Tempoh penyimpanan EBM

terms yang berkaitan dengan EBM

Fresh EBM Susu yg baru sahaja diperah/pump 


Chilled EBM Susu yg telah diperah/pump and then  dimasukkan ke dalam fridge (bahagian bawah peti ais taw! Bukan bhgn beku taw!) 



Frozen EBM Susu yg disimpan di dalam freezer/bahagian beku peti ais.

 
FRESH EBM

Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C)  = 4 hours
                Di dalam “air-conditioned” room     = 8 hours CHILLED EBM



Ada DUA jenis peti ais yg selalunye kite pakai kat umah kan?

Ada yg 1-pintu dan

 

2-pintu (peti ais mummy 2 pintu)…



so, tempoh penyimpanan susu adalah berbeza-beza mengikut jenis peti ais.


Di dalam peti sejuk satu-pintu (bahagian bawah) 
= up to 24-48 hours OR 1-2 days

Di dalam peti sejuk dua-pintu (bahagian bawah yg suhunya kurang 4°C)
= up to 5days

Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C)
= sehingga 12-24 jam


 
Please Take Note:
From my opinion, it depends on your fridge jugak. Macam my refrigerator bahagian bawahnye boleh thn gak sejuknye sb tak banyak barang sangat…

tapi lebih baik only keep EBM up to 48-hours in the fridge even  have2-doors refrigerator…which means we will only keep EBM not more than 2-days…if dah masuk hari ke-2, terus frozen kan…juz to be safe…nak2 pada sesiapa yang barang dalam peti penuh.
 
FROZEN EBM (yang telah dimasukkan ke dlm FREEZER ye!)


Fridge 1-pintu = boleh tahan up to 1 months
Fridge 2-pintu = boleh tahan up to 3 months
Deep/Chest freezer = boleh tahan up to 6 months to 1year!


okey setakat nie dulu info kay..nanti mummy ada info mummy gtau lagi yer..hepi bf semua=) 

2 sumpah ako sayang korang:

Ummi Eisya&Amani berkata...

good info..

wan nurul hezrina berkata...

ummi-tq..blehlah sharing2kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in