alhamdulillah bertuah untuk GA mama wawan(NAD)

ariniie hari bertuahkur bila mama zakwan comment kat cnie yang mummy antara pemenang bertuah untuk GA Buffday dier..hikhik

k nie yang mummy copy yer

Siapa BERTUAH? : MamaZakwan's Birthday Giveaway


MamaZakwan's Birthday Giveaway
Siapa yang Bertuah...?
Harap2 semua dapat menerima keputusannya

Kalau boleh memang Mama nak kasi hadiah kat sume
Tapi apakan daya, huhu!

Ok, meh kite tgk sape yang bertuah
3 orang ni Mama pilih melalui random.org ye
Dan mereka adalah................

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Tahniah!!!!!
Nanti kasik details kat sini ek
nadyaewani@gmail.com


tahniah juga pada pemenang bertuah lain=)btul kata nad..dianyer buffday kami dapat adiah..yahooo.tq yer..nnt watlah GA lagi..

*pssst teka teki tak sempat nak join sb dok bz settle cek ujung2 bln nie*

eh tahnieh jugak pada menang entri kretif..mummy tak sempat wat kretif sb kekangan masa..

budak yang tak geti diam

smekum n selamat pg semua..chatker..?semalam mummy tak berentry sbbnya dok kemas2 barang kat opis n bz cket ngan akaun ujung2 bulan nie..

takder benda nak cerita cumanya just nak tunjuk niejer..kami ke alamanda jenjalan beli keperluan umah..biasalah kan dah gaji dok belilah barang2 keperluan n singgah makan di rasa mas..

mummy guna coupon yang mummy menang contest..so jom tgk gmbrjerlah

mmg blurr gambar sb guna hp cikai jerk..n yang pasti budak teciknie tak gati dok diam..ada tempat duduk makan yang selesa tuh dia tak geti langsung nak duduk..n panjat atas meja..huh lasak betul.



tengok mata dia dok pandang orangjer bukan nak makan..tapi mummy perasan maira tak bape suka makan luar sangat..dia lebih suka nasik mummy atau papa sediakan..n kalau balik nursery,dia akan kata "mummy apar nak asik"mummypun kata alahai ciannyer bunyi2..n masak ikan,ayam ker,sayur n biar dia makan sendiri sambil2 mummy suap kat mulut dier.

kalau tak suap banyak yang tumpah dr masuk dlm mulut tapi kena makan sendiri jugak.belajar.n dia tahu dah makan sendiri n lebih suka buat sendiri..cara makan dia atas mesa dok bersila hokey...

nielah meals dia."kid meals"ada kentang,nugget n ayam..mummy jarang bg merah makan luar sesekalijer mummy bawak dia sb makanan dia mummy jaga.dia btok2..mknan berminyak mmg tak bape sesuai untuk dia..so jarang2 kami makan kat luar sambil bawak dia g main2 kat taman2 dalam pasaraya..


nie mummy punyer..speggiti bolognis..hikhik..sebenarnya dapat percuma sb guna coupon rasa mas yang mummy menang main contest..hikhik.


nie makanan papa set chicken blackpaper roasted.beli menu papa nie dapat free speggiti mummy..tapi mummy tak ingtlah contest yang mana satu dapat coupon2..so beli set papanie rm9.90 dapat free meal mummy tuh.. 


makanpun budak teciknie..baru leh snap gambar clear cket..di kerja nak main jerk.tak ingat makan..nie alhamdulillah baru makan.

siap suap papa air lagi..air di bagi papa lak minum..hikhik..so nie lah aktiviti time gaji..g beli barang keperluan sampil  makan2.

Bagaimana utk sediakan perahan susu pada baby??


kembali lagi dengan penyediaan perahan susu pada bayi anda=)


*jikalau susu diambil di chiller(bukan tempat frozen yer)susu naklah disuamkan terlebih dahulu..takkan nak bagi sejuk2 kat baby..cian ooo.

 * Susu yang telah dibekukan pulak(di tempat frozen), perlu dibiarkan cair dengan meletakkannya di dalam peti sejuk selama 6 hingga 8 jam.(selalunya mummy buat kalau nak bagi pengasuh esoknya,malam2 mummy dah ciap2 letak dalam bekas tapuware frozen nyer EBM n biar dia cair)




atau dengan cara meletakkan bekas dibawah laluan air paip.


* Jangan cairkan susu pada suhu bilik.





* Rendamkan bekas susu yang telah diperah ke dalam air suam. Jangan gunakan air yang panas kerana ini akan menyebabkan susu bertukar pekat dan bergentil.





* Susu yang diperah tidak boleh dimasak atau menggunakan ketuhar gelombang mikro untuk tujuan memanaskan atau mencairkannya.





* Suhu susu yang sesuai boleh diuji dengan menitiskannya sedikit dibahagian pergelangan tangan(wrist)

* Susu yang telah dikeluarkan dari peti sejuk mesti diberi kepada bayi dalam masa 1 jam. Susu yang tidak diminum atau susu yang selebihnya tidak boleh dibekukan semula.

Tempoh penyimpanan EBM

terms yang berkaitan dengan EBM

Fresh EBM Susu yg baru sahaja diperah/pump 


Chilled EBM Susu yg telah diperah/pump and then  dimasukkan ke dalam fridge (bahagian bawah peti ais taw! Bukan bhgn beku taw!) 



Frozen EBM Susu yg disimpan di dalam freezer/bahagian beku peti ais.

 
FRESH EBM

Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C)  = 4 hours
                Di dalam “air-conditioned” room     = 8 hours CHILLED EBM



Ada DUA jenis peti ais yg selalunye kite pakai kat umah kan?

Ada yg 1-pintu dan

 

2-pintu (peti ais mummy 2 pintu)…



so, tempoh penyimpanan susu adalah berbeza-beza mengikut jenis peti ais.


Di dalam peti sejuk satu-pintu (bahagian bawah) 
= up to 24-48 hours OR 1-2 days

Di dalam peti sejuk dua-pintu (bahagian bawah yg suhunya kurang 4°C)
= up to 5days

Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C)
= sehingga 12-24 jam


 
Please Take Note:
From my opinion, it depends on your fridge jugak. Macam my refrigerator bahagian bawahnye boleh thn gak sejuknye sb tak banyak barang sangat…

tapi lebih baik only keep EBM up to 48-hours in the fridge even  have2-doors refrigerator…which means we will only keep EBM not more than 2-days…if dah masuk hari ke-2, terus frozen kan…juz to be safe…nak2 pada sesiapa yang barang dalam peti penuh.
 
FROZEN EBM (yang telah dimasukkan ke dlm FREEZER ye!)


Fridge 1-pintu = boleh tahan up to 1 months
Fridge 2-pintu = boleh tahan up to 3 months
Deep/Chest freezer = boleh tahan up to 6 months to 1year!


okey setakat nie dulu info kay..nanti mummy ada info mummy gtau lagi yer..hepi bf semua=) 

checklist untuk ibu yang nak berjaya dalam penyusuan

assalammualaikum n selamat pagi semua=)eh dah tengahari dah..lambat cikit update blog harini..sb mummy dr klinik check up tuo preggy 28week..hasil checkup nnt japlagi mummy gtau..

tak bepe ada mood nak updated blog..huhu..ujung minggu lepaspun takda aktiviti luar just bersama family n lepakz2 kat umah jew..
bila dah semakin dekat tarikh jangkamasa bersalin semakit giat mummy dok ulangkaji n cedok ilmu2 dr krngkawan bf yang kat blog.kesilapan masa anak pertama(maira)mummy takmau dah ulangilagi iaitu baru nak belajar n kaut ilmu ttg bf setelah abis pntg..mummy tak kenalpun aper "blog" .bila layari internet baru mummy tahu banyak rupanya blog2 yang bagus n banyak info BF..

so kalinie mummy nak kongsi info drp momma mia dr blognya
kalinie momma mia terangkan ttg check list untuk momma momma kat luar yang nak berjaya dalam penyusuan susu ibu sekurang2nya 2tahun.jom kita tengok aper isi2nya=)n semoga mummy diberi keizinan utk sharing ngan kengkawan=)



1. Solat 5 waktu tidak diabaikan atau dilengahkan ATAU doa bagi non-muslim.
Apa kaitan solat atau doa dengan penyusuan? Sangat penting kerana solat atau doa itulah yang menghubungkan makhluk dengan pencipta. Ini juga menandakan bahawa makhluk itu sangat bergantung kepada pencipta. Dengan izinNya jualah segala nikmat dikecapi. Begitu juga dengan penyusuan, ia akan lebih manis apabila kita dekat denganNya. 

Segala susah senang kita, kita akan yakin bahawa Dia tidak akan menghampakan kita. Keyakinan yang kuat adalah hasil hubungan kita dengan pencipta. Susu yang keluar dari tubuh si ibu adalah atas keizinan Yang Esa jua. 

Solat atau doa adalah sebagai tanda kita bersyukur... janjiNya, barang siapa yang bersyukur akan ditambahkan nikmat ke atasnya dan barang siapa yang kufur azab Nya amatlah keras. Bagi Muslim, solat sunat dan zikir2 sangat membantu menjayakan apa yang diusahakan. Hubungan sesama makhluk juga tidak boleh dipandang remeh bermaksud hubungan suami isteri, ahli keluarga dan jiran tetangga sangat perlu dijaga.

2. Menjaga pemakanan  

Menjaga pemakanan termasuklah dengan pengambilan air yang selari dengan keperluan tubuh. Ibu yang menyusukan anaknya perlu memastikan pengambilan makanan hariannya mengandungi semua zat yang lengkap dan diperlukan oleh si anak yang menyusu tadi. Pengambilan supplement adalah sebagai satu alternatif yang boleh dilakukan oleh si ibu seandainya pengambilan makanan sehariannya tidak seimbang. 


Pentingkah makanan yang seimbang?
Makanan yang seimbang dan lengkap dengan zat yang diperlukan sangat penting dalam memastikan badan si ibu sihat dan terus dapat menghasilkan susu dengan baik. Pengambilan makanan yang tidak seimbang boleh menyebabkan si ibu mudah letih, moody, stress dan seterusnya memberi kesan ke atas penghasilan susuibu. Kesan jangka panjang yang akan dialami oleh si ibu yang tidak menjaga pemakanan  ialah sakit pinggang, sakit belakang, tumit kaki yang keras, muka yang kusam, keguguran rambut yang teruk dan wajah nampak kelihatan pucat dan masalah kedinginan terhadap keperluan seks.

Penyusuan memerlukan vitamin B yang lengkap serta galian yang diperlukan demi memastikan badan si ibu tidak mudah letih dan sentiasa bertenaga. Kekurangan zat dalam pengambilan makanan seharian boleh menyebabkan si ibu mudah pengsan atau pitam.Jika anda seorang yang mudah penat, kuat cemburu, mudah marah, mudah merajuk, mudah naik angin maka ini menandakan badan anda memerlukan vitamin B yang lengkap melebihi dari orang normal. Ini disebabkan zat dalam badan yang diserap untuk menghasilkan susu tidak diganti dengan kadar yang betul. Vitamin B boleh didapatkan melalui pisang, kuning telur, bijiri, keju dan yougurt. 

Nota tambahan: Boleh rujuk SINI.

3. Kekerapan penyusuan

Bagi ibu yang tidak bekerja mungkin tidak punya banyak masalah untuk memastikan kekerapan penyusuan namun bagi ibu yang bekerjaya serta ibu yang exclusively pumping memerlukan disiplin yang ketat dalam jadual pengepaman. Perlu diingat: KEKERAPAN MENYUSU AKAN MENGHASILKAN LEBIH BANYAK SUSU. Maka bagi ibu2 yang mengepam pastikan kalian punya jadual mengepam yang tetap dan disiplin. Makanlah dengan banyak hatta ditambah dengan supplement tetapi jika proses stimulasi(melalui hisapan ataupun mengepam) tidak berlaku maka ransangan untuk badan menghasilkan susu dengan banyak tidak akan berlaku.

4. Fikiran yang Positif
Pentingkah fikiran yang positif ? Bagi diri ibu... penting dan sangat membantu seseorang untuk mencapai kejayaan dalam apa yang di usahakannya. Fikirkan boleh, pasti boleh. Ianya juga dikatakan satu doa dan apa yang kita fikirkan akan membuatkan satu aura baik yang pada persekitaran kita. 

Cuba jauhkan fikiran yang negatif dan perasaan pra sangka.Ianya boleh menyebabkan seseorang itu mempunyai aura yang gelap. Mudah putus asa adalah disebabkan pengambilan makanan seharian yang kurang vitamin B. Maka jika anda ialah seorang yang mudah marah, mudah penat , mudah putus asa berpunca dari pengambilan makanan yang tidak seimbang. Fikiran positif akan lahir dengan cukup doa, usaha menjaga pemakanan dan pengambilan air yang cukup...ini antara pendapat yang ibu belajar dari arwah Tn. Hj Talip.

Ada pendapat mengatakan bahawa orang yang berfikiran positif ini ialah orang yang ceria, sentiasa yakin dengan diri sendiri dan tidak mudah mengalah. Sama keadaan dengan ibu yang menyusukan anak.... jika anda mempunyai sifat ini maka insyaAllah penyusuan selama 2 tahun akan dapat dicapai.

Ini antara checklist yang boleh dibuat setiap hari dalam proses muhasabah diri dan usaha yang berterusan demi menjayakan penyusuan. Mudah2an memberi kebaikan kepada sesiapa juga yang bakal atau sedang menyusukan anak.


*so nie dia info yang sangat berguna tuk disyaring bersama..ct to momma mia dan blog ibu addin dan nasa=)so kesimpulannya aper2 yang kita nak buat mestilah serius,brdoa setiap masa..sb ALLAH yang memberi rezeki kepada kita.dengan berdoa insyaallah rezki kita n anak murah n pape pun back to basic..*

jenis2 pump susu berjenama yang mummy tahu..

selamat petang semua n sure nak lekas2 jer balik dr kerja..maklumlah ari jumaat..eei mummypun malaslah nak kerja arinie..dah lah geng satu kepala arinie tetibajer nak benti sb di sambilan n dapat kerja baru..sunyilah opis takdok dia=( so harinie mmg meraikan dia jerlah..

so sangat2 malas nak wat kerja arinie wokehh..mehlah citer pasal pump susu..mesti korang datang cni busan sbb lately mmg mood mummy pada penyusuan=)sebenarnya mmg tak pernah abess pun moodku ttg susu nie..just nak tunjuk beberapa jenis pump susu yang mummy gunakan sepanjang menusukan baby mummy humaira..

k memula mummy nak tunjuk semua jenama madela yang mummy tahu
 ''
''
1.Jenama madela

kalau jenama madela mmg banyak juga hospital rakan bayi yang syorkan.mcm kat putrajayanie sesiapa mommies yang admitted lama n kena warded lama disebabkan masalah mommies2 sendiri n bayi so boleh digalakkan mengepam susu n buat stok sepanjang kena warded2.n pump yang hsptl pjaya gunakan aalah dr jenama medela..

mummy tak jual taw jenama nie..nnt ada yang kata mummy up kan jenama madela sb jual..big nono okey=)cumanya mummy pernah guna masa maira bf dulu..mmg baguih n serasi ngan mummy..ada beberapa jenis pump jenama madela yang mummy leh syorkan..jom nengok.
 ''
''
MADELA HARMONY(MANUAL SINGLE PUMP)
Medela Harmony Product Description

Weight: 0.40 KGS 
Harmony™ Breastpump Model: 67186

Features and Benefits

* Preferred by 9 out of 10 moms over other manual pumps.
* Lightweight & portable for on-the-go pumping.
* Comfortable, massaging SoftFit™ Breastshield.
* More milk in less time with 2-Phase Expression® technology.
* IMPORTANT: This product is a single user item. Use by more than one user may pose a health risk and performance questions.
* All parts that come into contact with breastmilk are BPA-free.

What’s Included


* SoftFit™ massaging breastshield (M size 24mm)
* 2 - 5 oz breastmilk bottles
* Bottle stand
* 2 solid lids
* Travel cap
* Breastfeeding Information Guide
* Instruction manual

Medela PersonalFit Breastshield Product Specification :

27 mm PersonalFit™ Breastshields (1/pack)
Model: 87074

Features and Benefits

* Compatible with Medela breastpumps.*
* Use with PersonalFit connectors.
* *Not for use with the Mini Electric breastpump.
* Chosen for you and your baby - All parts that come into contact with breastmilk are BPA/DEHP and Latex free.

What’s Included?

* 1pc - 27mm breastshields
* Connectors sold separately
* Packaging: non-retail packaging

*mummy tak guna yang ini tapi mummy dah order utk manual breastpump jeenis nie sbb nak guna dalam pantang nnt.dulu mummy guna avent n dah jual pada kawan pun..so masa guna avent agak banyak parts kena tanggal n basuh.so mummynie jenis cuai sik ilang barang jer.haruslah kalau dah banyak parts mummy terilang parts yang payah carik n payah nak carik sparepart..so kali nie nak guna jenama nie..katana best manual pump!sbb apa nak guna manual?sebabnya mummy nak tanderm nursing ngan baby.baby isap sebelah n pump sebelah.pengalaman lalu mummy hanya membiarkan kain baju basah dengan limpahan susu yang keluar masa rangsangan.sangat membazir!*
''
''

MADELA SWING (SINGLE PUMP ELECTRIC &  BATTERY)


Medela Swing breast pump is an electric breast pump which perfectly adapts to the daily routine of a dynamic mother or working mother. Medela Swing breast pump is ideal for occasional or frequent pumping – handy, trendy and quiet.


Medela Swing is a breast pump with:
  • 2-Phase Expression
  • Single pumping
  • Gently massaging SoftFit Breastshield. It is soft, flexible and comfortably massages the breast and areola. It imitates a baby's sucking action on the breast and helps to encourage breast milk flow.
  • Electric or battery-powered to allow pumping to happen at anywhere anytime.
Breast milk is best for the baby. And the baby's natural sucking rhythm is best for the mother. In intensive pioneer work, Medela has converted the baby's intuitive knowledge into technological know-how. The result is 2-Phase Expression – the new standard for unsurpassed naturalness, comfort and efficiency in breast pumps. The innovative technology is based on state-of-the-art research and brings the breastfeeding mother all-round comfort and convenience. Therefore, Medela Swing Breast Pump is proven to:
  • feel most like a baby
  • get more milk in less time
  • achieve faster milk ejection and faster milk flow
How do babies nurse?
Studies have shown that babies change the way they suckle at a mother’s breast during breastfeeding by nursing in two phases: 
  • Initially, they suckle fast and light to stimulate the milk ejection reflex and to start the milk flowing. 
  • Then, they switch to a slower and deeper suck to get as much milk as quickly as possible.
What is 2-Phase Expression?
It is the only research based breast pump technology to mimic a baby's natural nursing rhythm. The unique combination of a rapid stimulation and slower expression makes pumping especially gentle, comfortable and efficient.

*Mummy guna jenama nie=)selesa n banyak berjasa sepanjang mummy mengepam.kat opis mummy cuma pump kat tempat duduk jerk sb ada port elektrik n kalau tetiba port elektrik rosak/takderk letrik atau pulang kekampung n lama dalam keta boleh pump jugk!guna battery.ada 4 batery AA boleh guna taw.mcm mummy guna rechargeble bettry.tapi kena pastikanlah bateri korang nak guna2 dah di cas!*

cumanya kalau pump jenisnie,memula mummy guna tak pandai nak control time ada let down reflection.kalau tak geti haruslah susu masuk dalam tiub!haha..tapi ada cara troubleshootnyer..
''
 ''
MADELA PISA (PUMP IN STYLE @ ADVANCE)
DOUBLE PUMP + ELECTRIC+BATTERY



Niepun mummy sanghat berkenan=)untuk keterangan lanjut bleh refer link kat bawah kay..kak meija mmg banyak pengatahuan ttg PISA.jom kongsi sesama!



 ''
''
MADELA FREESTYLER DOUBLE PUMP
ELECTRIC+BATTERY+HANDFREE





Freestyle comes with everything mom needs for pumping wherever and however she chooses. Freestyle’s hands-free accessories attach easily to most nursing bras and the motor can be worn on the waist with the adjustable belt, or placed on mom’s lap or a table. While pumping hands-free with Freestyle a mom can hold her baby, check email, read or simply talk on the phone ?the choice is in the palm of her hand.
Freestyle also offers moms a rechargeable battery that affords three hours of pumping time with a single charge and a bright LCD screen, for those late night pumping sessions. Its programmable memory allows moms to record their preferred pumping pattern, and a one-touch let-down button allows for faster milk flow, with the proven performance of 2-Phase Expression technology.


What's Included Freestyle Breastpump
  • 1 set of tubing
  • 2 SoftFit¢â breastshields
  • Breastshield Spare Parts Kit
  • 2 Breastshield bodies; 2 Membranes; 2 Back Caps
  • Support belt & extension
  • Hands-Free Kit
  • 2 Replacement adapters; 2 Small (yellow) straps; 2 Large (gray) straps
  • 2 Replacement bra adapters - universal
  • 2 Replacement bra adapters - hook & eye
  • 4 - 5 oz. Containers
  • Power cord(AC Adapter) & charger
  • Cooling element
  • 4 Solid lids
  • 1 Rechargeable battery






ultra-lightweight motor






Attractive tote bag








Features and Benefits
Freestyle is designed with every mom in mind. The choice is in the palm of your hand!
  • Hands-free accessories - provides the freedom for true pumping mobility
  • Rechargeable battery - allows for 3 hours of pumping time per charge
  • Small and lightweight - weighs less than 1 pound and can fit in the palm of your hand
  • 2-Phase Expression technology - smart and powerful pumping that is proven to mimic a baby’s natural nursing pattern and get more milk in less time
  • LCD screen, digital display - lit screen provides a digital display that can also be used as a nightlight for those late pumping sessions
  • Memory button - allows mom to save her favorite pumping pattern for ease and efficiency for the next pumping session
  • Cute tote bag - holds pumping essentials and more. All of the coordinating accessories are removable, so tote can be used separately
Specs
  • Unit Weight: 5lbs 12oz
  • Unit Size/Packaging: 8 1/2 x 16 3/8 x 7 7/8
  • Vacuum: 50-250 mmHg
  • Power: 60 HZ
  • Warranty: 1 year limited on motor, 90 days limited on other part
  • No local warranty

* Niepun mummy sangat idamkan..akan ku dapatkan utk baby num2 nie=)so features kat atas dapat dr blog bawahnie.bleh klik link kay tuk further info..ianya handfree..takpayah pegang n mengambil masa yang singgkat dalam 10mint utk pump susu..jimat sangat masa..ramai gak ibu2 guna jenama nie=)*

 ''
''
2.JENAMA AVENT ISIS (MANUAL)

Philips Avent Manual Breast Pump ISIS with VIA Storage System
new in open box,complete set
A manual breast pump offers you total control of the suction level and pumping rhythm. The unique Philips AVENT Manual Breast Pump assures you enhanced efficiency, being clinically proven to express more milk than a hospital electric pump.

Product Features:

*Gently stimulates fast milk flow
*Patented Let-down Massage Cushion
*Use adapter to express and feed
*Safe Storeage - Leak-proof, twist-on lid
*pump aventnie pun sangat puas hati pakai..sebab tak sakit langsung breast or nipple masa seisi mengepam berjalan.10 bulan jugak mummy guna avent nie taw.berjasa banyak buat mummy.cumanya parts agak banyak compared 2 madela harmony.banyak kena tanggalkan so probability nak ilang2 memang tinggi kalau mummylah..org yang cermat tak ilang punyer..n sparepart payah cket nak carik..dr segi keselesaan mantopp.. 
ada jugak untuk jenama aventnie yang guna electric n battery tapi tak bape pasti=)
''
''
''
3.JENAMA SPEKTRA
spektra 3 breastpump
electric+double/single pump
Rasanya untuk spektra mummy memang tak bape nak tahu sangatlah..tapi kat opisnie ramai yang guna..gambar kat atas hasil carian google tapi singlekan..tapi dia blehgak upgrade jd double pump.cuma corong tempat letak breast plastik.bukan cam avent n madela.agak keras..tapi bunya motor terbaekkk mmg senyap..rasanya hanya electric sahaja takde battery.

tapi harganya murahlah cket berbanding double pump yang lain=)tapi apasalahnya kalau nak cuba beli=)


k sampai disini dulu kay untuk jenis2 breastpump!hepi pumping semua=)

♥ 1st Seasonal : "Cute Baby With HAT Contest" ♥

 STICKY MODE DUE TO 22.04.2011
So boleh Scroll ke bawah untuk entri2 yang terbaru kay


haaa dah mari dah contest dr mama balqis "anje"
So pakat2 lah join kay..mummy tolong promotekan aje sebabnya mummy dahjadi penaja hadiahnya=)
so enggak bisa dong mengjoinkan diri=)
''
''
jom tengok syarat2 yang mummy ambil di blog anje
''
''
" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON:
VACATION 2D1N
& SPONSOR BY  aNJe a.k.a MaMa_BaLQiS" 

Pengajur Contest ini adalah :
http://damiaqish.blogspot.com/

Penaja untuk contest kali ni adalah:
http://etieyerywan.blogspot.com/ & http://hezrina83.blogspot.com/
sila follow ketiga2 BLOG berkenaan sebagai syarat wajib untuk join

untuk syarat2 penuh contest ini sila klik2 link dibawah:
http://damiaqish.blogspot.com/2011/03/t-c-seasonal-cute-baby-contest-2011_31.html

p/s ada sape2 berminat nak jadi penaja?sila baca
 T & C PENAJA CONTEST
dulu then setuju leh email ke damia_nurin@yahoo.com
p/s setiap tajuk contest adalah berkaitan dengan Balqis & ape yang balqis suka wat, suka pakai, suka main...semua tentang dunia Balqis..so leh la teka ape contest yang akan menyusul setiap bulan
p/s ada point tersembunyi disebalik contest ni k...setiap contest ada 2 @ 3 pemenang,tapi ada juga pemenang untuk point tersembunyi....
p/s untuk pertanyaan sila ajukan di shoutbox @ email ke damia_nurin@yahoo.com , entry ni untuk tinggalkan link contest je k
''
''
''
''
tu kata mama balqis
''
''
kata mummy plak

PSSSTTT so apelagi korang tunggu..joinlah cepat2 sebabnya masa terhad dong..jangan risau hadiah mesti yang besh punyer=)
so snap gambar anak yang cute miut cepat2 hikhik
contoh topi..aperpun boleh janji topilah..tak ksah topi aperpun..snow cap pun buleh=)

lagi 2 hari=)

hye selamat pagi semua anak2 teruna,dara,mommies2 kat luar sana..bapak2..hikhik chatker?mummy tak bape chat arr..kena batuk n selesma tapi tak begitu kronik..

so paginie nak tanya ada sesiapalagi tak yang tak join contest anjuran anje

contest cute baby by hat?nie bannernyer..

 so mummy mempromotkan jerk..daku tak bleh join..kalau bleh lamadah maira masuk dengan semua topi2 nya...hikhik nak tgk topi2?
''
''




nie masa dia 6 bulan ke bawah=)teringat plak mummy masa dia kecik2..dia tak buang pun topi mummy pakaikan kat dia..so adalagi gambar topi..




tapi dah dekat 2 tahun nie..pakai kejapjerlah topi..pastuh bukak!eeei kiter suka nengok dia pakai topi tapi dia dok bukak..so takdoklah topi skangnie=)
''
''
''
''
JADI SESIAPA YANG NAK JOIN LAGI CONTEST WITH HAT NIE ADA MASA LAGI 2 HARI SAMPAI JUMAAT NIE 22.04.2011
''
''
SO JOM JOIN RAMAI2!

Nama kedai2 yang menjual breastpump madela

sebenarnya banyak jenama pump2 yang ada kat pasaran..yang mahal,yang murah,yang ada bateri atau elektik atau keduanya sekali..pada yang kali pertama terjebak ngan dunia pengepaman atau ada kengkawan yang dok survey2 jenama mana..mmg banyak sangat pump sebenarnya..mummy bleh bagi jenama yang mummy sendiri pernah pakai n bagi mummy bagus...
tapi tak semua jenama serasi ngan seseorang taw=)nie mummy ingatkan pendapat mummylah ttg jenama yang mummy guna..memula mummy nak bagi u all web2 yang pernah mummy beli punp atau barang2 keperluan mengepam.
laman web untuk jenama madela dan spektra mcm mummy guna madela tak guna spektra

jenis2 pump seperti:
madela harmony (manual)
 madela swing (single pump,electric n battery operated)
madela pump in style advance(double pump electric+battery)
Madela Freestyle(double pump electric + battery + handfree)

so laman webnya 
http://mybreastpumpshop.com

untuk laman web mybreastpump shopnie kalau bukak susuibu.com memang ramai yang suggestkan ajasu.mummypun beli kat cni..bukan ape dr segi harga berpatutan jugaklah n yang penting ada servis selepas jualan.
masa mummy beli madela swing dengan dia,mummy ada mslah susu sik jer masuk tiub.n mummy hanya call jer dier n mummy tanya..kalau ajasu bleh troubleshoot problem dia akan ajar kita tapi kalau memg btul2 dia kena tgk pump,dia minta post kepada dialah.n diganti dengan pum yang serupa sebagai gantian sementara pump kita antar utk diservis..kalau dalam warranty mmg "free" hokey..tapi kalau takderdah warranty kenalah cas cket=)

so far mummy guna lamadah swing n pump setakan nie molek2 ajer=)


yang web bidan bersalin nie plak bleh buat bayaran ansuran sampai abes baru dapat barang2nyer..selain dr beli pump banyak tips2 utk ibu berpantang dalam nie..dan tips2 yang bergunalah utk ibu2 yang perlukan info mengenai wanita.hikhik

kak engkunie pun peramah orangnya=)blehlah lawati blog dier.. 
http://www.momschoice.com.my/

pernah beli botol susu free BPA kat cni tok isi susu buat EBM masa lepas pantang dulu=)oklah ada free gift lagik.
 n so far okey jugaklah barang2 yang dijual..harga yang berpatutan..so bleh klik link2 nanti okey=)


www.sarakids.com/


kat atasnie semua web2 jerk.ada jugak jualkat kedai2 baby mcm manjaku..tapi harga tak pasti..selalunya kedai2 agak mahal kot.sbb kena byr sewa kedai..hikhik

kalau untuk spektra mummy tak tahu sangatlah.ada gak kengkawan kat opisnie gtau spektra dia ada single n double pump.n bunyi motor memang senyaplah berbanding madela.tapi suction madela is better..pada mummylah.n web2 kat atas tuh ada jugak jual jenama spektra kay..n barang2 lain mcm cooler beg,ice pack,bottle milk storage.

n boleh beli double pump jugak=)
nnt dalam entri yang lain mummy g tahu featuresnyer kay..selamat bershopping!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in