Segmen: Kenangan Ramadhanku…

Nie entri melekat sehingga 18 ogos 2012..
sila scroll down untuk entri terbaru 




nak join sila klik banner kat atas nuh!


kenangan banyak sebenarnya di bulan ramadhan..semuanya berlaku dibulan ramadhan..

pertama
semasa di sekolah menengah aku terlibat dengan kelab pembimbing rakan sebaya..kami ke panti asuhan(rumah anak yatim) untuk salah satu program kami bulan "ramadhan".masa makanan di salurkan dan sumbangan baju n kelengkapan raya diber nampak kegembiraan di mata anak2 yatim...sebak mengenangkan mereka2 yang tak beribu dan berbapa...sedangkan kita bahagia dengan keluarga masing2..mereka kehilangan kasih sayang..sebak masatu dan bersyukur sangat apa yang kita punya..

kedua
ketika habis SPM sementara tunggu result aku bekerja.masa dibulan "ramadhan"memang 1st time keja mmg sangat letihh..kerja plak memang penat.almaklumlah operator kilang elektronik.keja lak ngan jepun paham2 jerlah..kebetulan satu ari nie,mmg btul2 banyak kerja,penat tahap dewa dan tak sedar dah dekat waktu berbuka..kami diberi cupon makan n amik lauk mengikut RM pd coupon2 so aku amik ayam masak merah dengan sayur sikit..pastu duduk di kantin2 sesama tunggu buka puasa..pastu aku yang tak sedar g makan dengan lajunya tanpa mendongak..dengan lajunya ok..org semua pakat dok pandang.dalam hati tak sedar lagi teruskan makan sampailah ada yang tegur dikk ko buka awal nape??.tengok2 jam,rupanya ada 20minit lagi nak buka!terus aku muntahkan balik dengan muka merah menyala maluuu!memang kalau ada cengkerang kat badan aku dah masuk dlm cengkerang2..haha.mmg lawak bagi aku!

ketiga
masa kat universiti..kat itm masa tuh..aku bff aku chemot g merewang kat bandar melaka.walaupun aku org melaka tapi aku mmg tak geti naek bas..kalau kat asramapun abah ngan mama datang amek..so aku ngan bff akutuh sajerlah sengal nak naik bas.dah abis2 shopping n merayau kami alik masa petang dah.tak beli apap2 makanan sbb nak mkn kat dewan asrama jer..kami naik bas "alor"ingatkan alor gajah rupanga alor bertam..dah salah bas daaa

sesat kat negeri sendiri.bff aku lagilah tak tahu apa sbb dia org kl.hahaha masa tuh aku dah nanges.bff akulah yang pujuk..huhu buek malu den jo!!sekali aku tepon seseorang kawan itm gak lalu dia pun pick up kami yang dah sesat.pastu dia ketawa kuat2 kata lawak bleh sesat kat kpg sendiri..

masatuh dah buka aku nampak kawan2 yang pick up2 ada beli lauk2 buka so mintak sikit..hihi malu belakang kira perut kena isi dulu!masa nak mintak mbr amik2 malu gak sbb baru kenal dia..senior aku ekceli merangkap boyfren aku kat u dulu.bulan ramadhan menyatukan kami.pastuh jodoh kami tak panjang..kami berpisah bulan ramadhan jugak setelah dkat 4 tahun bersama..huhu takdok jodoh!

keempat
aku melahirkan merah bulan ramadhan aku pantang...sofiapun aku pantang bulan posa gak..tuh yang posa melambak nak ganti...huhu posa tahun nie menyusukan sofia pulak..tapi tahun nie penuh okey..cik peot sila jgn mari naa..

so semua kenangan ramadhan nie mmg terpatri kat otak aku sampai bebila tak lupa.huhuhu so mmg tak leh tulis sikit2...lebam mata korang baca.hahahah










79 sumpah ako sayang korang:

Unknown berkata...

hahahaha.. sosat di kapung sendiri haaaa... sape bff ko tuh? kui kui kui

Unknown berkata...

wahh smpai 4 kisah... kisah kedua tu terbaiklah.. haha.. boleh lak mkn laju2.. pas tu org pndg.. mmg malu laa.. kalo kiter la kan rasanya dah x sggp nk muncul dpn dorang tu lagik.. hikhik

Dr K berkata...

kah kah kah..berbuka awal 20minit! sah lapar betul masa tu :)

Prettywrite berkata...

haha caner boleh tak sedar lg 20minit nak masuk waktu buka tu kak?hehehe..

Miss N™ berkata...

sronoknya dapat ingat kenangan2 ramadhan ye.. nu blank terus..tak tahu nak karang ape dah..huhuh

Cendol berkata...

hahaha buat lawakkk je..adoiii mcm jugak akak ni ye.haha
mmg jenuh le nak ganti pose kalo gitu..huhu slmt mengganti pose!hehe

are_lin@yu berkata...

byk knangan sis..hehe..kngan ttp kngn kan ;-)

dya nasir berkata...

hahaha..ni mesti sebab dh lapar sangatkan?kelakar lah akak ni..cm ne blh tersesat kt negeri sendiri?..haha

jom singgah baca entry dya pula
http://yayabunga.blogspot.com/2012/07/hari-ini-aku-nak-join-segmen-dari-kak.html

Cik Ai berkata...

amboi...byknya smp 4 skali.hehe
tp yg lawaknya bleh sesat lak kat kg halaman sdiri..haish bikin malu tau.hahaha
erkk yg berbuka posa awal tu mesti kes lapar tahap gaban kan.
tp itulah kan..suma tggl kenangan :)

Masha Meisters berkata...

haha..awal 20 min daaaa...2 min boleh terima loagi kot...kahkahkah...kak wan wat lawak ujang nih...haha

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

lapo sangat ker nurul awal berbuka hahaha

Chic Na berkata...

banyaknya kenangan. sedih, happy, kelakar sume cukup. paling tak tahan citer no 2. hehehe..

kayyana berkata...

ehehe.. aku rasakan aku tau sape boyfren ko tuuuuu.. kah kah kah..

Si Matatajam berkata...

Ha ha tak tahan bukak posa awai tu...cpt2 cari cengkerang... M pun lahirkan Khalish dalam bln Ramadhan..

Arina Shamsul berkata...

kenangan kedua dan ketiga tu yang takleh serius waktu baca tu..terpaksa i senyum dan gelak dear...hahaha.

Arina Shamsul berkata...

wah header baru tu cantik dan meriah la yang..i like :)

Abang Karu berkata...

Sungguh tragiiss....sesat di tmpt sendiri lagik ni :)) heheehee

Kazman / Sue berkata...

baca kisah kedua tu memang terbaekk laa... bila baca rasa teringat juga masa kerja Kilang Sharp dulu... memang penat...

mummyrinazone beauty berkata...

@ShimaSallehek eleh buek2 tanyo pulok!!ekau lah!!masa tuh aku nanges ko pujuk.hahaha

mummyrinazone beauty berkata...

@ShimaSallehek eleh buek2 tanyo pulok!!ekau lah!!masa tuh aku nanges ko pujuk.hahaha

mummyrinazone beauty berkata...

@Deqla manjewaah mmg tebal muka mcm aper masa tuh..pink dah kaler muka..haha dahlah kilangtuh banyak lelaki

mummyrinazone beauty berkata...

@Daddy Ziyyadaah memang setengah jam dah kena beratur amik mknana semua org takut ramai kena Q takut tak sempat amik makanan tuk berbuka..so lagi 20min mmg jauh lagi.patut duduk sambil tunggu waktunya..dah lapar n fenat sangat sampai tak perasan

mummyrinazone beauty berkata...

@Prettywritetulah pasai mmg letih + penat so teruss makan..ingat dah azan..buleh??hahaha

mummyrinazone beauty berkata...

@Cik Nurnur karang jerlah yang kenangan masa ramadan.knangan tuh sedih ker,gembiraker,kelakarker..apapun boleh=)

mummyrinazone beauty berkata...

@Cendolla nie pun blum abes 20++ ari..nie akak harap dapatlah puasa penuh baru boleh betul2 rayo!

mummyrinazone beauty berkata...

@are_lin@yutulah mmg takleh lupa kenangan di bulan ramadhan

mummyrinazone beauty berkata...

@dyabungaakak mmg tak geni naek bas dik non..huhu mau tak sesat?

mummyrinazone beauty berkata...

@Cik Ainiaah pastuh dapat kad raya drp budak yang amik kiter2 dia tulis sila jgn sesat2 lagi pasnie..hahaha maluuu!

mummyrinazone beauty berkata...

@Masha Meisterseh bukan lawak ujang2..mmg kenyataan.hahaha

mummyrinazone beauty berkata...

@Wanieystuh oklah sib tak buka awal lagi.hikhik

mummyrinazone beauty berkata...

@Chic Naaah kombinasi kenangan nama eh..hahah num2 tuh mmg ingat sampai bebila taw..mmg masatuh automatik muntahkan balik makanan..

mummyrinazone beauty berkata...

@kayyanabayprenn aku2 org johorlah mana ko tak kenal.hahaha

mummyrinazone beauty berkata...

@Si Matatajammaluuu rasa nak larikkk jauh2 tapikan perut lapar lagi so pastu benti makan n tunggu org azan..hahahaha

mummyrinazone beauty berkata...

@Arina Shamsulhjahaha mmg takkan seriuslah bila baca..

mummyrinazone beauty berkata...

@Arina Shamsultq tapi bukan nurul buat..mbr yang tulung=)

mummyrinazone beauty berkata...

@Karukord Jagau'stulah buat malau ngan bff org kl n ex boyfren2 org jay bee.huhu

mummyrinazone beauty berkata...

@Kazman / Suekeja kilang mmg duit masyukkk sbb ot tapikan fuhh fenat tahap gaban

Reena Sidek berkata...

pat makan kat kilang tu kelakar... lapar dah tak hingat waktu lagi... hehehe

~Cik Sweety~ berkata...

mcmana la bole sst d kg sendiri ne haha

Ku`Muzz berkata...

Dtng baca kisah dr segmen yg sama sambil follow sini :)
Mcm mana la leh bukak awal smpai 20 minit lak tu, Habis tu puasa tu sah ke kena ganti? Hehe..

insan_marhaen berkata...

Hehe...sah sbb tak sengaja, xpe... Kira rezeki la tu...bila ingat muntahkan balik dan sambung semula puasa untuk tempoh 20 minit tu.... Jarang2 org dapat rezeki lupa cenggini...setakat makan dan rasa sikit makanan tu biasa la..ni sampai tahap nk kenyang dah ni..hehe...

dieyna berkata...

tang sesat tu yang tak tahan tu.. boleh pulak sesat dalam negeri sendiri huhu

Unknown berkata...

haha!!!cmne tu blh sesat.kat kampung terchenta plak tu..hihi....

yg bab berbuka awal tu pown kelakar.nmpk sgt penat tahap dewa.hihi

Mimie berkata...

mood nak join segmen tak mai2..huhu

wahida berkata...

best la baca pengalaman ko ni...ekekek...paling best yg ko terbuka awal tu...hahaha...

lawak ok...sampai aku gelak terkekek2 kat ofis ni...

mummyrinazone beauty berkata...

@Masz Sidekmasa tuh mmg tak sedar yng belum waktu berbuka lagi.sadis..

mummyrinazone beauty berkata...

@~Sweet Honesty~memang kampung kat melaka tapi tak pernah kuar sendiri nak bas..baikx kita?hikhik

mummyrinazone beauty berkata...

@Engku Muzahadintak kenyang sangat pun...baru 3 suap.hahaha kira tak batallah tak sengaja.hahaha

mummyrinazone beauty berkata...

@C'Jaimana ada kenyang..sempatlah mbr gtau tak buka lagi.danlah 3 suap.hahahaha

mummyrinazone beauty berkata...

@Dieynatulah ada kampung tak tahu.nak2 time naik bas.nurul tak biasa naik bas sendiri

mummyrinazone beauty berkata...

@~didiey~sbb tulah kenangan mmg takleh lupa.

mummyrinazone beauty berkata...

@PinkUmminie pun ada kelapangan baru join..takper bg mood mari dulu

mummyrinazone beauty berkata...

@wahidamalu masatuh..tk tau mana nak sorok muka..

mummyrinazone beauty berkata...

@wahidamalu masatuh..tk tau mana nak sorok muka..

Nadia Elena berkata...

huiyooooo banyaknya kenangan akak..dah boleh buat novel dah ni..huhuhu... ^_^

lelamaisara berkata...

banyaknye sampai 4..:)

uittt..lapar sangat eh berbuka awal...
berpantang masa bulan pose eh...memang melambak la nak membayar tu..:)

nurul barakah berkata...

wah....sampai 4 cerita...memang banyak betul kenangan yang tak dpat dilupakan ye....
terima kasih singgah di blog Nurul ye....
http://nbarakah.blogspot.com/2012/08/segmen-kenangan-ramadhanku.html

Hafwa berkata...

adeh... byk kenangan ramadhan... tp mesti yg paling bermakna tang lahirkan baby kan..

izz iizza berkata...

berpantang dlm bulan ramadhan rasa cam x best jer kan..yer la org lain makan sedap2 jer..kita kena berpantang..:)

•NADiERA SUNDARA• berkata...

^_^ waaahh...sgt suke bace entri nih..mang jujur habis dlm cerita. ^_^ hikhikhik

Nurul Says berkata...

wah banyak kenangan yang menginspirasikan ni....salam singgah dear

IntaNBerliaN berkata...

tertarik dgn kisah yg ketiga tu.. siap nangis lg.. hihi

tp rasanya kalu saya pun nangis.. yela, mesti kita risau kan..

mummyrinazone beauty berkata...

@Nadia Elena
eh eh tuh baru sikit.intro novel baru..pitam mak!!haha

mummyrinazone beauty berkata...

@lelamaisara
aah mmg tak perasan langsung belum buka.amik makanan pastu teruuuus ngap!

mummyrinazone beauty berkata...

@nurul barakah
keempat2nie mmg tak bleh lupa..ada banyakkk lagi tapi yang 4 nielah yang sentiasa dihati

mummyrinazone beauty berkata...

@wawa
btultuh..dengan bulan posa org buka besh2 kita kena pantang..huhu

mummyrinazone beauty berkata...

@izz iizzaaah mcm tak besh..org yang ngurut kitapun letih jer.huhu

mummyrinazone beauty berkata...

@diera_nadiera ulalaaa~
haha mmg dah jujurpun sbb kisah benar..tiada yang benar melainkan yang benar benar belaka...haha

mummyrinazone beauty berkata...

@N.Aima K
tq sudi jenguk kita=)

mummyrinazone beauty berkata...

@IntaNBerliaN
dengan risaunya,dengan laparnya..huhu

Salina Mat Isa berkata...

Sesat naik bas..mmg sengsara la klu dah slh naik bas kn..dh nk brbuka puasa plk tu..

Unknown berkata...

As salam Wan,

Lawak betullah ko ni...hehehe... Nasib baik chemot ade ek...hehehe siapakah ex bf tu? cume mengimbas kembali kot2 ade terselit dlm ingatan ni...hehehe ;)

No 2 tu mmg xtau nak ckp ape... rezeki tu :)

Best2 moga berjaya! Ameen :)

LYAfrina berkata...

owhh..banyaknyer kenangan..lya xde sgt kenangan y best.. insyallah..ramadhan thn ni akn mjadi kenangan terindah..thn pertama dpt merasai nikmat puasa sebenar tnpa berumah di hospital.. lya pon nak join segmen ni.. tp..msih dlm draft..

Myra Jay berkata...

Hheee, myra tersenyum baca kisah kedua tu...

klau Myra konpem lepas tu tak makan dah, terus rasa kenyang :)

Cinta Misteri berkata...

Eah apadaa leh sosat ju melaka. CiM duk mlaka 1thn je full jan-dec 2003, skang ni pun klau convoi raya ke mlaka, CiM masih leh jd leader.

Cik peot tk dtg lg....hurmmm sesuatu tau.

QasehnyaRania berkata...

selamat bersegmen ye akak:)
salam kenal dan follow sini
selamat hari raya juga

+ e.z + berkata...

ha3...s esat kat kmpg sendiri yer?
kami kat ipoh sellau slh msk jln...
yelah balik sekali sekala kan?
;p

mamaarifakeemaisy berkata...

good luck~

hikhikhik;;banyaknye kenangan yg kelakar bulan ramadhan... mesti tersenyum sorang bila mengingatkan ye...hehe..

dieyna berkata...

datang semula nak mengira komen ni.... :) banyak tu hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in