demam


malam tadi tetiba dua2 puteri mummy demam panas..sebenarnya lama dah 2 org nie tak demam..gaknya nak bina antibodi badan semula so kenalah demam.risau gak sib lah tak meragam.pg tadi tgk suhu terkawal dan nak salin pempes merah(siang dah free diapers mlm tido masih pakai)so terkejut unta mummy lepas tgk pempes dia..

ada darah!!
memang sebelum nie terlewat mkn ubat cacing yang 6bulan sekali kena consume.terlewat 1 bulan..so ingatkan cacing..rupanya merah ada BISOL kat punggung.patutlah dia nak dudukpun tak mo...huhu kesian dier..


tgk kembali pic nie mummy terus kenang zaman masa sofia takder..
merah mmg sangat manja dan lebih sensitif dr sofia
sampai sekarang pun dia lebih manja..
sofia lebih berdikari..

Tentang humaira,sekarang nie konsep mummy lebih nak nasihat n berlembut dengan dia sbb Rasulullah juga pesan berkasih sayang dan berlembut dengan anak2 seusia merah.sebelum nie mummy suka jadi tarzan n ada gak pukul kaki dia kalau tak dengar..tapi tuh berbulan bulan lepas.mmg takkan lakukan kesalahan tuh lagi sbb mummy tgk makin dilarang,makin dijerit dia lagi takkan dengar..

sekarangnie mummy lebih banyak nasihat dah kalau dia menangis dan buat hal mummy cepat2 tanya kenapa dengan lembut..sebelum g kursus santapan rohani keluarga bahagia2 prof tuh ada kata 1kali kita tengking anak dengan volume 60% ke atas,ala2 tarzan lahkan 1 juta neuron otak dia akan terbakar..

boleh bayangkan tak bape banyak neuron otak merah yang mummy bakar???nak pulihkan semula dengan 3bulan pemakanan sihat!!
ini semua salah mummy..sejak kursus tuh mummy tukar sifat panas baran mummy..sifat garang mummy..kepada sifat penyayang..mummy hanya nak menjadi ibu yang lebih mendengar rintihan anak2..
memang tak reti dlm pembentukan sahsiah diri anak kena banyak belajar..syukur juga banyak buku2 yang bleh dirujuk..

Untuk tahun depan ramai ibu2 bapa2 memperkatakan tentang persekolahan bijak bistari..kat sini preschool semuanya 1k++..bulanan 500++. seorang.Rasa tak mampu untuk 2 anak..bukan tak mo anak pandai sbb sekolah nyer promosi semuanya hebat2 coursenya tapi tak mampu dr segi harga..so mummy decide teruskan belajar di sekolah biasajer sekarang..dan perkembangan pembelajaran mummy hanya pantau dirumah..

mummy tak mau terlalu membebankan dia dengan pelbagai aktiviti..mummy hanya nak jadi ibu yang mendengar apa masalah dia di sekolah,dengan kengkawan,adakah dia bahagia di sekolah itu??dia hanya berusia 3 tahun 3bulan...mainan masih subjek utama..tapi ajaran tentang asas mummy akan selitkan di antara mainan2 dia..tapi mslahnya mmg kena tanya jugak cikgu2 bagaimana sbb mummypun masih belajar..
mummy nak bila mereka remaja,mereka boleh kongsi apa perasaan mereka.bila ada mslah mummy yang dicari bukan kawan2 n org lain..oleh itu mummy kenalah rapat dan menjadi ibu yang mendengar dan lembut..menjadi kawan terbaik buat merah n sofia..

teringat masa mummy terjerit sbb tangan sofia patah disebabkan main dengan merah..dia nanges belakang sofa.sambil mummy dukung sofia tgk dia nanges...bila alik melaka umah mamatuk dia kasi tahu mama mummy(ma tokk)mama tuk...mummykan tak sayang kat kak yah..dia saynag sofia jer..sedih hati ibu mummy bila mama cerita..bagaimana yea nak jadi ibu yang terbaik?mummy tak tahu masatuh,.,hanya mampu cakap"mummy sayang merah n sofia"terus mummy peluk..setiap hari akan selalu berdoa untuk anak2 mummy supaya mengasihi mummy dan menjadi anak yang solehah.doa2 mummy insyaallah akan mengiringin kecermelangan pertumbuhan kendiri dan sahsiah yang baik buat dia.insyaallah..

sekarangnie hanya berusaha untuk memperbaiki lagi diri menjadi yang lebih memahami,lebih penyayang,lebih lembut dan penuh dengan kasih sayang..kutip resipi kwn2..insyaallah semuanya akan baik2 aja..pemakanan juga penting dlm pembentukan otak si manja..pemakanan mengikut sunnah nabi amat digalakkan..insyaallah ini juga akan dipelajari demi anak2.biar mereka lahir dan membesar dengan sihat..insyaallah..

*ini entri luahan sebenarnya sbb terkenangkan anak2*
anak2 masih kecil tapi bila melihat humaira semakin membesar dan semakin banyak persoalan dan tingkah laku yang memerlukan perhatian semuanya kena teliti..anak2 membesar dan terus membesar dan mummy harus banyak belajar sbb kalau tidak meraka akan membesar dengan sia2.masa plak takkan berundur dan    
akan sentiasa ke hadapan...

Semoga allah memberkati dan menunjukkan jalan pd mummy dlm mendidik anak2..mummy sedar mummy bukanlah sepandai org lain dlm membesarkan anak2..mummy nak anak2 mummy membesar dengan penuh kasih sayang dan nasihat yang baik dan tak menjauhi dr ibu bapa.sayang akan ibu bapa,tidak takut berkongsi segala perasaan dengan ibunya.bukan takut disebabkan ibu yang garang..

teringat pula didikan mama pd mummy..sepanjang mummy hidup mama tak pernah beri mummy tekanan terutama pelajaran.tak pernah tanya belajar mcmmana?kerja sekolah mana?baca buku bape jam?kadang mummy peksapun dia tak tahu bila?ada dia tanya adakah mummy perlukan tusyen?mummy hanya menjawab takmo sbb bebanan kerja sekolah n sekolah tambahan dah cukup..dia hanya setia mendengar rintihan mummy,mslah mummy..kenapa yea mummy tak mencontohi mama?kenapa mummy harus banyak sabar?nak2 dalam mendidik anak kita tak perlu memaksa..bila ditanya mama katanya "mama ingin along bahagia dan mama percayakan along anak yang baik dan bertanggungjawab n sayang pd mama"yes!sayang pd mama..kalau ada perasaan sayang yang mendalam pd ibu pasti kita akan rujuk dia dlm segala hal..

bayangkan kita hari2 marah...membebel...memberi tekanan?berapa gaknya urat n saraf otak anak2 yang tak cedera?perasaan apatah lagi?silap2 dendam dan berperang dlm hati sendiri.wallahualam..
semoga Allah jadikan mummy seorang ibu yang mcm mama..menjadi rakan sepanjang masa.dan memberi nasihat yang baik untuk capai kecemerlangan..insyaallah.insyaallah anak2 sayang..walaupun tak berduit,tak kaya,tak kesekolah mahal tapi masih berjaya mendidik kami sehingga belajar lagi tinggi n dapat bekerja dengan baik..alhamdulillah..

sorry u all baca panjang berjela entri nie...dengar mcm agak serius..hikhik..











33 sumpah ako sayang korang:

Si Matatajam berkata...

Walaupun panjang, seronok M baca luahan hati sorang ibu pd anak2nya... Sharing is caring..

are_lin@yu berkata...

luahan ati seorang ibu ;-)...

Mrs Velentine berkata...

kesian merah..tq share pasal didik anak//

Mieya Atiera berkata...

Semoga puteri mummy lekas sembuh.

Cik Nur berkata...

Erm.. nmpknya nur pun kena berlatih jadi tidak cpeat panas baran ni..

kasihan merah, ade bisul rupanya... sebelum ni dia xde mgadu sakit dekat mummy ke..?

Deqla manjew berkata...

mmg panjang berjela..tp bermanfaat utk dibaca... :)

Chic Na berkata...

kesiannya. bisul mesti sakit kan. bagus la kursus macam tu. cik na pun selalu gak tengking anak buah. huhu.. insaf. :)

Ayen... berkata...

kesian kecik2 dah kena bisul,ish....ape2 pun semoga demam2 tu cepat sembuh sbb nanti x seronoklaa kan blk beraya kat kg demam2 gitu...

Daddy Ziyyad berkata...

demam sebab bisul tu...kalau kecil aja bisul nya, sapu aja fucicort/fucidin cream...Tapi kalau besar, make sure jumpa doc utk dptkan oral antibiotik..

Betul juga, kadangkala kos pre-school terlalu mahal...kita hantar sahaja di sekolah biasa, dan kita sendiri pantau mereka, dan ajar juga dalam masa yg sama

lelamaisara berkata...

alahai kecian nye kecik2 dah ade bisul..tapi betul la dengan anak2 ni kite kena bnyak sabar sebenarnye..lagi kite marah die bukan dengar pon sebenarnye...makin nakal ade la...kite nasihat cakap baik2 ikut pulak kan...:)...tapi kekadang tu terpukul jugak..hahahah

PinkUmmi berkata...

alahai ciannye...smoga dua2 cepat sembuh

izan mama mia berkata...

sedang berusaha nak jadi mama penyabar..letih dah jadi tarzan..walau saya anak sorang jer..tapi sebab sorang tulah perangai dia sukar dikawal,..agaknya dia bosan xada kawan...kesian..errr..terstory pasal anak sendiri lak......mg puteri tu cpt sihat yer..salam aidiladhar

ShimaSalleh berkata...

Kalau duduk 24jam dgn mereka? huhuhu...
Ko sama mcm aku wan.. Aku pun dah slow2 skrg ni lebih byk belajar bersabar. Kalau aku marah tp bukan dgn volume yg tinggi.. Kata kat dia nak buat lagi tak? Sambil dia nangis2... Dah sudah aku pastikan yg aku peluk dia... hihihi Aqil la.. Adik belum buat perangai lagi kan huhuhuhu...
Semoga kita menjadi ibu yg terbaik utk anak2 kita!

kinara kinatara berkata...

segan2.air mata kina kuar dari mata..huhu:)

sedih kak baca nyh..sungguh besar pengorbanan ibu bapa..p kadang2 kita x sedar..:)

nice entry..nanti bila merah dah besar mungkin dia akan baca entry nyh..dan akan paham perasaan akak:)

insyaallah..moga mereka membesar dalam hidayah allah insyaallah..:)

C'Jai berkata...

panjang berjela ada input yg diselitkan oke apa...nice sharing..

◕ Kawaii D Y S H A ◕ berkata...

comelnya anak akak, akak rasa nak beli la kelambu besau tu... nanti pape saya gitau akak ea

mama aryan berkata...

salam perkenalan...follow sini

Che Rosliza Che mat berkata...

hihihi panjang betul mukadimah nurul...tapi nice untuk luahan seorang ibu seperti kita....

Che Rosliza Che mat berkata...

pasal assalamualaikum tue...nanti cr buat ya...tak payah bayar pun tak per...free..hihihi

dya bunga berkata...

walaupun panjang tpi dya dh abis baca..hihi.. sakit tu kalau ada bisul kt bontot..

Deq's Qienz berkata...

siannya..smg cepat sembuh ya sayang..slmt hari raya nurul :)

Deqla manjew berkata...

salam aidiladha nurul sefamily... :)

IntaNBerliaN berkata...

tiba2 bergenang airmata saya bila baca dekat part merah nangis belakang sofa n ckp nurul syg sofea je.. alahaiiiii...

nurul tau x,sy kan, sblm kawen lg or sblm dpt ank lg, sy dh tanam niat @ azam dalam diri, nak jd seorang ibu yg penyayang.. seorang ibu yg rapat dgn anak2.. n sy xnak anak takutkan sy tp nak dia hormatkan sy...

sbb tu bila sy dh dapat anak.. sy cuba untuk jdikan niat @ azam saya tu sbgai kenyataan.. dlm bab tengking, sy mmg xsk sbb sy sendiri xsk sy kne tengking..

nurul nak tau x, mak sy garang tau nurul.. abah saya plak jenis seorg yg lembut.. maksud saya, abah saya, jika saya ada buat sesuatu, abah lbh sk guna pendekatan psikologi.. sebab tu ketika saya ada mslh di zaman bujang mesti cite kat abah, xcite kat mak sbb takut mak marah...

tp hakikatnya, mak saya sedih tau bila saya cite dekat abah je xcite dekat mak.. tp tu semua dulu.. skrg sy hari2 sembang dgn mak.. hihi

IntaNBerliaN berkata...

nurul, nanti bg alamat yer.. xjumpa cari plak alamat nurul sblm ni...

mamalieyna berkata...

huu~ terus muhasabah diri..kadang kita mak2 ni susah nak kawal perasaan marah kan.. akui tu.. tp satu masa, mmg terfikir cara marah membebel n menengking takkan selesaikan mslh, mgkn lagi rumit jadinya nanti.. mmg risau bab2 membimbing anak2 ni..risau tkut salah cara..herm..muhasabah diri lagi... kena banyk menimba ilmu ni..

thanks for sharing bebelan yang bagus! ^_^ sama2 kita perbaiki diri..

fieda berkata...

mmg panjang entry ni tp kak fieda baca jugak sbb luahan hati seorang ibu dan kita semua mengalaminya..

fieda berkata...

kak fieda dh tukar ye banner nurul..guna yg kinara buat tu...terima kasih ye nurul sbb nk letak sampai hujung tahun..nurul just bayar cara top up jer ke kak fieda...ni no kak fieda 013 3108936..

Myra Jay berkata...

InsyaAllah mudah-mudahan ye, walau marah pada anak tapi terselit kasih sayang melebihi perasaan marah tu :D

jaakechik berkata...

risau lak bila baca ttg ni, jaa pon kdg2 bila marah anak, suka jugak kuatkan suara,..huhu... pasni..kena kurgkan dah..hee... btw, salam aidiladha ye..moga anak2 sis semuanya cpt sihat...

9n0L4 berkata...

hoho. info baru ni dpt arini. tengking anak boleh terbakar neutron otak die ye. panduan masa depan. ;)

Tihara berkata...

as salam

insya Allah kalau kita dekat dgn mereka, selalu caring,merkaa akan buat perkara yg sama esok2..buat mereka, moga jadi anak yang baik2 dan berjaya dunia akhirat

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

seronok baca luahan hati seorang ibu pd anak....tu la nurul nak didik anak2 kita kena banyak bersabar kan...

siannyer merah..now dh ok belum

salam aidiladha untuk nurul dan family yer..peluk cium tuk merah dan sofea hehe

Dayana Bahar berkata...

betullah.. makin dijerit makin dibuat.. huhu insaf2 baca entri ni.. sangat menyentuh hati .. baguslah kongsi tips mcm ni.. panduan keibu bapaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in