buku"where did i come from"

Satu lagi benda pelik yang jadi isu..

mcm mana dorg bleh pikir yang bukunie layak tuk budak 12 tahun ke bawah?layakker umur2 nak paham konsep yang nak bukunie ketengahkan?

kandungan bukunie melampau dan berunsur "lucah".yamg peliknya walaupun dah dilakukan procedur mengenai pengimportan buku2 asing,mcm mana still boleh terlepas??

Buku nie menunjukkan ilustrasi dalam bentuk kartun perempuan n lelaki yang lengkap ngan alat sulit masing2.yang paling dasyat bukunie menerangkan secara "details" ttg kemaluan lelaki dan perempuan(agak ape yang budak bwh 12 tahun phm?lebih bahaya dia tiru plak nnt.)

ada plak satu petikan yang menerangkan secara detail ttg proses persetubuhan dan bagaimana fungsi kemaluan lelaki dan perempuan semasa proses berkenaan.

adusss mcm manalah budak2 12 tahun kebawah nak paham ek?aku sendiripun tak pahan nape "org barat"terlalu terbuka menghasilkan bukunie.maybe sangat open minded lah konon...
oklah kalau nak sangat pendidikan seks diajar mungkin ada gak faedahnya supaya budak tahu akibatnya tapi bukan cara seperti bukunie.tunjukkan secara menyeluruh ayah n mak bersatu nak dapatkan "budak"huhu..


maybe kena pikirkan cara yang betul2 terbaik nak sampaikan mesej mengenai pendidikan seks pd kanak-kanak.

apelah nak jadi..
harap buku "where did i come from" nie dibatalkan importnya.banyaklagi buku2 ilmiah yang berguna bleh diimport..sabarjelah!

21 sumpah ako sayang korang:

Melati Qistyna's Mummy berkata...

Hah tu la, kuor kat bulletin smlm kan? Mmg tragis la dpt kat anak2 Kita...huhuhu

Zue AnnaLeeya berkata...

tulah psl... heboh psl buku nih skrg...
mmg tak patut betul kuarkn buku cmni utk kanak2....
kot yer pon nak open minded, agak2la kan????
sabo jerlah.....

Salina@IbuAqil berkata...

Uishhhh!!
Mmg sggh2 ke dah ada kat Negara kita skrg buku2 camni..
Ayarkkkkkk!!
Donia akhir zaman..
Hilang sudah rasa malu dlm diri sesetengah manusia..

Ayen... berkata...

inilaa salah satu cara dieorg nak menjahanamkan bangsa kita,klu x ambik berat kes ni paham2 jelaa anak bangsa kita dimase depan...

aanie berkata...

dlm berita semalam dah diharamkan buku ni....
gile kan buku ni??

Pok Amai-Amai berkata...

Sbnrnya, sy ok klu ada ditunjukkan gambar bogel kanak-kanak lelaki dan perempuan dan juga gambar bogel lelaki dan perempuan dewasa. Dalam bentuk ilustrasi yg comel. Sy ok. Sbb dlm ensiklopedia pun, mmg ade gambar2 mcm tu. Tp sy tak ok klu ade buku kanak2 yg tunjuk mcm ne di ayah menindih si ibu untuk mendapatkan anak. Alahai!!!!! Tunggu diorang tingkatan 1 nanti (atau mungkin darjah 6...umur paling sesuai) utk tunjuk kaedah nak dptkan anak tu mcm ne. Hahahahah! Sekadar pendapat. Kite nak elak dr menjawab soklan yg susah dr anak. Kang payah lak nak cari jawapan. Dan satu lagi, saya harap sy dapat dedahkan anak perihal pendidikan seks ikut kesesuaian umur. Sy nak belajar utk tidak menjadi ibu yg konservatif akan hal2 yg penting mcm nie.

wan nurul hezrina berkata...

melati-tulah cara penyampaian bukutuh mcm salah cketlah.

wan nurul hezrina berkata...

zue-pendidikan seks perlu sebenarnya untuk remaja2 supaya dorg tahu akibat buruk baiknya tapi cara penyampaian haruslah kena ngan tempat..nie terlalu open sampai dr mak pak lagi ape kes?

wan nurul hezrina berkata...

salina-banyak sbnrnya buku2 ensiklopedia bak kata pok amai2 tuh...tapi buku nie plak semuanya dia tunjuk.alahai

wan nurul hezrina berkata...

ayen-salah konsep lah pulok

wan nurul hezrina berkata...

aanie-untuk buku nie bleh dikatakan iya=)

wan nurul hezrina berkata...

fara-betul fara.zaman sekarang sbnrnya pendidikan seks perlu nak2 ramai yang salah tafsir n guna sbb tak tahu...kalau bukunie nak sampaikan mission ttg pendidikan seks haruslah kena pada gayanya.kena kaji btul2 supaya dapat feedback n ilmu yang berguna tuk mereka.kna kaji kesesuaian umur plak.nie mmg bab tindih menindih2 bebenau nyer tak setuju..huhu

CheNamNam@CNN berkata...

hermm tue lahh..geleng kepala haku tengok berita dua tiga nehh..macam-macamm...entah aper la yang difikirkan bebudak tuhh nanti kalo bacer buku tuh nanti..tak ker maser peringkat umur derang tuh kuat perasaan mencuba...

hishh nauzubillah ...

wan nurul hezrina berkata...

cnn-mmg pelik2 kejadian laa niekan?ko post pasai susu enfatuh aku nak g baca skang.nak phmkan btul2.sib anak akutak minum susu2

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ berkata...

dah kene banned kan? mcm2..bahaya tol detail giler sampai gambar yg kununnya teori n senang faham..ish2

NzA berkata...

trlalu taksub dgn budaya org lain dan mangsanya anak2 kita.....

wan nurul hezrina berkata...

rose-aah kna banned

wan nurul hezrina berkata...

nza-tulah.mujur dah diharmkan

IntaNBerliaN berkata...

rs mcm nak tgk pulak buku ni.. nak tahu, macamana gayanya org barat ni yg xcited sgt nak 'ajar' macamana nak dapat ank dkt anak2 kita ni..

wan nurul hezrina berkata...

ib-jom pakat beli.hehe tapi dah haram plak

MaryaYusof berkata...

Akak tahu pasal pendidikan seks ni ms form 3 sblm tu mmg 0 knowledge... tp bebudak skrg mmg advance, mungkin org barat ni fikir, dorang kena lebih 'advance' lg bab2 mcm ni...sb tu tercetusnya idea buku mcm ni...euuw!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in