persediaan pantang dan bersalin

smekum sumer..so paginie mummy just nak postkan entri ttg persediaan pantang mummy..

setakatnie brg2 baby semua blun daku sediakan..maybe minggu depan..n mummy dah order bebrapa barang dr bloger2 untuk persediaan nie

antaranya ialah

pertama

mummy dah order vitamin shaklee dr momma mia..set yang mummy amek

Shaklee Trial Pack offered by MommaMia



nie gambar dari blog momma mia(alin)mummy dahpun pilih trial pack untuk confiment

[TP04] Shaklee Set C (Confinement Set/ After Surgery Set) 
* RM100 only - To pay via Bank Transfer, CLICK HERE.
40 tabs of Vitalea/ Multivitamin
40 tabs of B Complex
40 tabs of Vitamin C
40 tabs of Zinc
*May 2011 Promo = FREE 60 tabs Alfalfa!!!


n mummy add on kalsium n magnesium


nielah dier..mummy akan bawak vitamin2 nie masa bersalin nnt.maksudnya mummy akan sediakan air mineral n vitamin2nie setelah selesaijer bersalin.mummy nak makan terus..sbb pengalaman lepas mummy mcm nak pitam lepas bersalin n menggeletar seluruh badan..n mummy tak makan ape2 suppliment tuk ketahanan badan even ubat penahan sakit!

so dengan alin(momma mia)mummy dah bayar online rm100(harga promosi bln 5)dapat milk booster alfafa lagi..nmhara post rm10 n harga kalsium rm49..semua rm159..so oklah..dah settle tang vitamin.
n yang paling besh dapat tips istemewa dr momma mia..siapa nak tips bf??so g beli produk shaklee kat momma mia..

mummy jugak sempat join "cipta slogan trial pack"dr shaklee.so mummy dah buat slogan tuh..tah pape tah slogannyer..hihi

hadiah pump modu n avent..besh oo



nak tahu lanjut sempat laginie walaupun tarikh akhirnya arini



kedua cooming soon...

mummy nak order dr kak engku bidan bersalin..

minyak herbanika
pill phyonatal(untuk tak mudah sembelit)pengalaman lalu sembelit sangatlah siksa!

*lain2 mcm bekung,mandian herba,pilis,param,bedak sejuk semua dah ada mama sediakan..n maternity pad mmg patit kena beli dah!huhu..

*tukang urut n yang akan jaga mummy masa pantang nnt adalah mama.tapi tempah tukang urut n tukang tungku sekali..nie mummy tak cek lagi dengan mama mummy kat melaka.


*persediaan breast feeding plak ada beberapa perkara kena settle


  • deep freezer
  • pump manual madela(mummy beli sbb nak guna barang madela n mummy nak manual sbb dah ada yang battery+electric swing)so dalam pantang nak wat tenderm nursing senang guna manual..
  • vitamin mummy dah takder masalah..
  • botol2 n b/pump swing dah mummy sediakan(cuma order corong breast n valve kena ganti dahh order ngan ajasu dr mybreastpumpshop.com sekali ngan madela harmony manual)

so setakat nie dululah yang mummy perlukan

Pengumuman Penting!!!

assalammualaikum semua...hari jumaat yang sempurna paginie mummy dengan bangganya nak buat satu pengunguman penting..adakah mummy akan bersara dari berblogging????

jawapan nya setakatnie big no no kay..hikhik saja buat gempak pagi2nih...!

korang ingat tak semalam mummy ada buat entri 
"my 3rd anniversary perkahwinan"

so kepada korang yang buat ucapan mummy sangat2 suka n terharu..n ada yang buat entrilagi tuh...so nama2 kat bawahnie akan menerima cenderahati drpd mummy=)

kepada yang terlibat sila amik perhatian

SHIMA SALLEH (CYAP BUAT ENTRI LAGI).

Okey nie enam orang mummy nak bagi saguhati sebab mengucapkan hepi anniversary pd mummy..nanti u all bagi alamat n detail mcm nie

nama
alamat
no tel

di alamat email mummy
nurulhezrina1983@yahoo.com.my

nnt mummy nak post cenderahati tuh...ok=)tq


*pssst kepada puan faten ainun mohd nawawi yang memenangi contest anje baby with hat tuh..insyaallah minggunie mummy post hadiah kemenangan kay..*tq so much





Debaran Terasa..

asmekum semua..selamat pagi senin..biasalah pagi senin nie mood nak kerja non ado..

so pagi2nie mummy g check up 33week..bia nengok angka 3 kat depan jadi seram pulak..btw,semua check tadi okjerk.arinie tak scan baby..minggu ke 36 nnt baru scan..

result tadi cek semuanya memuaskan..berat still tak bertambah dengan banyak..tak sampai 1 kg pun.sepatutnya 2minggu naek dalam 1 kg tapi mummy kurang dalam setengah kilo.tapi tak terlalu ketaralah..nnt dah pantang masak nak turunkan berat badan pulak..huhu..

cuma ada gak yang buat mummy sedikit bimbang..nurse tanya "puan bersalin nnt kat mana?mummy jawap mcm anak pertama kat hsptl pjaya..n nusepun jawab"kat hsptl kajang ngah renovate kemungkinan penuh masa puan nak bersalin nnt..putrajaya n serdang mybe penuh..kalau penuh puan kena g hkl atau hukm...uiii masak mummy kalau betul masa nak bersalin nnt penuh..tetiba rasa takut pulak=(

harap harap ALLAH permudahkanlah semuanya..kalau masa merah dulu mummy masuk labour room jam 1.00 pagi..n sakit jam 4.00pagi lebih kot n bersalin jam 7.15pagi..masatuh mmg tak penuhlah ward..mujur.rezeki mummy..kalinie blehplak hsptl kajang renovate..takut yang kat kajangtuh datang kt pjaya plak n serdang.jadi penuh...errrk mintak jauhlah..

harap baby 2nd nie mcm merah dulu..diberi kesenangan bersalin n lancarjer semua urusan

kalau ditakdirkan rezeki adek merah nnt di pjaya lahirlah dia di pjaya..

*bagi GA 3rd anniversary mummy tuh 09.06.2011 mummy nak tutp terus taw..n 10.06.2011 mummy nak umumkan keputusan..pastuh terus post hadiah.mummy tak mau tunggu2 sb takut mummy bersalin awl..*

sebab pengalaman lepas masa lahir humaira masukjer 37minggu mummy dah bersalin..cepat n nurse kata kira anak num2nie sama jer ngan yang pertama atau lagi cepat..erkk..risau

awas kalu simpan air dalam botol plastik dalam keta!

asmekum n salam pagi khamis semua..paginie dapat info pada "ayu" dr blog 

Tq sudi ke blog mummy nie..n mummy nak kongsi satu info kesihatan yang penting dr blog citarasa rinduan..

ianya berkaitan bahaya minum air dalam botol plastik yang disimpan di dalam kereta untuk diminum semula..k bawahnie infonya

Air dalam botol plastik di dlm kereta anda, sangatlah berbahaya.


Dengan cara inilah Sheryl Crow mengalami kanser payudara. Dia tampil di acara Ellen show dan mengatakan hal yang sama persis. Hal ini telah diidentifikasikan sebagai penyebab paling utama pada kanser payudara,
terutama di Australia ...

Seorang teman yang ibunya didiagnosa mengidap kanser payudara baru-baru ini. Doktor berkata : wanita tidak boleh meminum minuman yang sudah lama berada di dalam Kereta.

Doktor berkata bahwa hawa panas yang memanaskan bahan plastik dalam botol memiliki bahan kimia tertentu yang dapat menyebabkan kanser payudara. Jadi tolong berhati-hatilah dan jangan minum air dalam botol plastik yang sudah ditinggalkan di dalam Kereta, dan kirimkan ke teman-teman wanita Anda.

Informasi seperti ini sangatlah kita perlukan dan kita harus berhati-hati, dan mungkin akan menyelamatkan hidup kita. Hawa panas dapat menyebabkan toksin/racun dari plastik menjadi bocor dan bercampur dengan air dan mereka telah menemukan racun ini pada jaringan payudara. Sebisa mungkin gunakan gelas stainless steel atau botol kaca.

*pada yang sudi war2 kan info nie mummy ucapkan terima kasih..yelah boleh menelamatkan keadaan apa salahnya dikongsi bersama..tq n credit pada citarasa rinduan=)

kami di jayy bee bhgn 6

erm lepas kitaorg g makan malam..kami lepakz di danga bay..masanie badan munmnmy dah letih n merah biasanya tido awal jam 9malam..nie dia pun dah tertido..tapi kitaorg g jugak alang2 dah bercuti..

bila merah bangunjer dia mcm terpinga2 sb mcm banyak cahaya kat danga bay..dah jam12.00pagi pun still meriah lagi..ramai orag betul..

haha nie yang mummy pelik cket..rupa mcm besa tapi ada 4 pengayuh basikal..yang kayuh adik ipar ngan isteri n hubby n kakak ipar..mummy n merah,sya,danial,along dok relex okey..tergelak2 mummy tau..lucu sb rasa mcm berat semacam jerk..

tapi maintain cun..merah plak terpinga2 n pastu senyum2.

pose  menarik walaupun fenat!!

tengok muka hubby berpeluh sakan..hikhik cian..baru pas makan kena plak senaman..mmg turunlah bape kg arinie..hikhik

lastly abang ipar decide amek 2 beca..harhar..penat nak kayuh satu beca..so ringanlah beban sedikit.harga beca 2 pengayuh n 4 pengayuh tak sama.mahal yang 4 pengayuh...so kami sangat enjoy=)




kami semua gembira di danga bay..pastuh kami g beli stim boat..mummy mengidam nak makan stim bot..so bawak balik hotel..

lepas makan tido semuanya di hotel...zzzzzzzz..penatnya..merahpun penat,papa lagi penat=)jom tidooo


kami di jayy bee bhgn 5

okey nie malamnya kami makan di senibong restaurant..nampak mcm perkampungan nelayan..kawan mummy kata dia dekat ngan singapore..so mmg ramai gila wokey yang makan kat sini...

makanannya??oklah so far..

waaah banyaknyer wit..makan malam arinie ditaja oleh abang ipar...laki kat ipar...beshlah lu brother!

waah nie belum masak..dah meleleh ayaq liuq kami nih!

menunggulah kami dengan sabar n ramai toll orangnie..

ala mummy merah nak jugak benda tuh..udahnya dah sejam kami tunggu makanan tak sampai so mummy g carik benda alah nih!biar bebudak dok diam cket..

tengoklah kami 3 beranaknie..muka kelaparan nih..

abesss makan "lupa nak snap gambar makanan sebab dekat 2 jam baru mkanan sampai"baru kami jumpa rupanya tempat nie pernah di datangi oleh "jalan jalan carik makan"..huhu makanan dia biasa2 ajer..sebab lapar sodapjer sumer

walaupun letih tapi kami seronok bangat!!jom g tempat lain pulak



kami di jayy bee bhgn 4

okies back to story mory kat jayy bee arituh..kira nie sambungan yang keempat..

lepasjer bebudak main menan kat taman so kami meneruskan perjalanan..n bila sampai di hotel blue wave johor bharu kami g mandi manda di swimming pool..jom nengok gambar lagi=)



bz mummy dok layan merah..alamak tersensor plak danial..huhu

kami bertiga melayan merah..mummy malas nak mandi takut licin tapi basahlah jugak dok pegang merah..tak takut langsung tenggelam..

tengok betapa gembiranyadia dalam poolnie..yang peliknya bila bawak g laut takut plak..kat cnie tak takut plaktuh..berani semacam!

keluarga kak ipar yang 2nd..anak ada 3..tuh yang merah terujanak main pool sebab ada kakak sya n abang danil n bg long..


tammat sudah cerita ttg kami ke swimming pool=)




masyaallah orang yang mcm inipun adake??

ngah jalan2 blog walking kat umah yang mummy follow sambil baca2 entri menat=rik terjumpa satu blog yang ceritakan soarang makcik yang kononnya berbangsa melayu dan ISLAM menghina agamanya sendiri..tak patut sungguh..

mummy yang kemudian g kat web makciktuh n melihat banyak gambar2 yang menghina agama ALLAH,KAABAH n rasul terakhir NABI MUHAMMAD S.A.W..aper ke teruk benar yea perangai makcik2?nak buat pripa ker supaya org sume masuk blog dia??tak senonoh betul...betul2 menghina agama ISLAm tapi yang peliknya bila ditanya agama apa mengaku plak"islam"..nama diapun makcikhajjah..eii geram mummy!


tapi mummy rasa dianie bukan islamlah n menganut agama lain.tapi walaupun menganut agama lain tak layak menghina kesucian islam..tapi yang benarnya takpayah layan org cenggini tapi kenalah pihak bertanggungjawab bagi amaran n ambil tindakan kat org mcmni..


k lah kalau u all nak baca bleh klik link kat bawah...tapi dengar2 ada yang kata tak bleh bukak..

happy 3rd anniversary to me n hubby=)

selamat pagi semua=)semalam mummy puasa n agak keletihan sangat..n oas solat isyak,mummy ajak merah g tido..punyalah letih..tak bangun sampai ke paginie..

pastuh mlm cket tak pasti jam berapa dengar bunyi hp hubby..n mummy dengar n kata dalam hati..loceng bunyi?dah pagiker?dah subuhker tapi tak dengar laungan azan pulak..

pastuh mummy sambung tido semula..n merah..still tidi nyenyak di sebelah...so paginie bangun terasa kesegaran di tubuh..so arinie tak puasa=)n papa antr mummy mcm biasa n kata "hepi anniversary ayang" lah!mummy lupa yang arinie anniversary kamim yang ke3..hikhik

tak pernah lupa tup2 arinie lupa..24.05.2009 kami disatukan menjadi suami isteri..

hubby lafazkan 2 kali sb tak sebut perkataan nya..aku terima nikah"nya"

sesungguhnya kami sangat gembira bila disatukan walaupun bermacam rintangan..kami berkenalan tidaklah lama n bercintapun sekejap jer..pas beberapa bulan kami bertunang n kami disatukan..

kami berdua hidup sederhana ajer..n bila ada anak "merah"hidup kami dah lengkap sebagai suami isteri..insyaalah akan bersama sampai ber"cucu"hikhik..

kepada bie..kalau baca entri nie selamat ulangtahun perkahwinan yang ke3..esk baru kita celebrate kay bersama merah..moga kita terus diberkati ALLAH n moga kita terus bahagia sampai akhir hayat=)sayang bie=)hikhik


kira kami sambut awaldah masa g jayy bee arituh..sangat hepi okey...terima kasih sb sepanjang kita sebagai suami isteri b banyak bantu ayang uruskan rumahtangga n now im preggy mmg banyak b bantu kerja2 umah n jaga merah=)ringan rasa beban ayang..tq

kami di jayy bee bhgn3

still lagi cerita di taman menan perhentian ayer keroh..kay jom layan gambar..

hehehe mulanya saya takut nak maek gelung nie tapi disebabkan danial n kak sya naik...so saya ikutlah naek jugak..

danial yang nampak relex di dalam gelung..ooo main sembunyi2 ngan merah kot..

eh papa..merah nak amek jugak gambar...mummy ok tak nampak merah relex cam bang danial tak?


aduyai takoot mummy merahnie tak tauker takut pakai terjun jer..jgn yang oii..jatuh nnt nyesal mummy!

eh adalagiker diorangnie nak main gelung ngan aku..hikhik..seronok dalam gelungnie




nah makan betiknie..tak laparker kamoo nie hah..main jew..lastly mmg bebudaknie tak makan pun..main jer..n mummy bungkus roti sandwich n burger yang dibeli n bawak makan kat keta..jom alik dear..nnt tak sampai2 jayy bee kitoo



naluri ibu mummy terusik..=(

sesungguhnya naluri keibuan mummy terusik sedih dan pilu bila melihat dan mendengar mangsa2 tanah runtuh iaitu anak2 yatim,yatim piatu,anak2 fasuki dan anak2 hidayah yang menjadi mangsa korban..

sesungguhnya syurga adalah tempat mereka..bila tgk kebanyakkan mereka tak berbapa dan ibu mereka adalah ibu tunggal,buat mummy sebak seketika..

marilah berdoa supaya ramai diketwmukan dengan selamat n dapat di mandi,kafan n sembahyangkan dengan sempurna..n mari jualah berdoa kepada allah supaya mereka ditempatkan dalam golongan para nabi..(tapi mmg syurgakan tempatnya)

nie ada sedikit artikel dr berita online kosmo..

7 mangsa dikebumi satu liang lahad


orang ramai memenuhi Masjid Sultan Hisamuddin Alam Shah, Batu 14, Hulu Langat tempat tujuh jenazah mangsa tanah runtuh disembahyangkan semalam.


hulu langat - Suasana sedih dan pilu menyelubungi Tanah Perkuburan Islam Dusun Nanding, Batu 14 di sini semalam apabila tujuh mangsa yang terkorban dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa selamat disemadikan dalam satu liang lahad.
Tujuh jenazah daripada 16 mangsa yang terkorban itu ialah Dzahir Haziq Mohd. Muin, 18, Mohd. Azret Azahari, 8, Wan Ahmad Hashim Hazim, 11, Mohd. Mustakim Mamat, 12, Mohd. Zaim Azahari, 14, Mohd. Imal Fahad, 9, dan Mohd. Hazim Sapri, 10.
Turut disemadikan dalam liang lahad sama ialah sebelah kaki milik Zulkhairi Aminuddin, 13, mangsa yang terselamat dalam tragedi itu. Upacara pengebumian itu selesai pada pukul 3.20 petang.
Terdahulu, kesemua jenazah itu disembahyangkan selepas solat Zuhur di Masjid Sultan Hisamuddin Alam Shah, pekan Batu 14. Lebih 500 hadirin terdiri daripada ahli keluarga, waris, dan penduduk setempat mulai memenuhi masjid tersebut sejak pukul 10 pagi bagi menunaikan solat jenazah untuk mangsa-mangsa malang itu.
Zaiton Abdullah, 30-an, ibu saudara salah seorang mangsa, Dzahir Haziq ketika ditemui tidak dapat menyembunyikan perasaan terkilannya tidak dapat menatap wajah arwah buat kali terakhir.
Zaiton berkata, dia yang menetap di Terengganu terus bergegas ke ibu kota setelah menerima panggilan pada malam kejadian mengenai tragedi menimpa Dzahir Haziq.
"Saya terkilan kerana tidak dapat menatap wajah Dzahir Haziq buat kali terakhir kerana baru sampai ke sini," kata Zaiton yang memberitahu dia menganggap arwah seperti anak kandungnya.
Roslan Osman, 69, yang bertugas secara sukarela di rumah anak yatim itu berkata, rumah tersebut mempunyai 42 orang penghuni yang terdiri daripada empat golongan iaitu anak yatim, yatim piatu, anak-anak fasuki dan anak-anak hidayah.

AL-FATIHAH

kami di jayy bee bhgn2

so kami teruskan perjalanan..mmg betul kata org..kalau ngan budak2 mestilah lambat cket perjalanan sbb banyak singgah2..ekceli mummy g 3 keluarga..kak ipar n adik ipar yang baru kawen setahun gitu..so anak2 akak ipar ada 3 org n merah sorang jadi 4 orang..tuh yang suka sangat mek merah2..

di suka main2 ngan sepupu dia tuh=)kami singgah di perhentian ayerkeroh melaka untuk menunaikan solat zuhur...alang2 wat jamak terus senang tak payah benti2 lagi..n perutpun bekeroncong so kami makan di perhentian2..

budak2 plak nampak jer taman menan terus berlari ke sana termasuk si mek merah2..mummypun mulakan aktiviti mengejar dia..termengah2 den..huhu

so bermain lah diaorg2 budak sampaikan lagi panjang jadi masa perjalanan2..tapi papepun mmg syioook nengok korang layan main..

abang danial..abang danial..kata merah..jomlah maen??dok layan kameralah pulak..hikhik..anak kak ipar yang sunguh bum bum danial yang pandai pandang kamera..tak mcm merah!


keluarga kak ipar..eh mana kak?ooo g solat kot sama ngan mummy..yang kanan tuh anak yang sulung,kedua kak sya n ketiga danial=)

maira maen jongkang jongket ngan siapa ek??sukanya dier.


sungguh saya gembiralah kengkawan dapat main di taman menan!

laju-laju buaiku lagi di nyanyi=)mmg sepanjang tgk dia maen mummy dok senyum jerk..k ada banyak lagi gambar kat taman menan nie..jap lagi kita sambung lagi kay=)




episode di jayy bee(johor bahru)

sebenarnya nie entri beberapa minggu lepas...papa bawak mummy g jayy bee..so bolehlah lepaskan gian nak makan stimboat..

tapi lama terpendam entri nie sbbnya tunggu gambar nak diupload dalam pc..so kita nengok terus gambar kay..yang beshnya suka nengok bebudak..seronok semacam..kami semua menginap di hotel BLUE WAVE selama 2 hari jerk..


mummy walaupun mengah tapi rasa sangat2 seronok..k jom layan gambar


nie perjalanan pergi kami ke jay bee.mairanie manje2 plak nak dok atas perut yang dah semakin besarnie=)tapi takbelah selagi dia behave duk diam2 bukan panjat2 atas mummy..



sempatlagi senyum..mummy rasa dia dah ngantok...


okey pasnie kita tido kay cayang...tak tak larat layan kamera tuh..bleh senyum cket jerk..so rasa lama jugak perjalanan dr kl ke jay bee nie..letih gak dok lama alam keta..so kami abeskan masa tido dalam kta..


bersambung selepas ini...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in