Seni Memerah Susu Dengan Breastpump


FIRST…
selalunya perkara pertama kita akan beli punp.n ada manual yang supplier akan bagi..soianya termasuk instruction lah kan..
 
Biasenye, dalam instruction akan gitau camnie–>”Wash all parts of your pump kit that come into contact with the breast and breastmilk in warm, soapy water”. anda boleh gunekan cecair pencuci/liquid cleanser khas utk basuh baby bottle & teat brand Pureen. Lebih SELAMAT.
Dah settle part nie, untuk pump kits/bottles/teats yang baru 1st time nak gune, saya akan didihkan dengan air panas sekejap biar kuman2 yang ada mati..

SECOND…
NORMALLY, the instruction will say “Wash hands before touching breasts or bottles and avoid touching the inside of containers or lids.”
 
So blehlah basuh tangan sebelum sentuh pump..basuh bersih2.dan keringkan dengan towel yang bersih jugak. 
After that, boleh “air-dry”kan kesemua parts tu td OR lap dengan towel kecik.make sure towel2 bersih.and all the parts kena betul2 kering sblm digunekan…pls make sure kering yeh..kalau tak, akan menyebabkan wap2 air masuk ke dalam pump motor melalui tubing and merosakkan pump anda! (For medela FS user, x de masalah back flow camnie…).


THIRD… 
Saya akan  assemble sume parts elok2 and make sure sume parts di pasang dgn betul mengikut arahan.
 
FOURTH… 
Duduk dgn seselesa mungkin…make sure u guys dptkan satu posisi yg x menyebabkan anda rase x selesa…sbb ianya akan effect pumping session…kite memerlukan suasana yg tenang dan gembira semasa mengepam.


FIFTH… 
Stimulate your nipple and massage your breast. Beri rangsangan pd nipple anda dan urutan pada payudara anda..Urutan & Rangsangan nie akan mencetuskan hormon oxytocin. Ini bertujuan utk dapatkan let-down refleks (LDR) yg mane ianya sgt penting utk kite dapatkan amount susu yg banyak. At the same time, stimulation pd nipple ni boleh increase our milk production tau! For me, amalan nie sgt membantu utk dptkn LDR and it helps a lot in increasing my production.

SIXTH…
Posisikan puting payudara ke dalam corong flanges/breast shield. Make sure yg nipple betul berada di tengah2 corong untuk mengelakkan ketidakselesaan semasa proses pengepaman berlangsung…


SEVENTH… 
Turn on your breastpump. Mulakan dengan suction yg slow n slowly2 increase kpd suction yg lebih tinggi..Jgn terus2 gune suction yg kuat.  Suction yg terlalu kuat tak semestinye akan mengeluarkan lebih banyak susu malah akan menyebabkan tisu payudara rosak. Adjust kekuatan suction pada level yg selesa n tidak menyakitkan…Remember, pumping is not supposed to be painful…but ENJOYABLE! =)

Kalau wat single-pumping, pump selama 10-20 minit untuk sebelah breast. Depend pada individu itu sendiri. Contohnye, 20-min sebelah kanan & 20-min sebelah kiri…(saya sendiri perlukan 30-min utk betul2 kosongkan breast sebelum berhenti mengepam).
Kalau wat double-pumping, on kan je pump selama 20-min & stop bile susu dah x kuar lagi.Anda pump selama 7-8 minit and stop. Rehat selama 2 minit. Kemudian on kan semula pump anda selama 8-10 minit. Rasionalnye kite stop selama 2 minit tadi adalah untuk memberi masa kepada breast kite utk rest sebentar and reset. Bile anda mulakan semula sesi mengepam anda akan dapat LDR sekali lagi dgn teknik ini!




Please take note:   
penggunaan doublepunp mmg menjimatkan masa nak2 bagi org yang sentiasa bz..n dia akan mengepam sekaligus dimana bleh meningkatkan lagi pengeluaran susu badan..dan ianya hanya mengambil masa beberapa minit.

EIGHT…. 
Yg paling BEEESSSSST sekali ttg “art of pumping” nie…nie yg saya nak cerita kat sini…kuasa ALLAH swt mmg x de sape yg bleh challenge…TENGOK LAH GAMBAR BAYI ANDA SEMASA MENGEPAM…kita boleh membayangkan wajah mungil baby kita sambil tersenyum..really works!

3 sumpah ako sayang korang:

Amy Syaquena berkata...

Good info thanks sharing ye..

Bionic women berkata...

sharing is caring kan mummy..

mummy, hadiah me dah pos tadi...hehe

9n0L4 berkata...

pam susu pun ade seni ye nurul. hehe. sgt mbantu entry ni pade mommy baru. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in