pengalaman cabut gigi geraham bongsu

setelah menderita selama dekat 3 minggu
sakit gigi geraham bongsu yang tumbuh senget
dan dah impected sehingga meninggalkan kesakitan 
dari anak tekak ke kepala
so,sampailah waktunya appoiment gigi itu dicabut
keluar dari rahang..

appiment bertempat di
"klinik pergigian izra"
di presint 8 putrajaya..jam 9.00 pagi.sebenarnya sehari sebelum appoiment mummy dapat call yang abah mummy kena emergency warded operate keluarkan tube dalam buah pinggang.dia mmg ada nslh buah pinggang n now tengah dialisis 3x seminggu.so dia buang tube yang 10tahun dalam buah pinggang kat HKL.so agak risaukan dia jugak dalam masa sama risaukan ttg minor operation gg mummy..

jumaat jam 9.00pagi appoiment ngan dentis.jam7.00 pagi abah call kata terbuang air besar(ekceli masa tgk dia khamis2,dia cirit birit)aduh napalah tak belikan pempes ke dia masatuh.tak teringat..so pagi2 lagi dia dah panggil bersihkan..memang berbelah bahagi..papepun pagi2 mummy siap2 jugak n hantar merah n sofia g nursery 8.00am..ingat nak cancel app ngan dentis tapi mcm berat hati sbb lamaaaa dah tunggu nak cabut gg..lastly dapat call dr adik ipar yang dok kat shah alam.dia g bersihkan abah.alhamdulillah lega disitu..

tepat jam 8.30 hubby ajak mummy makan kat kedai.mummy makan kenyang2 sebelum operation.abis makan kumur2 bersihkan mulut..melangkah masuk ngan hati yang berat..
jam 9.10baru nama mummy dipanggil...masatuh hanya doa yang mengiringi..mummy tak pernah lagi rasa takut seperti nie..memang takot jupe dentis nak2 operation plak..serah dirijerlah n tawakal!

sesampai di dalam mummy duduk kat kerusi yang sepatutnya.
terasa tenang didalam kekusutan melihat klinik yang serba soft purple..sedikit tenang wokey..takut tetap takut!bila duduk doc kata
"nurul u're my 1st customer yang duduk di kerusi baru"makk aii doc nie akudahlah takut lagi nak buat lawak..ingat nak cakap "nurul u 1st customer yang i nak surgery today"..sib tak goyak lagu2 kalau dok lamo doh kawe larikkkk.yang kelakarnya dia tak tahu setting kerusi barutuh..jadi dely operation sbb dok main tekan2 kerusi..canggih sangat kerusi barunie..sudahnya lampu operation tak bukak!

jam 9.40 barulah lampu bukak n ada imej x-ray gigi kepunyaan hamba..mak aii berderau darah..kata org utara seriauuu..ketaq badan..pastu dia suruh nganga mulut luas2..sakit rahangnie rasa.diapun bius..yang beshnyer tak rasa wokey dia bius..walla beb mmg drntis sangat lembut.jarum masuk dalam gusi bleh tak rasa...tau2 jer kebas.dia kata 6 dos masuk dalam gusi..apalah jenis jarum doc nie gune tak rasa langsung ubat bius masuk..5min dah kebas.ku rasa bibir tebal mcm org kulit itam..hohoho..mmg kebas..diapun korek2 n kerjakan gg mummy..dia ketuk dia tarik dia buat semualah sampailah satu tajap dia nak belah gusi
dia mintak pembantu mcm helmet..MAK AII nak welding gg pulak dohh..abes mak!
dia pun belah..dengarlah dia belah ngeeeekkk ngeeekkk bunyi mesin welding besi2..hahaha tapi yang beshnyer hanya bunyi yang menakutkan tapi still tak rasa sakit!!

sampai masanya dia berdiri n aku dengar dia baca bismillah.dia try tarik gigi aku keluar patu aku jerit "sakit doc"dia kata sikit baru dia tekan..huhu diapun kata"ooo u punya gg memang tengah sakit cket n akan countinue sakit selagi tak buang..dia minta aku tahan sikit..kalaulah dulu aku cabut sebelum sakit,mesti takkan rasa sakit masa ditarik.pastu doc bagi lagi 1 dos bius baekk nyer sampai dalam gusi...so aku tahan nafas.diapun mulakan mencuba tarik lagi.masa tarik aku baca doa nabi yunus..la ilahailla anta subahana inni kuntu minal zalimin n sebut Allahuakbar dalam hati..sekali lalu sakit bagai taufan!!dah selamat kuar gigi..rasanya taklah terlalu teruk..alhamdulillh..

nielah imej gigi aku

see?my wisdom teeth yang dah tenat!!
hitam bahagian atas memang patutlah sakit tak berhenti..
yang agak besh kul 10.10min pagi dah selesai.mmg cepat!!

selepas dah selesai doc pesan jangan kumur dalam masa sehari dan tekap kapas kemas2.jangan mengunyah sampai bengkak surut n jangan minum/makan benda panas takut terbuka jahitan..dia bagi antibiotok,ubat bengkak,n ponston(ubat thn sakit)tapi ubat thn sakit2 sebijipun aku tak makan cuma amik penadol extent jer utk tahan sengal2.yang boleh mummy cakap sakit lagi sakit gigi drp sakit cabut gigi..
akupun buat payment sebanyak RM600 semua sekali..perghh mahai tapi takpelah duit bleh carik.aku malas dah nak tahan sakit..doc bg mc sampai isnin.dia pesan kalau sakit lagi datang amik mc n jumaatnie buka jahitan pulak.

pastu teringat kat abah terussss ke hospital,sebelum2 amik anak2 kat nursery pastu terus teman abah g hospital.abahpun operation jugak..pas dah salin abah pempes akupun teruslah pergi kat doc.doc gtahu petang cket abah dah boleh kuar.alhamdulillah operation buang tiub abah semalam berjaya.so abah bleh kuar.syukur..pas alik umah jam 5.00petang aku dah mula rasa sakit..sakit jugaklah tapi mampu ku tahan lagi..sampai umah aku kemas2 barang anak2 n siap2 utk alik melaka.hantar abah sekali..alhamdulillah abah ok,aku ok n semua ok cumanya aku tak bleh bercakap n tekak sakit juga.makanan aritu mmg tak makan langsung.air sejuk jer minum.esok baru makan cket bubur nasik..

skangnie masih bengkak lagi tapi beransur surut.
tapi risau jugak sbb muka nie nampak lebam.bila g kerja kengkawan kata aku bertumbuk laki bini.huhu


lebamkan.dakan mcm kena tumbuk?hhuhuhu senget aku rasa mukanie


belakang sekali gigi aku dah kena jait2..
bengkak makin surut 
alhamdulillah terima kasih Allah
dan terima kasih doktor yang mmg perfect!!
akupun ada kemam air batu untuk melegakan bengkak n ia berhasil n paling besh pendarahan benti sebelum 12jam operation..
korang ingat sesiapa yang operation gg geraham bongsu bila tempoh 12 jam jangan berkumur.hanya tekap ngan kapas kemas2..selepas 12 jam try buang kapas dah kemam air liur tempat sakit tapi still jangan berkumur..kalau solat takper tak kumur...esok kalau betul2 yakin darah benti baru kemam ais.n bila dah boleh kumur perlahan2 kumur ngan air garam bg legakan bengkak..
syukur banyak

sesiapa nak ke klinik gigi yang mummy g nie alamatnya
Blok A-7.01.U.07,jalan P8C/2,Presint 8,
62250 putrajaya
w.p putrajaya
tel:03-88893221
fax:03-88810616
H/P:013-2070765

korang boleh buat gigi..boleh tanya kosnya dulu di kaunter sebelum buat ok...

panjang tol perjalanan gigi aku..aku mmg bersyukur hanya ada 1 gigi geraham bongsu yang senget..gigi bongsu yang lain2 tak sengat tapi semua dah takder..da inalillah..ooo lupa lak gg aku kat pic atas tuh selamat aku kebumikan di melaka.dekat uri anak2 aku..

sekian!



57 sumpah ako sayang korang:

nur anis berkata...

erkk..macam seram je..huhu..tapi tu la, orang kata ni, sakit gigi lagi sakit dari cabut...

Cik Nur berkata...

erkk..seriau nur baca.. terasa gigi nur lak yg di tarik keluar...

apapun, alhamdulillah, semua dah selesaikan...

ShimaSalleh berkata...

Wah! panjang sungguh cerita gigi bungsu mu itu.... Sampai aku baca tertahan-tahan napas sebab aku rasa cam aku lak yg kena cabut gigi tuh fuhh!fuhh!..
Hari tu ku cabut kat govern je. Itu pun dia injet bius tak sakit gak.. Langsung tak rasa 2x cucuk plak tuh... Malangnya Doc pakar tu dah transfer ke tempat lain.. Ramai pelatih2 ...

Mrs Velentine berkata...

takutnye tengok smpi bengkak kebiruan..huhu...syukurlah dh cabut...cubit2 nuffnang...

Deqla manjew berkata...

ngerinye tgk gmbr gigi nurul tu.. sakit gigi mmg x tertahan..denyut2 kan, dah la tu smpai lebam...punye la luas nurul nganga yer nk snap pic.. hihi..apapun, alhamdulillah dah selamat smuanya..

~Cik Sweety~ berkata...

ngeri je nengok ne ha...tpi sukurlah dh cabut..mmg kalo skt gg tak menahan sktnya..

LYAfrina berkata...

fuhhh..600???
lya aritu wk kat gov..just rm50 jek.. tp, bila igt pgalaman di drill kat geraham tu mmg seriau... cam lya, tulang kat gg geraham y di cabut tu, dipotong skali... jd blubang dh kt situ.. lps operate... pp lya pon lebam gini+bengkak.. hmpir seminggu gk la surut...

Chic Na berkata...

makan bubur la nampak gayanya mummy. tp lega lah kan dah cabut. huhu..

izan mama mia berkata...

owh..seram gak ceritanya..

9n0L4 berkata...

erkkkkk. kite pun belum share lagi pengalaman cabut gigi aritu. mmg saketttt.

wan nurul hezrina berkata...

@nur anisbetul anis.mmg sakit gigi sampai takleh buat apa.anak2pun takleh nak tengok sampai bila malan nak tido sakit gila.memanglh menanges hari2 menahan sakit..sampai dah tak tertahan

wan nurul hezrina berkata...

@Cik Nurmmg seriau..kalau nur melaluinya lagilah gabra..huhu mmg berserah jer pada dentis2..nie nak g cabut benang plak harap tak sakit

wan nurul hezrina berkata...

@Mrs Velentineaah nurul sendiri terkejut sampat bengkak sekali..huhu rasa kena tumbuk jer.huhu

wan nurul hezrina berkata...

@Deqla manjewsemua gambar tuh deqla nurul nak framekan..haha nielah pengalaman nurul yang palingggg buruk tahun 2012..huhu

wan nurul hezrina berkata...

@~Cik Sweety~ku yang ngadap nie mcm nak pecah jantung..siap mengigil masa operation.dentis2 sound "nurul awak mengigil,saya ingat saya yang nerbes"..

wan nurul hezrina berkata...

@LYAfrinakalu kes lyanie harga kat situ lagiiii mahal cecah 1000 sbb kena potong tulang..mmg mahal terasa sengkek kejab tapi nak buat camne.keadaan memaksa.huhu terpaksa jimat2 bulan nie nak kumpul semula 600tuh.huhu

mmg seriau lya..siblah nurul ada 1 jer geraham yang senget.kalau 4 matiiii mak!

wan nurul hezrina berkata...

@Chic Naaah nampaknya makan bubur jerlah darling...huhu tapi skangnie mcm dah bleh mengigit..nurul dah bosan mkn bubur

wan nurul hezrina berkata...

@izan mama miaseram mcm cerita waris..hehehe..

wan nurul hezrina berkata...

@9n0L4sharelah nak gak baca mcm mana pengalaman awak plak

Deqla manjew berkata...

xpe..pengalaman berharga tu nurul...hihi..yela, mai ada follow deqla gak..mmg xde link blog dia la..atau dia cuma ada akaun google je kot...nnti deqla tanye dia..

lelamaisara berkata...

ngeri pulak bace kisah perejalanan gg awak ni..huuuuu...saya tak da pengalaman cabut gg agi ni..ada pon dulu kecik2...huuuu..seram plak la....hehehhee..tapi dah cabut ok kan dah.....

Deqla manjew berkata...

ok dah tnye dia td.. ni link blog dia..

http://123sayonara.blogspot.com
tajuk blog : its mean for everything.

kemain susah nk mintak tau..dia ckp blog dia biase2 je..x aktif pun, tu pasal malu kalo org folo blk..x dulik, dah folo pun..haha.. p folo dia cpt. hihi :)

Sherwieyna Muzzawer berkata...

ya Allah seram pula aku baca.takut pun ada. saya doakan semuanya cepat berlalu dan cepat sihat ye..;D

are_lin@yu berkata...

aduss tktnya ayu tgk dear..dmm tak..huhu

IntaNBerliaN berkata...

dari awal sampai akhir saya baca... seriau pulak dgr.. adehhh.. sy ni dulu kene cabut gigi geraham pun dah sakit.. lum operate.. sampai doc panggil 2 org suruh pegang saya.. darah terpercik kne tudung.. adehhh.. xsggup nk ingat

wan nurul hezrina berkata...

@lelamaisaramemang agak ngeri.huhu.n memang kenangan pahit daku tapi sekarang dah lega

wan nurul hezrina berkata...

@Deqla manjewdah follow jugalah tapi nak komen tak boleh plak.

wan nurul hezrina berkata...

@Sherwieyna Muzzawermudah mudahan lah..memang nak cepat baik jer ni.x sanggup dah

wan nurul hezrina berkata...

@are_lin@yudemam yunk..

wan nurul hezrina berkata...

@IntaNBerliaNmemg paling takut.huhu

etuza berkata...

gigi lah yg paling kita nak jaga agar tak rosak, tapi nampaknya rosak juga lah pula gigi kita. dah rasa kena cabut, sakit jika ditahan2 .stress pun ada jika gigi sakit ni

C'Jai berkata...

Alhamdulillah semua ok...ngeri eh....

Arina Shamsul berkata...

alhamdulillah..akhirnya semuanya ok dah kan dear :) Senyum skit..ngeee~

ya, doa nabi yunus tu memang saya suka baca,waktu ngandung sampai besalin si alesya doa itulah yang saya amalkan dear..time nak sakit besalin tu paling baik dibaca :

alhamdulillah semuanya dipermudahkan ALLAH.. :)

insyaallah..

take care dear...

9n0L4 berkata...

okey insha Allah ade mase nnt, kite share ye. gigih nurul amek gmbr sume ehhh. hehe

Si Matatajam berkata...

Mak ai..serammmm..ngilunya rasa bila baca pengalaman Nurul ni.l

Cik Aini berkata...

mak aii
seyau la plak..
mmg takut la bab2 bkaitan gg nih,sakit yg x tau nk cakap.hehehe

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

rasa ngeri klu skt gigi...tc yer nurul :)

wan nurul hezrina berkata...

@etuzahuiii cikgu bukan setakat sakit memang stress cikgu.buat apa pun tak bleh..

wan nurul hezrina berkata...

@C'Jaimmg pengalaman paling ngeri..huhu

wan nurul hezrina berkata...

@Arina Shamsulmasa bersalinpun mmg baca doa nabi yunus=)alhamdulillah kurang sakitnya

wan nurul hezrina berkata...

@9n0L4gigh betul2..hikhik nak framekan gigi daku yang buruk2

wan nurul hezrina berkata...

@Si Matatajamserammmmm cam cerita waris..huhu

wan nurul hezrina berkata...

@Cik Ainibtul2 mmg tak leh digambarkan ngan kata2

wan nurul hezrina berkata...

@Wanieys a.k.a IbuQaliefwaniey...qhalif mcm mana dah sihatt?

dya bunga berkata...

takut plak dya tgk..mcm sakit je..huhuhu..

9n0L4 berkata...

haha. amboiii siap nak frame bagai. nnt sofia mengigau kanggg. ;)

Deq's Qienz berkata...

takut la sis..seriau tgk..sy buka cabut gg tap oprate lag..sminggu mc..eee mmg sakit la..

kinara kinatara berkata...

huh..panjang cetanya..xp best bace..moga ayah akak cepat sembuh:)

n amacam bengkak lagi x..kina antara orang yang paling x takut cabut gigi...hehehe:)sebab dye bius x saket:)

shuhadaothman berkata...

seram sejuk nak cabut gigi macam ni kak. huhu.

shuhadaothman berkata...

seram sejuk nak cabut gigi macam ni kak. huhu.

wan nurul hezrina berkata...

@9n0L4hahaha

kayyana berkata...

arghhh aku gabra seh bc entry ko pasal gigi nih... takuttttnyerrrr... nasibla dah selesai semuanye ek

9n0L4 berkata...

haha. kite yg besor pun seram menengok kan gigi tu. gigi ni boleh jadi watak cite seram kot. :p

fieda berkata...

eiii..seramnyer...sume org kata cabut gigi geraham bongsu ni mmg payah ye dari gigi2 yg lain..takut la pulok..

Myra Jay berkata...

Sampai lebam ha gara2 sakit gigi, takpela duit boleh cari kan yg penting dah tak sakit..

Tanpa Nama berkata...

As salam..sy nak tanya berapa lama ye tempoh nak ilang rasa sakit operate tu?sy plan nk operate gak gigi geraham bongsu tapi takut..Tq.

Tanpa Nama berkata...

berapa lama ye hilang sakit lepas operate tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in