Pembedahan Sofia mAISARAH...



Salam semua...Masih lagi mood rayakan?
lamanyalah aii tak berblogging..Honey dew sunyii tanpa kata..
Alhamdulillah masih berblogging..
hehehe sampai tak tau mana nak mula..

korang rindu tak??
perasankan??hehe

skang sure banyak open house...so rayanie jer berat badan naik sebanyak 4 KILO....hwuaaa..


harini ada cerita sikit nak kongsi ngan u all tentang sofia.Alhamdulillah seminggu sebelum raya SOFIA dah selesai menjalani pembedahan cyst nya..alhamdulillah..

So mummy cerita sedikit kisahnyer kat u olz..

Sejak lahir sofia ada cyst belakang badan..dulu masa lahir kecil tapi meninggkat besar semakin besar sampai umur dia 1 tahun 2 bulan tetiba kecut..
So doktor kata maybe kecut n kita tutup kes n tak proceed tapi mummy still pantau..masa tuh mmg kecut so sedikit lega sampailah umur dua tahun...cyst bertambah besar...


semakin besar sampai risau dibuatnya..so mummypun terus talifon ke hospital n mintak teruskan semula cek d hospital.agak bernasib baik n syukur banyak sbb selang seminggu nak raya (dalam ramadhan) doktr bg appoiment nak tgk


so hari isnin seminggu sebelum raya aidilfitri kami ke hospital.bila doktr tengok diakata mungkin cyst dah pecah akarnya sbb ada tanda merah di benjol tuh..alahai.n dia kata 
"boleh ker addmit ward harini??esok kita proceed untuk operation"
WHAT?today doc?n tmrow operation???yes my dear mummy...

oooo no no no..sungguh tak sangka..tapi ni peluang baik sbb lama dah tunggu n dok risau so ni peluang baik kita kena terima

nie nama doktor yang merawat sofia..

So kat sana dia makan puas puas...sik makan aja kerja sbb jam 4 pagi dia kena puasa..tak boleh makan minum sampai jam 8..walaupun minum susu..

macam tahu jerk nak posa so dia makan apa jer n makanan hospital lagilah dia makan sbb bubur.masa nie mummy tak posa.nurse tanya kak posa?akk tak posa lampu merah..huhuhu..so dapat makanan sekali tapi maluuuuu nak makan..tapi makan jugak..hehehe

so start jam 4 pagi dia tidooo dengan lena n tak bangun langsung sampai doktor bius datang melawat jam 6.00 pagi..dia terangkan cara2 n procedure untuk bius satu badan..paham paham jerlah budak mesti kena bius satu badan..

tengok???
dia tido ngan lena sekali..
doktor tuh tanya dia puasa tak n btul2 nak make sure dia still puasa n start jam 4 tadikan...

tetap ceria macam selalu..ni kat ward tunggu nama panggil ke bilih bedah


tak sangka operation dicepatkan setengah jam.7.30 pagi esoknya kami dah siap sedia nak ke bilik bedah..tengok dia mcm pasrahjer kan muka...

sebelum operation doktor bagi gas pengsan..daku panggil taktahu nama specificnya..
so bila dia pengsan n mata tertutup mummy sangat sedih..
walaupun operation kecil sahaja tapi sdih kan tgk anak mcm tuh.kecil lagi tapi kena opeate dah..n mummy terpikir mcm mana ada family yang anaknya sakit lebih terk lagi,,syukur...alhamdulillah..hanya ujian kecik



alhamdulillah semuanya selamat
tapiiiii
ada risiko sbb doktor kata luka mummy hari2 kena dressing di klinik atau di klinik swasta.cumanya tulah hari rayakan manalah ada klinik buka..

so mummy buat keputusan g farmasi cari bahan2 nak dressing sendiri..mummy cuci walaupun gerun..sekarang luka semakin baik..jaga pemakanan dia n pantang mcm pantang bersalin..cuma budakkan lasakkk so luka sik terbuka tapi mmg selalu kena dressing luka.mummy buat dua kali..nnt hari lain mummy cerita barang2 nya apa...


sekarang semakin lega cuma tunggu result mkmal bulan 9 nie nak tahu bahaya atau tak cyst tuh..

gambar paling baru...
terbaru..kami g cek luka di hsptl..
alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar
terima kasih ALLAH..

16 sumpah ako sayang korang:

syawalsimpsons berkata...

adoi gigih sue baca sampai abis...nak tau perkembangan sofia..alhamdulillah sofia nampak kuat la nak tempuh pembedahan ni kan..siap boleh senyum N ikut je mummy suruh makan, makan, poses, pose...baguihnya sofia...moga semua baik kan..

jemah windu jee ngan nurullkikikkikik

IntaNBerliaN berkata...

lama xtgk cite nurul.. nurul sihat?..

alhamdulillah pembedahan sofia ok n xda pe2..

Deqla Manjew berkata...

kesiannye.. tp kagum la smgt sofia..tetap ceria.. manis je dia senyum.. apapun alhamdulillah dah selmt smuanya.. harini mkn lagi ye tak kat jamuan td..haha.. deqla ni x naik2.. 40kg gak..huhh.. susah bebenor nak naik..!!

Norlizayati Othman berkata...

Alhamdulillah. Sofia dah sihat. Rindu entri2 Hezrina kat sini. Lama tak update. Moga sofia akan terus shat!

Rose Azadir berkata...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Chic Na berkata...

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. semoga sofia kembali sihat macam biasa..

Cik Nur™ berkata...

Alhamdulillah...semuanya selamat..
ceria je muka dak cute tu,.. :)

kira benjolan tu dipanggil cyst jugak yea...

SFaezah berkata...

alhamdulillah..operation berjaya..

jom join my 1st GA!http://sfaezah.blogspot.com/2013/09/mini-giveaway-by-sfaezah.html

Rizziela berkata...

Kesiannya kat budak comel ni..Semoga semuanya akan selamat yer syg

LYAfrina berkata...

syukur alhamdulillah nurul..
mudahan cyst tu berakhir n xkan tumbuh2 lagi..n moga2 result cyst tu, x merbahaya.. moga sofia akan lbh ceria lps ni ye

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

Assalamualaikum kak nurul

maaf lama xsinggah sini

alhamdulillah semuanya selamat...

Cik Aini berkata...

alhamdulillah..
ceria nmpk Sofea..moga sihat sepenuhnya ye Sofea :)
tgk pic yg muka Sofea pasrah tu timbul kekaguman kat si kecik ni..dia x gaduh ke nak buang k?x nak pakai alat2 tu Nurul?

Cinta Misteri berkata...

Alhamdulillah Sofea smakin sihat.

teringat plak CiM masa ank yg ke-2 menjalani 2 siri pembedahan sewaktu berumur 10bln & 1 stengah thn. masa tu mmg sgt tak keruan, sbb pembedahan dilakukan di leher sbb ada rongga penafasan & pemakanan yg mengalami kerosakan. takut juga kami klau2 bayi kami cacat, bisu atau apa2 slps pembedahan. tp...kuasa Allah, Alhamdulillah, ank CiM kini dah berumur 6 thn mmbesar sbg ank yg sihat, cerdik & berani.

nanakimie berkata...

alhamdulillah...lama nana xkesini...moga sofia baik2 aje...

Cinta Misteri berkata...

salam pagi.....datang sini jenguk Sofia. dah sihat?

Masha Meisters berkata...

aloooo...semangat tu yang penting...tetap maintain ceria...
semoga terus sihat ye syg :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in