Tips Beli Breastpump!


Adaker mummy2 kat luar yang tengah survey2 pump yang mana nak beli?esp mummy2 yang baru 1st time dapat baby n masih tertanya2
breastpump tuh aper?
mahal tak nak beli?
tahan lama tak?
kat mana nak beli?
banyak ker bleh produce susu..

n banyak lagi pertanyaan..so aper kata kita go on terus tips2 beli breastpump.niepun mummy cilok n sharing ngan mummy2 kat luar dr blog harlindahalim..

SINGLE vs. DOUBLE

vs

Dalam dua2 jenis pumpnie mummy strongly suggest beli double pump!. Ini kerana jika kita betul-betul berniat nak exclusively fully breastfeed our baby, IT IS A MUST to use a breastpump which have a double-pumping features!Anda boleh baca tentang KEPENTINGAN double pumping kat SINI.sebab mummy takde lagi pengalaman double pump..this 2nd baby mmg mummy beli doublepump..

 
OPERATION
Pertimbangkan bagaimana pump tersebut beroperasi. Basically ada 4 jenis breastpump ye :-

 
1) Battery operated
2) Electric operated
3) Battery & electric operated
4) Manual
Anda perlu consider breastpump jenis ape yg sesuai untuk dijadikan kegunaan seharian anda samada di tempat kerja ataupun dirumah. Jika anda memilih untuk menggunakan breastpump yg hanya boleh beroperasi dgn elektrik, maknenye tempat duduk anda kena anda power point supaya anda boleh menjalankan operasi mengepam. So, fikir baik-baik dulu port yg bakal anda pilih tu ade x power point. Kalau x de camne nak on kan pump?

Tapi kalau ianya battery operated, x de masalah la…sbb ianya boleh digunakan kat mane shj anda berada. Cuma anda kene make sure je la yg battery anda tak kong and  fully recharged (utk yg rechargeable battery). For breastpump yg dual-function (yg ada battery & electric operated), lagi bagus.

SUCTION
Kalau boleh pilihlah pump yg sedutannye menyerupai/mimics cara baby kite menyusu and kite sendiri boleh control the SPEED or STRENGHT of the suction. Ini akan menggalakkan Let Down Refleks dan meningkatkan produksi susu. 

Ada pelbagai jenis breastpump kat market yg direka dengan ciri-ciri suction tertentu contohnye seperti Spectra 3 (ada control knob untuk control strenght of suction), Medela FS (ada 2-phase expression), Medela Harmony, Ameda Lactaline & etc.


PARTS
Pilihlah pump yg tak banyak parts supaya senang nak assemble & dissamble, senang nak basuh, tak mudah hilang dan yg paling penting untuk menjimatkan masa.
 


SOUND
Bunyi ni susah nak determine before we actually buy the pump. But we can make an extra effort by doing some research and asking around from other people yg lebih berpengalaman tentang dunia pam-mengepam ni. But, from my experience, Spectra 3 still menang la…Sbb ianya sangat silent ketika ianya beroperasi. Memudahkan saya untuk megepam di cubicle tanpa diketahui oleh orang lain dan tidak mengganggu other colleauges ye. 

Macam Medela swing lak, bunyinye agak kuat(mcm vibrate hp) so mummy meletakkannye di dalam drawer kat sebelah tempat duduk,pastuh tutup drawer tu untuk mengelakkan bunyinye terkeluar…Bleh refer ENTRY INI untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang teknik-teknik mengepam di cubicle ye!



DURABILITY
Belilah breastpump yang mempunyai ketahanan yang lama supaya kite dapat gunakan ianya for a long period. At least boleh guna for 2-years agar tercapai mission kite untuk menyusukan anak kite selama 2-tahun sekurang-kurangnye. Jangan sebab murah, kite main beli je. And then tak tahan lama mana pun. For me it’s okay to spend duit yang banyak untuk beli breastpump yang berkualiti
kerana ianya adalah INVESTMENT yg CONFIRM tak merugikan..

MOBILITY
Kira changgihlah mcm hp senang dibawa kemanapun..mcm fs katanya ringan jer n ada handfree so memudahkanlagi kerja kita..mcm madela swingpun sama..kalau spektra ada berat cket n kena ada port plug baru bleh guna..pyh cket kalau outstation.kalau yang mobiliti,jem dalam ketapun bleh pump lagi..siyoookk

HANDSFREE
Yang ni consider PENTING gak sbb ianya merupakan ADDED VALUE kepada KESELESAAN  kite mengepam. Yang mana bile kite selesa mengepam, kite akan rasa tenang. Bila tenang,susu kite akan jadi BANYAK! Mungkin ada yg rase x berapa penting, tapi bagi saya ianya SANGAT PENTING.Juz imagine if each and everytime kite nak mengepam, kite kena pegang botol in an awkward position. Kite mesti rase x selesa sbb takut susu tumpah la, sakit pinggang dan sebagainya kan? Bile tak selesa, sesi mengepam pon jadi tak syok. Bila tak syok, ape consequencenye? Of course la production pon “tak syok”.

*nie dr blog harlindahalim.mummy belum pernah try lagi..tapi mummy percaya n yakin mmg memudahkan kerja..kalau ngan swing mummy pump kat cubicle sendirijer tapi susah sebelah tangan kena pegang pump.n sebelah lagi kena wat kerja* 

BUDGET
ikutlah kemampuan masing2 okey yang mana mampu bleh beli yang bagus cam jenama madela.jenama lainpun bagus jugak sbb mummy dah try madela n mmg selesa.tapi blehlah kumpul2 duit tuk beli pump dr awal sb good investment 4 good product.drp membazir beli2 pakaian baek beli pump.menjimatkan sebenarnya dr nak beli benda yang bukan2.so think twice okey..

5 sumpah ako sayang korang:

ShimaSalleh berkata...

Bagus gak info nih.. Ada jumpa madela harmony dia juai rm190... huhu..Aku survey je byk nih fulusnyer?....

ajumohit berkata...

skrg ni aju gune medela harmony dan juga medela swing..dulu gune harmony sbb mcm best jek manual ni, tp skrg ni gune swing sbb rupanya swing lagi memudahkan keje mengepam, tak lenguh dan suction dia pon ok...dpt menyesuaikan diri dgn kedua2 pump ni..medela the best!! hehehhe

bonda dadif aka akish berkata...

menarik..dan bergune...utk next bb..

=)

MAPPIAU berkata...

adik akak tak lame lagi nak due utk her first baby , so skang ni akak pun same terjebak duk usha untuk mencari breastpump yang senang nak gune dan boleh digunakan utk jangkamasa panjang.


memang ingat nak carikan die pump yang double tuh. dan sekali ngan kelengkapan beg, botol, coolen dan sebagainyer.

err errr kat mane lagi yek akak boleh survey2 tengok jenis2 breastpump nih nurul dengan harga yang berpatutan :))

mekacih :))

Zuwairi Aiman berkata...

Saya ada breast pump murah untuk dijual.. singgah la ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in