urutan reflexology (dulu vs sekarang)

hujung minggu yang lepas mummy balik kampung di melaka.
setelah bekerja dalam aircond yang kuat buat urat2 mummy keras.mmg tak selesa dibuatnya dan mummy perasan bila mummy jalan mcm ada yang tidak selesa.ada sedikit sakit di bawah perut..

kebetulan balik melaka cari tukang urut..kebiasaan mummy mengurut ada 3 orang dahpernah urut mummy..

PERTAMA
yang jaga pantang mummy masa humaira(mek merah)makciknie sangatlah aktiv.banyak cakap n kuat mencarut..hehe tapi kelkar cuma mummy tak besh cket sbb baru tahu dia jugak urut org lelaki n pelbagai kaum..tapi tangan dia mmg kuat n sihat gak badan masa dia urut.dia amik kalau urut bersalin RM35 tanpa tungku..masatuh mama yang tungku sendiri..so kalau mummy balik kampung mmg berurut dengan dia..

KEDUA
masa pantang sofia(anak kedua)mummy nak try tukang urut lain plak.saja amik org lama dan tak kuat sangat bercakap..banyak petua2 yang bagus untuk kita ikut n masa pantang mummy amalkan vitamin.mmg cepat sembuh luka tak mcm bersalin anak pertama.amik zink,b comp,kalsium dan vitamin C..mmg selesa..

tapi makciknie dah tak kuat.dia urut mcm tak tangkap urat sangatlah tapi just nice..amik dia murah..RM30 kalu biasa n kalau pantangpun sama..kalu set ngan tungku tambah rm10 n dia yang ikatkan bekung..mummy buat 7 hari..bekung mm takbuka 44 hari..so mmg sihatlah..lagipun lepas urut dia bg majun yang tak efect air susu dan oklah badan bila amik..tapi saynag makciktuh dah tua sangat n tak larat dah..cuma skang bleh ubatkan budak kena sawan n picit biasa..

KETIGA
yang nie yang semalam baru jumpa.kebetulan jiran ada pantang so dia kenalkan..sabtu dia urut mummy..mak aii kemain sedap daa tangan dia..betul2 dia urut urat..dianie dulu nurse tapi benti sbb nak ikut kelas urutan..dia ada sijil urutan kat akedemi mengurut.mmg diapun g kursus mengurutnie..dia belajar..so umur 40++ tapi mak aii kemain mcm org muda=)tangan mmg power.urut kat urat tanpa mencederakan=)

bila urut2 dia gtau...nurul..perut awak nampak tinggi..ada 2 perkarajer,pertama urat rahim kembang sbb tak jaga pemakanan,kedua pregnent..mak aii takkan aku preggy..biar betul??bila masa dia cek dia kata dia bleh tau kalau preggy..dia pun pegang perut..dia kata kembung n kembang urat n rahim jatuh!!patutlah rasa tak selesa masa jalan.dia pun sengkak..mak aii kemain perit tapi dianyer sengkak tak mcm 2 tukang urut tadi..mmg tak sakit..yang sakit mmg rahim2 sendiri..dia cuma betulkan dengan baik.lepas dah naik alhamdulillah mmg selesa..

diapun banyak kasi petua.dia tau mummy amik ais!bulan ramadhan nie kantoi dah ais..haha tapi mulai urut sabtu tuh,mmg dah nekad no more ais n teh oo..n benda2 sejuk mmg kena lupa terus..silap besar g amik dah kembang semua urat.dahlah duk dlm aircond..so bila dah urut mummy tungku..mmg sedaplah badan.dia tungku 1 badan..(dah mcm rasa nak pantang semula)hahaha

dia gak ada gtau cara urut dulu ngan sekarang mmg banyak beza..ikut peredaran zaman..so dia mmg belajar lah ttg urutan yang bukan merbahayakan pesakit..

pas dah urut mummy mandi herba..mmg sedap badan cuma malam tido n ahad pagi2 rasa mcm lenguh plak.sakit mcm lebam seluruh badan.mcm nak demam..nampak sangat urat sebelum urut keras..lepastuh sahur minum air panas dan mandi air panas n herba semula..paginie egar bugarrrrrr.terbaikk.badan dah servis!!hahahah

alhamdulillah lebih sihat cuma nak ditekankan kat sini..mmg pemakanan kena jaga yer wanita2 semua...kalau tak esp yang dah bersalin mmglah tangkap urat!air tembikai kena elak terus n mknan2 yang angin mcm kacang..bg mummylah mmg alah cket ngan nangka,kacang n tembikai..huhuhu


masa berpantang silalah ikut rules 44 hari bertungku,pilis,param,bekung,kena buat n korban sikit sbb kalau tak esok2 hari badan tak sedap abru tau rasa..mummy yang berpantang disiplin waktu pantangpun still kena ikut disiplin pemakanan sampai bila2..sampai ketua..kitanie wanitakan..mmg kena servis jerlah..mcm2 nak kena jaganie..hikhik aisehhh sila jangan merungut!hikhik

31 sumpah ako sayang korang:

Chic Na berkata...

tukang urut ni pandai kan. pegang2 je dah tau ape yg tak kena. pernah urut refleksologi kaki. masa tu g holiday melaka la berjalan sampai cramp kaki. jumpa kedai urut kat dataran pahlawan terus masuk. mmg best wpun sakit sket. :)

Nyue berkata...

tukang urut ni..setenggh mmg pandai la..stengah main tekan jer..hehehehe...
tp xpe elok sgt2 berurut ni..

Cinta Misteri berkata...

CiM pantang 44 hari utk dua-dua anak CiM, lepas tu kekal lagi 60 hari tak minum ice & gi kerja pakai stokin. hahaha.....seksa giler nak kurus punya pasal.

Makcik yg jaga CiM dalam pantang utk kedua-dua anak dah meninggal thn lepas, arwah urut mmg sedap tak boleh challenge tukang urut lain. Tak lokek petua plak tue. Hurmmmm...kalau CiM diberi rezeki mengandung lagi, tktaulah nak berpantang dgn siapa.

ShimaSalleh berkata...

Ais mmg aku tolak... klu nk minum gak masuk peti ais belah bawah kejap. agak2 rasa sejuk aje dah, minum. Teh kdg2 sbb wakJo pun xminum teh. Kopi mmg Aku minum panas2.. Bab kacang tu, klu bleh elak kcg tanah, kcg lain bleh mkn lagi la hihi..

Aku pun dah lama tak ngurut nih!! tungku aku xbuat.. 2-3hr masa pantang aje hohoho..

ShimaSalleh berkata...

Aiyayayaya... tungku je yg aku tak buat...

lelamaisara berkata...

saya tak bertungku masa pantang dulu..huuu...yg len2 buat la...

kayyana berkata...

alamak... mcm best je dgr ko citer kan.. rasa mcm nak g upah makcik no 3 tu urut aku time aku bersalin jer.. hehehehehe... nnt blehlah aku minta die urutkan aku lepas bersalin.. tp bile aku g umah ko lah.. hahaha

Cik Aini berkata...

btul lah..mmg pandai kan tukang urut..pegang je dah tahu..
aritu ada urut skali tp rsnya sakit wooo...cemana la nti bila dah kawin :)

Ummu Muhammad berkata...

nurul ank no2 baru ahkak tau bertungku tu ape..best rupenye ngurut bertungku heheh

~Sweet Honesty~ berkata...

walaupun sweety blum kawen apatah lagi beranak, slalu juga sweety marah2 adik tu tak ikut pantang..haishhh.. gerammm

wahida berkata...

oh...aku suka berurut....mesti lepas tu aku tido lena...ahaks...

Si Matatajam berkata...

Bestnya kalau tukang urut tu leh mai langkawi ni..mesti M sambaq dia punya...

Nad @ MamaZN berkata...

kite pun terasa kesegaran lepas mengurut bile bace entry nurul ni, hihi

Masz Sidek berkata...

sy pernah diurut kaki jer... tu pun sbb kaki terseliuh...

tp teringin nak urut satu badan...

Deqla manjew berkata...

bestnye diurut.. deqla x pernah diurut lagi..kena try kan.. kot2 lepas ni ada rezeki..huhuhu...

Cik Nur berkata...

bila baca cerita mummy ni, teringin lak nur rasa nak mgurut..

rileks je..mesti bestkan dapat rehatkan badan..

Masha Meisters berkata...

huh....adik Masha langsung x bertungku2 xjaga badan langsung...sakit hati kite ni menasihat kat dye...dah badan menggelebeh je...huhu

IntaNBerliaN berkata...

wah bestnya berurut... sy dah rasa xsabar nak berurut ni haa... lenguh dah bdn2... time berpantang nak berurut puas2.. hihii

ooo nurul sk minum ais ke... saya dah lama pantang ais tp ada gak minum, tp cam time kenduri kawen tu kan... cumanya dalam air tu xda ais cuma air tu sejuk je la...

tukang urut ketiga tu bestlah... kalu dkt syok gak ambik dia berurut nanti :-)

9n0L4 berkata...

mcm mane die boleh tahu mcm mcm dgn sentuh aje? huhu. hebat betul ilmunye.

N.Aima K berkata...

takut pula kalau cerita psl "rahim jatuh" "rahim kembang" wuwuwuwuwu

Yana Libra berkata...

org belum kahwin x elok sangat g urut kan~ :)

Cendol berkata...

hamboiii hamboiii ramainye tukang urut dia!!!hahaha

Myra Jay berkata...

Ais memang tak elok tapi tu la buka posa mesti nak cari ais jugak ;)

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

berurut bestnyer...rasa fresh jer badan2 ni hehehe

Tanpa Nama berkata...

slm... sy terbace blog awk tentang tukang urut nie... kebetulan sy tinggal kat melaka n tgh tggu ari nk bersalin... kalau awk xkeberatan bole x email kat sy no phone tukang urut yg ketiga tu sbb sy tgh mencari-cari lg tukang urut... email sy burp_gurl88@yahoo.com.. tq =)

-mas-

Tanpa Nama berkata...

salam .. awk tinggl area melaka ker.. boleh tak beri no tel tukang urut 3 .. di email ni
azreeany@yahoo.com
thsm..

Tanpa Nama berkata...

salam

awk tinggl area melaka ker.. boleh tak berikan saya no tel tukang urut3

terima ksih bnayak banyak

email : azreeany@yahoo.com

as berkata...

salam..boleh bagi no contact tukang urut yang awak penah bayar sebleum ni x?boleh email pada saya di haslina_bluesky@yahoo.com..tq

Sue berkata...

Assalamualaikum..
boleh bagi no contact tukang urut ni...nama dia mak engku ke? ...email no telefon dia ye...terima kasih
suhailaz_tukimin@yahoo.com.my

Tanpa Nama berkata...

Salam.. boleh bg number tukang urut area melaka ni. Terima kasih. j.nabilanajwa@yahoo.com

Mylo Mymfh berkata...

assalamualaikum sis... best baca blog and post pasal urut ni... yangmakcik tukang urut no 3 tu kt melaka kan? kat mana ek lokasi dia...kalo blh nk jgk berurut dgn dia... hope can tell me a bit more...thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in