HILANGKAN KUTU DI KEPALA



Rentetan daripada kisah "si merah"
berjangkit dengan "KUTU" di nursery..rupanya ramai gila yang kena kutu termasuk cikgu2 kat nursery "C" tuh..huhu kesian plak.

Bermula adegan garu-menggaru dengan dasyat di rumah,
mummy syak sesuatu di kepalanya..KUTU!!isyk kalau bercakap tentang kutu memang siapapun tak suka nak2 kaum-kaum ibu..

Bagaimana nak hapuskannya??
surelah boleh ada guide sikit mcm mana nak hapuskan binatang durjana yang menghisap darah ini..Tapi jgn pulak ingat org yang dijangkiti kutu nie kotor,jarang basuh kepala,tak syampoo plak tau..kutunie boleh melompat dr satu kepala ke satu kepala dengan mudah..bila gunakan towel atau tido dekat2 si penghidap mmg confirm berjangkit..budak2 dalam lingkungan 4 tahun memanglah pergaulan tak leh disekat..so memang kena carik penyelesaiannya..

Apa yang mummy buat kat rambut dia??
memula mummy g carik ubat kutu kat Guardian..

pic nie amik kat google taw..lupa nak snap..

So pakailah merah..Bila dah syampoo guna nie memanglah busuk gila baunyer..tapi ku tahan jua..huhu..lepas pakai mummy biarkan selama 30minit..dalam pada tuh mummy jenguk2 nampak bergerak2 kutu kat atas kepala.eiii geli..Tapikan pakai sekali tak terus ilang kutu..So nnt kena ulang semula buat lagi sekali..

Selepas tuh mummy sikat2lah rambut dia dengan

tapikan tak baguslah sebab tak masuk sangat kutu2..dan sikat nie cepat sangat patahnyer..alahai..paling pening sbb rambut merah panjang lepas dr bahu..huhu..susahnyalah hai nak ilang..Sudahnya mintak papa gunting rambutdia paras2 bahu.senang sikit nak proses kutu2.

Lepastuh try Google2 n carik petua orang dulu-dulu..Plus ada sahabat blogger "azni"kata "nurul cer try guna Bawang Putih ko tumbuk2 and campur ngan minyak masak"
So aku buatlah tapi campur bukan minyak masak..ku beli minyak Zaiton..so dalam banyak ulas jugak tumbuk biar lumat n tenyehkan kat kepala dia..Bau jangan ceritalah.faham2 jerlahkan bawang putih..hahaha..lepas letak bawang putih+minyak zaiton mummy biarkan selama 1 jam setengah..n pakaikan merah skarf mummy berwarna putih..nasiblah dia bagi kerjasama..Selepas tuhkan memanglahkan kutu2 tuh melekat kat skarft2.banyakkkkkkk gila.tak sanggup nak amik gambar sbb geli sangat!!yakkk!!bukan setakan melekat terus koma kutu2 tuh.hahaha padan muka..telurpun ada jugak..

Lepastuh mummy sikat lagilah lepas dah bilas..lepas sikat2 mummy syampoo guna syampoo merah yang wangi sbb nak ilangkan bau bawang putih tu..tapi alhamdulillah mmg takderdah kutu..Tapi mummy hari2 carik jugak kot2 ada telur2..ada lagi telur2 kutu..So kalau hari-hari rajin cari memang hasilnya memberangsangkan.hahahaha..yang penting nasib baik merah bagi kerjasama.."apa yang penting kerjasama"

So sekarang memang dah tak berkutu..Kami sekeluargapun pakai syampoo alice tuh..buat rawatan jugak tapi masalahnya di NURSERY masih ada kutu..huhu So langkah berjaga2 memang spare ubat kutulah takutlah ada lagi.Hari2 mummy tengok kepala dia..setakatnie memang non ado lagipun rambut dia dah pendek senang sikit...hahah

Ada lagi satu ubat kutu yang mummy google tapikan tak pernah pakai lagi.Nanti nak carik di farmasi..

Gambar google jugak!


Katanya ubat nie mcm minyak.lumurjer kat kepala pastu sikat dengan penyikat kutu yang mmg dah ada set sekali dengan ubat kutu2..oklahkan mudah..katanya hasilnyapun terbaik dengan telur2 kutu kasi tarik sama..huhu tapi masalahnya ramai tak tau mana nak beli ubat kutunie..try jer lah carik..

Ada anak pompuan mcmnielah..terpaksa korbankan rambutnya.Takpelah rambut bleh tumbuh lagi..so hujung minggu lepas mummy bawa merah g Saloon..kasi trim lagi rambuat n cuci bersih sebersihnya walaupun dah takder kutu sbb masa papa potong rambut dia tuh mcm tak rata plak..


sebelum kasi trim itu rambut..
''
''
Dia asyiklah tengok ke mummy jer..Malu2 jer dia untie tuh cut,cuci rambut dia..sib dia behave jer..


siap suka2 lagi pandang cermin..hikhik
''
''
''
''
''
hasilnyer selepas siap
''
''
''
''
hahaha mcm budak besar ku tengok..saja pakaikan baju ceksi sbb takut ada rambut jatuh kat baju..lepastuh pakai t-sihrt ngan jeans jer..rambuat dah lurus tapi pelik sbbnya tak straightkan pun tah lepas hair dryer terus lurus mcm kena iron..

tapi sekejap jer sebab lepas tuh jadi mcm nie semula rambutnya


Dah namapun ikut gen mak nyer...hahaha

31 sumpah ako sayang korang:

Nyue berkata...

wow....merah xcute la rambut lurus...suka rambut dia yg asal..eheheehhe..comel sgt2...

penyakit tu susah..nty nty berjangkit dgn akk sekali...huhuhu

Ratu Hatiku berkata...

Cantik rambut bila curly..cute sgt :D

Deqla manjew berkata...

owh..ada lagi produk lain hilangkan kutu eh.. biase la kan, mesti jangkit ngan budak2 lain..serba salah pulak deqla baca entri nurul ni, hari tu kata nk p belikan sikat kutu tp smpai hari ni x dpt p beli lg..hukhuk..wahh..comelnye anak dara ni dgn rambut barunya...rebonding ke tu? hihi..

ShimaSalleh berkata...

Bila rambut lurus cenggitu nampak lagi tembam mek merah ni...

Mrs Velentine berkata...

cantik lagu merah ngan rambut yg ikal...

Cho Zila berkata...

tetap cun ok.. walaupun kerinting tapi lurus...
anak akak pun kalau dah berkutu tu memang rimas kita dibuatnyer.. sebab tangantu asyik kat kepala..

Sidratul Muntaha berkata...

baru kutahu boleh guna bawng ptuih ye
letih tau
teacher dia pun tak jumpa sape yg ade kutu jugak
adei..

mamalieyna berkata...

Lama tak t3ngok kutu..last msa zaman budak2...hehe... kkak eina rambut pnjg, mudah membiak kutu dia..hehe..guna sikat cmtulah..

Rmbut ikal lg cantiklah..

mama aryan berkata...

mmg ngeri citer pasal kutu ni..akak pun masa dok asrama dulu penah kena jugak,dah besar kot time tu..huhu

Mimie berkata...

tak pernah tgk produk tuh...

sgt shomel anak dara nih la...

Chic Na berkata...

comel la merah rambut straight. maybe sbb dia blow. ada rupanya syampu utk kutu ni ek.

Cik Nur berkata...

comellah dia berambut lurus..
nampak dewasa..hihihi

ubat kutu tu mmg busuk ya rabbi..!
boleh cuba petua mummy bagi tu..

Daddy Ziyyad berkata...

Kutu mmg masalah biasa kat nursery..Satu lagi kena hati hati..jangkitan scabies( kudis) dan juga impetigo (jangkitan bakteria pada kulit kanak kanak...selalunya beri kesan melepuh)...sebab ni antara jangkitan yg paling biasa saya jumpa di klinik..

Mmg comel la dia..dgn rambut nya tu :)

Sherwieyna Muzzawer berkata...

eh bestnya produk ni,boleh hilangkan kutu erk?

alahai comelnya dia posing..:)

kinara kinatara berkata...

kutu nyh mang susah nak di kawal..huhu
tambah2 dok kat tempat yang ramai orang...
dulu kat asrama selalu jugak kawan2 ade kutu nyh..huhu:)


dan betul cakap akak..orang yang ade kutu x semesttinya dia pengotor..kadang2 dari rebakan..

LYAfrina berkata...

eyhh..comel lak rambut merah lurus g2.. mcm fazura dah muka dia..sgt2 comel....

asya setakat ni x pnh lg kna kutu.. ye la..klo duk nursery mmg risiko la bjnangkit kan..asya just duk rmh dgn tok ma dia je..

nanakimie berkata...

comel:) suka gmbr merah yg last tu^-^

IntaNBerliaN berkata...

alahaiiii.. sy yg baca sampai meremang bulu roma.. mmg geram bila ada kutu ni... zman kecik2 dulu sy pun ada.. sakit hati kat kutu t jgn cakaplah... baru tau pasal petua ni... bagus jugak yer..

btw, cantik yg amat merah ni... rambut lurus lps stim yer... ;)

oooo nurul rambut kerinting yer... samalah kita.. hihi

Myra Jay berkata...

Comelnyer Merah berambut baru..

Suka ye dia kepala kena ikat tola cenggitu ;D

N.Aima K berkata...

alahai comel je..makasih tips buang kutunya...hu hu

dEdEQ dE wIshEs berkata...

COMEL JE .. HEHE .. SUSAH KAN KALO DE PROBLEM KUTU .. ADIK YG DUK ASRAMA TU SLALU JE .. LEH TRY NI CARE AKAK .. NGEE~

sHaRiNa eLyaNa berkata...

dua2 style rmbut pun ngam ngn budak kuit ni hehhe

Che Rosliza Che mat berkata...

comel merah rambut lurus...cute sangat2...hari tue anak cr ada jugak kutu mintak dekat klinik ubatnya...

isabelle frankly berkata...

baru je dok fikir kalo adam kena kutu nanti nak buat camna.
mmg la ada syampu kutu, tapi kalo dah u kata bwg putih tu mmg bkesan..hah siaplahhh...

Kesuma Angsana berkata...

he he he comey

jaakechik berkata...

kesiannya merah bjangkit kutu, mesti gatal2 satu kepala dia tu. hope cepat hilang yer...

p/s : lawa pulak merah bile rambut straight! hehe. nak wat menantu boleh? kikiki...

Deq's Qienz berkata...

qhayra pon ader lekat kutu aritu. pastu ari² sy sympo n bubuh minyak rmbut dia..sayang nk potong la cz rambut dia lmbat pnjang..

9n0L4 berkata...

comei nyeeeee rmbt lps cuci. hehe. try pakai sikat besi. :)

lelamaisara berkata...

cute lagi rambut kenteng..hehhehe
diam plak die ek diperlakukan begitu...siap suke2 lagi tu

C'Jai berkata...

comel merah....ikut muka mummy dia..

shuhadaothman berkata...

merah comel! hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in