Update tentang sofia



Tak sempat nak cerita panjang..
tentang jangkitan air kencing sofia mmg dia barujer habis antibiotik..

mmglah sekarang dia tak jerit2 n guling2 lagi mcm masa belum consume ubat antibiotik2 tapi warna kencing still kuning n bau tak seteruk sebelumnie..sabtu nie ada appoiment ngan klinik pakar kanak-kanak lau melaka..(tak sempat lagi nak cerita tentang klinik nie)

Dalam hati nie mmg risau sentiasa..Sentiasa memerhatikan perubahan-perubahan dia..Mummy plak baru jer masukkan dia insuran.mek merah dah lama ada insuran..dah 4 tahun pun dia tapi sofia dah nak 2 tahun tapi baru masuk..dalam 4 bulan baru bleh guna so sepanjang sakit nie kena g doktor pakar terus mmg bimbang kalau lambat2 kuman merebak cepat..

Ingat kan nak proceed kat pakar An.Nur tapi tahlah mungkin dah selesa ngan klinik lau dr dia kecil lagi..Bulan depan kena buat ultrasound lagi di medical centre melaka.Cuti lagi..Cuti niepun masalah juga..sik cuti-cuti tak boleh juga..

Korang doa-doakan anak-anak mummy sihat2 kay..Skangnie mmg jarang2 update sbb sik stress..sampai mummy termuntah-muntah sbb makanpun tak menentu..Ini dugaan Allah insyaallah mummy kuat hadap dengan support kawan-kawan..

Harapan mummy semoga sofia sentiasa sihat..Appoiment biji belakang dia(masih lagi kelihatan)
terpaksa ditangguh dulu n buat/rawat jangkitan air kencing dulu sbb tahap keseriusannya sampai ke kidney kiri..so mmg membimbangkan..

*pada yang tak tahu sofia sejak lahir ada biji sebesar ibu jari di tulang belakang.mmg memula risau tapi dah buat ultrasound n MRI di putrajaya hospital..so hasil result2 oklah tak ada apa2 yang serius cuma lendir di bawah kulit sahaja..*Alhamdulillah...

So skang ngah dalam rawatan penyakit jangkitan air kencing dia2..kadang2 ibu bapa betul2 kena perhati perubahan2 anak-anak..bila nampak ada perubahan sikit mcm bintik2 merata,tak lalu makan,sakit menjerit2 tiba2 kena terus bawak pada doktor.kalau boleh bawak pd specialist supaya penyakit bleh cepat dikenal pasti pastu bleh followup di mana2 klinik atau hospital..

teringat satu kes..Budak lingkungan 4 tahun (sebaya merah)masatuh sofia warded di hospital putrajaya..Tgk anak dia lincah n aktif mummy tanya ibu dia kenapa.?rupanya anak dia demam tapi dia lambat tahu sbb tak panas sangat.makan ubat then baik..pastu demam lagi muntah2 n cirit birit n makan ubat lagi pastu baik sampailah kali ke3 anak dia mcm tak mau makan n main n ada bintik2 kecil di badan..pastu mcm nak colapes pas g emergency n cek rupanya anak dia menghidap kencing manis tahap 3.kena ambil insulin setiap masa.nak makan apapun n susu semua kena sukat.masa demam elektrolit n organ dalaman ada yang rosak..Keluarga takder history kencing manispun..

Harap sofia lekas-lekas sembuh=(
sangat-sangat risau tak sangka sakit dia serius sbb tiada tanda2 khusus.masa nampak dia terjerit2 sakit barulah dapat tahu yang kuman dah merebah sampai ke kidney..Masyaallah hanya Allah tahu perasaan ketika ini..

korang,
komen2 sangatlah banyak n mummy balas perlahan2 kay..bukan mummy tak ingat tau.mummy sayang u all semua tapi tulah ada benda yang kena pentingkan dulu..tgk kalau sakit dia tak surut mummy terpaksa cuti tanpa gaji jaga dia..harap boleh ubati..amin


19 sumpah ako sayang korang:

are_lin@yu berkata...

semoga sofia cepat sembuh ya kak..

syawalsimpsons berkata...

dugaan tu...sabar ye,.,,sue harap nurul kuat hadapi semua ni

Marya Yusof berkata...

As salam Wan,

Alahai akak baca pun sama risau ni... settlekan mana yg patut ye... take care... semoga sofia lekas sembuh... syafakillah...

Liza berkata...

Dugaan tu. moga sofia cepat sembuh. Nurul sabar yer.... Inshaa Allah, sihat la sofia nanti

Deqla manjew berkata...

apapun anak yg perlu diutamakan...xpela kalo x bergaji pun...apa la sgt kan kalo nk dibandingkan dgn permata yg berharga tu..x ternilai dgn yg lain2..ish besar jugak yer bijik tu.. serius seram tgk..

Daddy Ziyyad berkata...

ooohh...itu cua sebaceous cyst...takpa, sofea besar sikit, kalau nak buang, boleh dibuang..

||Sis aLeaSaRa|| berkata...

slm sis..owh kami semua doakan agr sofia sht spt sllu..rsnya btl kata daddy ziyyad tu.

kes sy pulak,dulu ms sklh mngh ada benjolan lendir di leher,puncanya sbb blk je sklh cuaca pns,saya hentam mnm air dr freezer n trs mandi sbb klm kabut nk gi tuisyen.

akhirnya makin bsr n kena operate kt sjmc,subang.sis bykkan berzikir asma ul husna ye :)

Mrs Velentine berkata...

semoga sofea cepat sembuh..sabar ya kak..

Tihara berkata...

simpati baca kisah ni, moga sofia cepatlah sembuh..aamiin
take care ibu dan anak

are_lin@yu berkata...

akak pakai ok tak?ayu pkai byk kli bru klr yg head2 tu..mla2 mka rasa lcin ja

Chic Na berkata...

harap2 sofia cepat sembuh. kesian lak kecik2 kena tanggung sakit mcm tu.

Cik Nur™ berkata...

Nur doakan moga sofea cepat sembuh...
beri perhatian pada dia ye Nurul...

Cinta Misteri berkata...

harap keadaan sofea tk serius.

CiM ada pengalaman, ank ke2 kena menjalani pembedahan seawal usia 10bln, operation ke2 masa dia berumur 1 1/2 thn. mmg risau waktu tu, nasib baik lahir2 jer dah masukkan insuran. klau tk teruklaa nk kena byr, total both operation dah boleh sebiji kancil.

lelamaisara berkata...

risaunye la kan..yela..ank2 kecil macam tu la..kena pantau perubahan die..sebab die bukan pandai cakap sakitke ape..
moga anak nurul cepat sembuh

LiYa HaNiF :: berkata...

alahaiii siannye...

moga sofia cepat sembuh ye.. :)

mama aryan berkata...

kesiannya sogia..moga ofia cepat sembuh ye..itulah mmg risaukan kalu anak2 ni tak sihat,
insha Allah akak doakan moga anak2 nurul akan diberi kesihatan yg baik,nurul pun jaga diri tau,jgn sampai nanti nurul pulak yg sakit,bkn apa nanti kesian nak jaga anak lg,nak jaga diri lg..nurul take care tau

Si Matatajam berkata...

Siannya Si kecik Sofea ni...risau plak M kat sini..

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

kak nurul now sofia cm na..moga cpt sembuh...sian dia

Cik Aini berkata...

Sofia mcm mn dah skrg Nurul?
dah ok?
harap2 cepat sembuh lah Sofia.amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in