susahnya diet..

lamanya rasa blog tak berupdate..sampai kaku nak berbicara..huhu..seminggu dua nie penuh jemputan ke open house n org kahwin..

so dapat bayangkan perut yang semakin maju ke hadapan sepertimana majunya umur gue..hahha
perut??berlakunya penganjakkan paradigma yang sangat dasyat..hehe..

bermula 2 hari lepas sudah memulakan operasi menyahkan segala toksik di badan..tapi siksanya menahan kemain..perkara2 yang dibuat step by step memng mengujakan sungguh..

3 perkara yang sememangnya berattttt nak tinggal
1.Nasi/karbohidrat
2.minuman manis-manis/segala yang manis
3.minuman sejuk berais...

tgk di fb berlegar2 org menjual alpha lipid..ku tengok syarat2 penggunaan2 jgn amik karbohidrat LANGSUNG dan mengamalkan protein...huhu rasanya kalau TANPA alpha lipidpun kalau mengamalkan makanan sihat mmg turun juga kot..huhu..

sekarangnie step pertama taklah tak AMBIL langsung karbo n gula cuma mengurangkan nya dahulu secara perlahan.Alhamdulillah mcm naci hanya ambil sedikit pada waktu pagi /tengahari..

minuman manis pula mmg payah sungguh nak tinggal dah jadi mcm ketagih.kalau tak amik panassss punggung nie  tak reti duduk.hoho..tapi setakat mula nie hanya consume 1 kali sehari waktu lunch..huhu..

belah malam pula hanya makan lauk pauk..buat stagu pertama mmg makanlah mknan tapi mmg tak makan nasi seperti selalu...huhu..mmg berat sungguh dugaan nak nyahkan segala lemak nie..hikhik

ais plak 2 harinie jugak mmg tak amik.kalu nak sangat sejuk minum air dalam peti belah bawah.bukan ais..tapi skangnie mmg banyak amik air suam..kalau dulu tahan jer lah nak muntah bila minum air suam..mmg kalaunamanya wan nurul hezrina mmg jaranggggg n tak sukeee amik air "tak berkaler"..terukkan?

kalau pantang dulu blehplak amik air suam.huhu..tupun mesti nak milo setiap ari..tapi la nie mmg air suam sentiasa memenuhi ruang perutku yang banyak inci nie.hahahaha..tak tahulah setakat mana bleh tahan..ku lakukan perlahan2..



35 sumpah ako sayang korang:

*azni* berkata...

cayok!cayok!gud luck dear...

ros_reeza berkata...

memang kena kuat semangat kan.. huhu

Deqla manjew berkata...

berdiet ye nurul? good luck k..deqla perot pun maju ke depan gak ni..bdn je sekeping..hahaha

LYAfrina berkata...

huhu..itulah... masa raya baru2 ni kbyakan rmh hidangkan air bergas je... perut lya pon dh muncit semacam je.. ni duk pulun pakai bengung sauna hari2...

apa2 pon..gud luck nurul..usaha tangga kejayaan.. caiyok!

LYAfrina berkata...

huhu..itulah... masa raya baru2 ni kbyakan rmh hidangkan air bergas je... perut lya pon dh muncit semacam je.. ni duk pulun pakai bengung sauna hari2...

apa2 pon..gud luck nurul..usaha tangga kejayaan.. caiyok!

LYAfrina berkata...

huhu..itulah... masa raya baru2 ni kbyakan rmh hidangkan air bergas je... perut lya pon dh muncit semacam je.. ni duk pulun pakai bengung sauna hari2...

apa2 pon..gud luck nurul..usaha tangga kejayaan.. caiyok!

LYAfrina berkata...

huhu..itulah... masa raya baru2 ni kbyakan rmh hidangkan air bergas je... perut lya pon dh muncit semacam je.. ni duk pulun pakai bengung sauna hari2...

apa2 pon..gud luck nurul..usaha tangga kejayaan.. caiyok!

LYAfrina berkata...

salam nurul..ni kali ke-3 post komen kat sini..hrp2 y td tu msuk la...

Cho Zila berkata...

teruskan usaha untuk kesihatankan.. akakpun tang minuman manistu payah sikit.. takat nasib bolehler dicuba..
moga kita sama2 berjaya ok...

Chic Na berkata...

biasa la tu time raya sume makanan best. rugi kalau tak makan. hehe..

mesti boleh punya lah, teruskan usaha ye nurul. :)

Huda berkata...

huda pun rasa nak dietla..diet mkn makanan seimbang..now nak setelkan dulu pose then baru diet :)

Cik Nur berkata...

diet ni..mmg susah..tapi kalau semangat tinggi..mmg tiada apa yang mustahil..!

apa yg penting mummy..berusahaaaa...!

pasti boleh.!

Si Matatajam berkata...

Memang time2 banyak jemputan ni susah skit nak berdiet...BERUSAHA...keep up a Good work dear..

Zie berkata...

betul tu waktu pantang nak airpanas betul2 lepas habis pantang terus cari ais.. huhu

Masha Meisters berkata...

semoga kakak masha ni berjaya ye...xpe2 slow...xkan nak turun mendadak...xbolehla...yg penting tetap kne mkan jugak protien,gula,dan carb...semua ni sumber energy nnti lemah pulak kalau lgsung xambik

IntaNBerliaN berkata...

chayok nurul chayok.. insyaAllah boleh punya.. :-) sy ni pun mkn banyak gak...

Arina Shamsul berkata...

hihihi..sama la dear..mmg sanggat susah..hihihi.


gud luck dear.. :)

lelamaisara berkata...

moga misi berjaya...kalau saya susahnye la hai nak gemok..huhuuuu
kurus jerk...

aanie berkata...

tu la, ramai tul duk promot sd2....lama2 blh termakan pujukan wooo...tp mahal sgt...huhu..tp kalo xleh amik karbo, x mkn sd2 pun blh kurus...

izz iizza berkata...

kalau bulan raya memang gini la..makan jer kan..hihi..xper nnti habis raya kita start diet balik..:)

Cik Aini berkata...

adoiii..
mmg susah la kan,fening2 bab2 diet nih,tambah2 open house byk spnjg bulan ni pakai x jln lah diet tu =)

mamalieyna berkata...

chaiyok3x..good luck n all the best! jiwa kena kental..hee~

pernah buat dulu, mmg turun sgt berat badan, sayangnya tak lama bertahan, hee tak tahan godaan sekeliling.. =P

syawalsimpsons berkata...

moga berjaya...TQ follow...mak jemah dah follow dah

wahida berkata...

aku pulak suka minum air suam, sedap tau air suam!!

are_lin@yu berkata...

baru sempat nak posa ni..2 mggu byk openhouse ja..hihi

Wanieys berkata...

wani pun kan nk diet tp mcm xreti nk diet camna hehe...nurul maaf yer lama xbertandang kat sini lepas cuti raya mood down sikit hehe

izan mama mia berkata...

usaha lagi nurul..mg berjaya..hikhik...cer cuba mkn roti gandum jer..jgn makan nasi....dulu izan bt gitu laa..setahun..nampak kurus...

dyabunga berkata...

prinsip dya selagi blh mkn ni mkn je..hahaha..sebabnya dya xblh nk diet..ckp nk diet tpi masti terlebih mkn..hahhaha

Kesuma Angsana berkata...

u go girl, apapon jaga diri yek

ShimaSalleh berkata...

Adessss....
Aku cik P dtg ni kan kan... setiap jam aku lapar weiii.. klu tak mkn rasa nak tumbang. Susu sib ok lagi cam biasa je.. Cuma nafsu lapar tu menjadi2.. Puasa aje lah... :D

Kazman / Sue berkata...

setuju dengan cara2x menurunkan berat badan tu.... kalau kurangkan nasi dan gula kemudian bersenam rasanya turun juga kot

9n0L4 berkata...

go go go nurul. nnt terbiase la tu. ais tu pntg tau, kene pantang!! ;)

Ummu Muhammad berkata...

mcm berjaye je nurul..pics kat ats terselah kerampinganmu ;)

Myra Jay berkata...

Chayok good luck..
Myra pun dalam proses nak menurunkan berat badan tp tak makan nasik tangan suka dok ketaq... huhuu

Che Rosliza Che mat berkata...

memang susah nak diet hihihi perut sentiasa nak makan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in