practice pumping semasa berpantang!

antara sebab2 kite memerah di waktu berpantang adalah : -

1) Breast engorgement – pump untuk melegakan “B” yg membengkak

2) Bekalan sementara – Mungkin ada waktu-waktu yg kite terpaksa keluar dan meninggalkan baby di rumah. So, kite boleh pump and tinggalkan susu perahan untuk baby minum.

3) Stock EBM - pump utk mengumpul stok susu perahan sebagai persediaan sebelum kembali bekerja.



Cara-cara pump semasa tempoh berpantang pula adalah : -

1) Tandem pumping – sebelah payudara bagi baby nyusu, sebelah lagi pump dan dilakukan simultaneously ye..(mummy selalu guna pump manual kalau tandem pumping)

2) Pump selepas menyusukan baby - Jangan risau atau kecewa jika kite pump time ni susu x keluar or keluar titik-titik shj…mmg kdg2 kite hanya “air-pumping” instead of “milk-pumping”… Tujuan pump selepas baby menyusu ialah untuk stimulate breast and memberi signal pd body kite  bahawa ada demand. Bile demand tinggi, supply pasti bertambah!

Peringatan!…jangan beranggapan yg bile kite pump sebelum baby di susukan, nanti bile nak susukan baby susu dah takde. Tanggapan ni sangat lah SALAH ye! Percaya lah…even selepas kite pump and directly after that baby nak nyusu, susu kite still ade utk baby minum…susu kite x pernah x de…malah sentiasa dihasilkan! Tu la keajaiban yg ALLAH swt dah jadikan…
 
nie suggesstion/contoh drp harlindahalim tuk scedule time berpantang
(terpaksa guna harlinda punya sb masa maira mummy tak pump masa pantang..tulah kesilapan terberbesar mummy..mujur mummy sambung cuti raya n agak tertekan nak kumpul stok:-


(1)  PERMULAAN…(12.30 P.M – 1.00 P.M.)
Saya mulakan latihan memerah pada waktu tengahari sebab sy dah dpt detect time baby saya tidur agak lama iaitu pd waktu thgari..so, sy start around 12.30 p.m. – 1.00 p.m.. Berjaya dilakukan lebih kurang 4-5 kali seminggu..bergantung pada bayi saya..kalau bayi saya terjaga dari tidurnye, kire “burn” la sesi latihan ni…Lg satu, pd waktu nie, saya dah settlekan sume bnda yg patut pd waktu pagi macam bertungku, mandikan and susukan baby ,tidurkan die.

Rasionalnye berlatih utk mengepam pd waktu ini ialah…
Biasenye waktu begini adalah waktu lunch hour di ofis. So, sebaik-baiknye kite mengepam pd waktu lunch supaya kite x perlu curi terlalu byk mase bekerja..nanti effect work production lak…Boleh pegi beli lunch terlebih dahulu dan bawa ke tempat anda dan makan sejurus selepas mengepam atau sebelum mulakan sesi mengepam.

(2)  SETERUSNYa…(4.00 P.M. – 4.30 P.M.)
Bile sy dah dpt pumping rhythm di waktu tghari, sy cube tambahkan sesi di waktu petang di antara pukul 4.00 p.m. – 4.30 p.m.. Time ni baby saya suka tido balik selepas disusukan. Saya make sure yg bayi saya dah di susukan kenyang-kenyang supaya die boleh tidur semula. Bila die dah tido, saya pon menjalankan projek saya…hehehe…

Rasional amik time ni utk berlatih ialah…
Di pejabat, waktu2 camni, kite dah a bit relax and because kerja2 pon dah banyak settle.(betul tuh kalau mummy sangat setuju sbb time nie mmg dah settle semua cek2) Time ni kite dah nak menunaikan solat Asar pun…so, terpulang la nak pump b4 or after solat Asar ye…takpun pump kat surau lepas solatpun ok jugak=)

(3)  LASTLY…(9.30 A.M. – 10.00 A.M.)
Bile dah dah dapat rhythm mengepam pd kedua-dua waktu di atas, saya tambahkan lagi satu sesi mengepam di waktu pagi pd pukul 9.30 a.m. – 10.00 a.m.. Time ni baby saya baru je settle mandi dan nyusu. Sementara emak saya dok tidorkan cucu die, saya pon mintak xcuse utk melaksanakan projek saya

Rasional mengepam di waktu begini ialah…
Bile dah mule bekerja, jadikan waktu ini sbg 1st pumping session anda. Sebabnye, kalau kite mulakan mengepam semasa tengahari, kite telah membiarkan “B” kite tidak di perah terlalu lama. Misal kate, kite keluar bekerja pukul 7.30 pg. Right before going out to work, kite susukan baby. Jadi, dari pukul 7.30 pg ke pukul 12.00 tghari, “B” kite tdk di perah selama hampir 5 jam!!! This is a big NO-NO ye…JANGAN BIARKAN PAYUDARA ANDA TIDAK DI PUMP/PERAH LEBIH DR 3 JAM. Jika kite biasakan rutin sebegini, dlm jangka masa yg panjang akan menyebabkan susu kite berkurengan…

NOTA KAKI :-
Please be reminded ye kawan-kawan, tak kire brp amount susu yg kite dpt pump/perah semasa tempoh berpantang, even kite cume dpt 0.5oz to 2oz per session, adalah dikire NORMAL. Jgn pressure lak bile tengok susu yg keluar sikit sgt…ianya adalah NORMAL. Reasonnye, baby sentiasa bersama kite dan sentiasa menyusu. Jd, susu yg banyak2 tu baby dah consumed.


Tujuan kite berlatih megepam/memerah semasa berpantang adalah utk membiasakan diri kite (supaya x kelam kabut bile kembali bekerja) DAN utk memberi signal kpd bdn kite utk menghasilkan susu pd waktu2 yg kite dah praktikkan tu. So, pd waktu2 tersebut la susu akan terhasil pd thp maximum. Body kite akan ikut jadual seperti yg kite dah arranged mase pantang…

Dan jika kite sedang mengepam/memerah susu tibe2 si kecik tu jaga nak nyusu, time ni ambillah kesempatan utk praktis tandem pumping. Ataupun, jika masih belum bersedia lg nak wat tandem pumping, bleh berhenti pump/perah dan susukan baby dulu. Don’t worry…susu kite sentiasa akan ada dan dihasilkan…

sumber drp blog
harlindahalim.com

4 sumpah ako sayang korang:

Awanama berkata...

consolidate debt application could be a pretty difficult task
but not impossible at all. Borrowers may think of this as the beginning of each month I had put the budgeted money into specific envelopes for daily expenses consolidate debt like bread, milk, fuel, veggies
and fruit. There is also charges on the loans being consolidated.
It was not always the best solution for you, another option may be with a professional who can guide
you the whole way. A long term ensures that you will find that information having a basic
search.

Feel free to surf to my homepage :: consolidate loan

Awanama berkata...

If you make more than that, and getting the car loans for bad credit
approved despite poor credit ranking. Although you already have.
The terms proposed is more often than not 30
60 days, which varies amid dealerships. Finally, abide by some sensible rules which will protect both your car
and get a better rate for agreeing to pay the monthly installments are lowered.
There are two kinds of vehicle loans.

Awanama berkata...

2 ρercent of all Unseсured Dеbt Consolidation Loans Bad Credits,
the borrower, make аnd age οf the car
to be able to taκe some of the cars you
arе interestеd іn your product or servicе.


Feel frеe to surf to my web-site - anchor

9n0L4 berkata...

entah pape org ni komen. tak berkaitan lgsg dgn entri. huhuhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in