Tips Checklist Barang Bayi (Newborn).





Tips Checklist Barang Bayi (Newborn).


Persediaan boleh start buat sikit2, beli sikit2 dan yang penting planning untuk beli item yang paling penting dahulu.

Checklist Barang Bayi: 
.
πŸŽ€ PAKAIAN BAYI

1- Baju harian @ siang - baju seluar pendek dan lengan pendek.. baju lubang2 (Short sleeve dan singlet) 
2- Baju malam @ tidur - baju malam selalu nyer beli lengan panjang dan seluar panjang
3- Romper dan Jumpsuit 
4- Baju jalan 
5- Mittens & Booties - yang ni kalau boleh beli lebih sikit sebab baby baru lahir ni kena pakai byk sarung tangan dengan stokin kaki. 
6- Handkerchief / Sapu Tangan - Cari yg 100% cotton supaya kulit baby tak melecet
7- Bib- If baby minum susu meleleh / muak tak kena baju.
8- Barut - yang ni penting untuk baby. Beli dalam 6 helai pun dah ok.
9- Bedung- Yang ni sangat penting! 
.

πŸŽ€ DIAPERING

1-Napkin 
2-Diapers @ Lampin pakai buang
3-Wet Tissue 
4-Changing mat- Alas bayi (boleh beli size yang mudah bawa masa travel, senang nak letak dalam beg dan sesuai dengan size bayi)
5-Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor 
6-Detergent khas pencuci baju


πŸŽ€ SET TIDUR

1-Set Tilam - Prefer kekabu dan material kain 100% cotton
2-Baby Cot-Depends nak beli sekarang atau later 
3-Kelambu - mosquito net / boleh juga beli set tilam kekabu + kelambu


πŸŽ€ FEEDING

1-Botol Susu - Size Puting untuk newborn (slow flow)
2-Bottle Sterilizer 
3-Berus Pembersih Botol
4-Penyepit Botol
5-Nipple Cream 
6-Nursing Pad Washable 
7-Nursing Pad Disposal 
8-Breast Pump - Decide samada Manual / Electric (Single/Double Pump)
11-Nursing Bra 
12-Termos


πŸŽ€ TRAVEL

1-Beg Baby 
2-Baby Warmer for Bottle- warmer ni penting tuk cairkan storage susu yang sejuk beku. 
3-Baby carier 
4-Stroller
5-Nursing cover- senang kalau kene BF kat public.
6-Car seat (beli yg 2in1 pun jimat)


πŸŽ€ BATHING

1-Tuala baby
2-Besen Mandi / Baby Bather
3-Toiletries set


πŸŽ€ BABY CARE

1-Bedak Bayi 
2-Losyen Bayi
3-Putik Kapas (Cotton Bud) 
4-Pengepit Kuku (Nail Clipper) - beli khas kecik tuk baby

5-Cream multifunction  untuk masalah kembung perut, batuk selsema, ruam, kulit sensitif.


Masih mencari2 breastpump sesuai utk takung susu anda?
Komen "Nak" gais nanti mommyrina piyemm sensorang siap ngan consult free lagikk.

www.wasap.my/60173288087/bpmommyhana

#bpmommyhana
#breastpumpbudget




0 sumpah ako sayang korang:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in