eczema..lagi info tntangnya dan sofia

pagi semua=)
lately mummy just nak kasi info ttg penyakit eczema jer.almaklumlah mood ngah mcm nak cerita ttg eczema.
sesamalah kita kongsi yerk..

now mummy nak post gambar sofia yang eczema dulu2 n sekarang ianya semakin pulih..alhamdulillah..n sepanjang mummy jaga dia ada beberapa produk mummy akan post.yang sofia guna..

nie eczema yang menyerang pelipat kat lengan n siku..boleh kata seluruh tangan mcm nie..bila sentuh ianyah sangat kasar mcm "kertas pasir"adalah org2 kat luar tanya nape kulit dia mcm "kertas pasir??"huhu..

bila dia garu2 for surelah benda nie gatal..so dia akan garu ngan jayanya n sampai kuar air bisa n lagi nasib baik kuar butir2 nanah..baunya??agak tidak menyenangkan..kesian sofia..

aduss!!kemera tak bape nak clear!
nampaktak merah2 kat tengkuk die2??mana leher?haa kat dalam leher payah sungguh nak amek gambar.dia tak bagi..

so dia akan garu2 kat belakang tengkuk,kepala,muka tanpa henti..tangan dah mcm viper dah..mummy terpaksa pakaikan sarung tangan ke dia..kesian=(

belakang telingapun luka.n bernanah..tak amek gambar plak.lupa..


nie gambar eczema kat muka..masanie dah 5 bulan still pakailagi sarung tangan..kesian dier.

haa nie lagi satu..dia keruk keruk tak benti..huhu tgk kawasan merah tuh..makin lama makin besar..

n kat pelipat kat "anu" dia n montot pun teruk tapi mummy tak amil lah gambar sb ceksi plak.hohoho

*sebabtulah mummy mmg jaga btul ape yang perlu dijaga..kesian dia kalau menggaru..kawasan yang merah nie tak pernahnya ilang..tak pernah wokeyy..

nanti dilain entry mummy postkan produk2 yang sofia guna..ada satu produk akhirnya mummy rasa mummy akan guna sampai bila2..

cuti maulidur rasul membawak ke taipusam mummy g "klinik pakar kulit"di Melaka.tahupun sebab ramai org kampung yang kena sakit kulit mendapat kan rawatan di sana.n menakjubkan mmg rata2 yang pegi pulih..alhamdulillah..

so setelah beberapa org yang bg feedback yang bagus mummypun ajak papa pegi n why not kita try..tak kisahlah berapapun harganya..so tanggal 3/2/2012 lagi 2 ari nak maulud nabi kami g klinik pakar kulit2.

kliniktu buka pada hari bekerja sahaja jam 9-4petang..cuti2 malaysia dia tak buka.huhu

so skang dah dekat 2 minggu guna krim dia bagi..n sebenarnya 3 kali guna krim dah menunjukkan perbezaan..jom tengok hasilnya pada sofia..

tiada dah merah di pelipat..mmg ilang abes..kalau dulu even sapu "steroid"pun tak ilang merah..nie see..mmg takdok..

pelipat peha pun ilang..takder..ajaib sungguh..hohoho




leher,celah2 lipatan ketiak,perut(dulu kat pusat2 mcm ada nanah),n kat belakang tengkuk mmg dah CLEAN N CLEAR..suka nyer hatinie..

dulu kepala dia memang banyak mcm kelimumur n bernanah2..

bahagian2 yang dah pulih dr merah dia jadik putih..bertompok2 memula kulitnya.tak sekata tone warnanya..tapi dah dkt 2 minggu sapu mmg tone kulit seakan serata..

tgk belakang badan dia..yang kawasan putih2 dulu semua merah..dah rata..n adalagi yang tak rata kulit so mummy keep pakai sampai dia btul2 sembuh.."bijik cumil" yang ada kat belakang belah atas nuh dr lahir lagi dah ada.tapi doktr pakar kata no need2 worry sbb ianya bergerak n tak libatkan tulang belakang..hanya lapisan lebih belakang lemak..bila sofia besar nnt blehlah minor surgery kasi buang..mmg tak yah risau..alhamdulillah..


nielah pakar kulit "lee" yang mummy pegi...sangat berbaloi n sesuai tuk sofia.ramai plaklah yang pegi n pulih dalam beberapa hari rawatan

ekceli doktr lee nie perubatannya di singaporen.n ubatannya kebanyakan dr sana.
klinik dia dibuka jam 9-4petang hanya hari bekerja sahaja

krim tuh satujer dia bagi..sbb ubat makan dia tak syorkan sbb sofia masih kecil.lagipun dia tgk kulit sofa bleh baik dalam masa terdekat ngan sapuan krin sahaja.

*kebanyakan yang datang sini mummy tgk teruk2 sakit kulitnya n ada beberapa org kata dah baik..yang paling penting ianya baik terus tak berulang..*

sofia?masih dalam pemantauan.setakatnie mummy terus sapu krim lagi.kembali atau tak mummy serah pada Allah.harap tak kembalilagilah..n skang memang dia dah "TAK GARU"..tidopun lebih lena dibuai mimpi..

mmg rata2 kulit dah baik.n mmg tak garu2 lagi..mummy dah try makan telur,kacang,sotong,udang..semua tak ada effect lagi..still tak garu..

tapi mummyn watch out jugalah..taklah makan tak hingat.kawal juga lebih baik.n amek benda2 yang elok tok kulit mcm vitamin2 n mknan2 tinggi vitamin.

n faktor2 kebersihan still running lagi=)tak terkecuali..hehe
pada yang ingin jumpa doktr2 ada alamat kat kad nama dia di atas..call dululah sebelum berurusan..apa salah mencuba..

bila tanya2 rupanya nie adalah pakar kulit tertua di melaka.baru den taw!!ooh lupa kami hanya dikenakan cas RM30 jer.sangat berbaloi

*p/s*
tapi ado yang kata mesti ada steroid.aduss mmg takmolah guna kalau ada steroid.katanya banyak penggunaannya jadi bergantung lak n ada effect pada hati..

td doctr "daddy ziyyad" kata ada 2,3 steroid..alamak aii.mcm mana nie..agak2nya ada efek tak?kena stoplah nampaknya krim nie..

50 sumpah ako sayang korang:

Daddy Ziyyad berkata...

alhamdullilah..serasi dgn cream tu...nak tau tak rahsia cream tu? hehehee....actually cream tu dicampur hasil 2-3 jenis steroid cream..saya tahu sebab saya sendiri ada buat..dan memang saya ada borak dgn salah sorang dermatologist , di Melaka jugak..tapi bukan doc yg u pergi ni lah..hehehehe...so, boleh buat sendiri, saya selalu bagi kat patient saya

Nad @ MamaZakwan berkata...

wa...
sofia nampak putih berseri...!!
alhamdulillah
berkesan ubat dr lee ni ek
murah pun ye jugak
moga eczema sofia tak jadik balik..
kakak die kena jugak ke?

Melati Qistyna's Mummy berkata...

Salam kenal dr blog daddy ziyyad...

Anak Ada eczema ke? Anak akak pon Ada, dr 2 tahun, smpi skang ni nak masuk 8tahun.... Dl akak Ada penah try protopic, bl kat farmasi.. Dorg kata xde steroid, mmg elok, akak cek kat pakar, pakar kata sume ubat Ada steroid, kalau x mana nak baik eczema tu... Pastu akak lgsg stop, skang ni dok ulang ke spital kanak2 6bln skali, eczema Dia on n off.... Akak gn cream spital bg je....

Salina@IbuAqil berkata...

alhamdulillah!!!
dah makin pulih dah..
kalo idak kesian nengoknya menanggung..
;)
elok ubatnya..

Pok Amai-Amai berkata...

Awak, mmg ubat eczema selalu melibatkan steroid. Jgn isau. Yg penting, awak ikut preskripsi doc. Insya-Allah, semuanya akan berada dlm keadaan yg baik.

Lagipun, doktor cuma merawat. Yg sembuhkan of cos Allah SWT. Doa tu penting.

=D

intan_blur berkata...

slm beb...
ooo ye ker..intan x pasan pulak x blh bc..sbb dorang x complent pasal tuh..
sbnarnye intan dah cube mcm2 la..ubat yg intan cube tu elok..tp kene bgatung pada ubat tuh..dr intan jumpa pakar kulit smpi la intan jumpe pakar mata..
intan jumpe pakar mata nih..dia bg ubat yg merawat dr dlm..cthnye..
ubat bakteria tuk perut, ubat bersihkan darah, ubat kulit, ubat alahan..elok ubat tuh..tp xtahan harga dia..sebuln kene 250.. so smpi la ank intan semput..kene masuk ward..doc pakar HKL kate..jgn refer org lain xpecially private..dorang mcm x bg kat private..so intan kene refer kat dorang jek..haihhh.. ;(

u dah follow fb group budak2 eczema..mane tau blh bantu u..?

http://www.facebook.com/#!/groups/ekzema/

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Alhamdulillah..
dah semakin baik..
moga eczema sofia tak kembali lagi..
moga sentiasa sihat sofia..^^

wan nurul hezrina berkata...

daddy ziyyad-huhu ye ker?okker kalau amek steroid??katanya ada kesan jangka masa panjang.harap cepatlah sofia sembuh tak payah amek2 krim bagai

wan nurul hezrina berkata...

nad-si merah takkena.makanjerlah aperpun mmg okjer kulit dia.masa ngandung nurul banyak amek kurma gaknya

wan nurul hezrina berkata...

melati-tulah kak rasanyapun nak stop n tgk mcm mana.kalau jadi balik kena bawak semula kot ke klinik pakar2..huhu

wan nurul hezrina berkata...

salina-tulah buat masa nie oklah.tapi takut plak ubat 2 kita kena pakai jerk.kalau tak oakai sakit semula.n kalau leh biar cam merah tak allergic kulit dia

wan nurul hezrina berkata...

fara-aahlah betullah fara..kita hanya mengubat n Allah yang maha berkuasa.mmg ikut nasihat dr doktorlah..

wan nurul hezrina berkata...

intan-oo tak bagi private nape ek??ubat hsptl semuanya tak jalanlah kat sofia..nurulpun mcm confius jugaknie..mana satu nak pakai.private atau gomen..

tapi kalau gomen dia bagi lotion calaminejerlah

LYAfrina berkata...

kulit sofea putih melepak..jd nmpk bila ada merah2 kan..

apa2 pon..moga ekzema sofea makin smbuh dr hari ke hari..insyallah

Prettywrite berkata...

comeinyo sofea ni k.ina..putih lepuk..hehe..
alhamdulillah krim tu jadi..harap2 tak ada effect la dekat baby..

dhiera berkata...

terus cantik~
agak2 orang tua kalau pakai ok x ea?

Kazman & Sue berkata...

moga cepat sembuh yaa... dah makin kurang... alhamdulillah...

IntaNBerliaN berkata...

alhamdulillah dh makin ok...kulit sofia serasi dgn krim tu.. ehh murahnya.. kos trmasuk ubat hnya 30

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam nurul..ankabuah k.atie pon saki camni gak,syian melihatnya.Mana nk cari cream ni ya?Kat farmasi ada jual tak cream camtu..nk g klinik kat melaka cam nurul jauhh la pulak.Sbb adik k.atie dok penang...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam nurul..ankabuah k.atie pon saki camni gak,syian melihatnya.Mana nk cari cream ni ya?Kat farmasi ada jual tak cream camtu..nk g klinik kat melaka cam nurul jauhh la pulak.Sbb adik k.atie dok penang...

Mr.Clive berkata...

comel lah...
and thanks be to God sebab da makin ok... :)

Myra Jay berkata...

Kesian Sofia especially masa gatal2 tu kan, mesti sngatlah tak selesa kan..

Tp Alhamdulillah dah ok, lega tengok :)

wan nurul hezrina berkata...

lya-mmg eczemanie tak mudah mudah nak sembuh..so kalau ianya terkawal dah syukur sangat=)tq lya

wan nurul hezrina berkata...

preety-tulah takutlah akak kalau ada efek..harap2 Allah lindungi sofia

wan nurul hezrina berkata...

dhiera-tak taulah plak=)kalau yang ada problem kulit ok kot.

wan nurul hezrina berkata...

kazman-tulah semoga terus n lekas2 sembuh

wan nurul hezrina berkata...

kak tie-alahai kak mmg nurul tak tahu nama krimnie sbb doktr cedok n ltk di bekas lain..so mmg tak y=tanya plak2..huhu..sbb tuh nurul letak alamat.

wan nurul hezrina berkata...

ina-tulah pelik2.org kata pakar kulit tp murah gila..nurulpun terperanjat

wan nurul hezrina berkata...

mj-tulah mj.mujurlah ok.tapi was2 jugak nak guna lelama krim2.kata doc ada steroid plak.huhu

ajumohit berkata...

Murahnya caj dia ye Nurul, syukurla ubat krim tu serasi ngan Sofia Putih melepak tu ye, geram tgk hihi

Gen2Merah berkata...

oooo macam tu yaa.. baru saya tahu eczema tu macam mana.. ni yang tak sabar nak kawin dan ada bayi sendiri ni,. ehehe

NzA berkata...

Alhamdulillah dh pulih ttp risau gak kesan smpingan tu.......

NzA berkata...

ada altelnatif lain yg nurul boleh cuba.....nurul cuba masak sup ikan yu n bagi pd sofia mkn...xkiralh cmpur dpm bubur ke apa..mmg isi ikan yu xbegitu sedap ttp sgt bagus utk kulit..petua ni akak dpt dgn seorg cina masa angah kena penyakit ni masa kecil...alhamdulillah lama2 ok smpai skrg. cuma cara ni agak memakan masa sikit..tapi amat brkesan....

izan mama mia berkata...

putihnya kulit sofia...moga cream tu dapat menyembuhkan gatal yang jahat itu yaa...cian si comel kiut sofia cayang tu...

wan nurul hezrina berkata...

aju-rasanya dia cas atas krim jer kot..tapi now nurul nak bentikanlah krim2.takut ada long term efek..kalau jadi balik eczema nurul bawa semula ke klinik2

wan nurul hezrina berkata...

gentu merah-k cikgu..pasnie cpt2 kumpul2 wit n dah ada budget cpt2 kawin=)

wan nurul hezrina berkata...

nza-yelah kak.mmg risau taw kesan sampingan2=(

ooo makan sup ikan yu ek.nurul ada tgk ikan u kat pasar tapi tak tau nak masak apa.huhu

ok nnt nak terus beli harinie=)

wan nurul hezrina berkata...

iza-tq mama mia=)

aanie berkata...

ooo..cepat gak ubat ni berkesan....
dulu penah try ubat yg beli kat farmasi..bekas dia lebih kurang cmtu la...memang berkesan...skali dia jadi tompok2 putih...terus stop...takut...

kalo nampak sofea dah ok, stop la....skrg ni adam dah x pakai apa2 krim sb dah ok..cuma sabun je still guna sebamed...

mama rifQy berkata...

oh sgt la murah kan mummy!! alhamdulillah..iqy tak de lak mslh eczema mase kecik..

wan nurul hezrina berkata...

aanie-aah nurulpun ingt nak stopkanlah=)tapi krim2 mmg jadi putih tp yang tompok2 dulu2 jadi ratadah kulit dia=)

wan nurul hezrina berkata...

mama iqy-mujur tak der sbb kalau ada banyak perkara kena jaga

nanakimie berkata...

siannya kat sofia..mujur dah ok,...hope lepas neh da xda apa-apa la kan sis...huhu..

p/s : comel sangat puteri-puteri sis:)

wan nurul hezrina berkata...

nanakime-hehe tq

Liza berkata...

cantik kulit merah.. tp tu la.. mmg krim yg cpt lega ada steroid. spnjg p klinik kulit dh beberapa org suggest pelbagai krim yg sembuhkan anak dorg tp bila liza check semua ada steroid. Steroid ni akan menipiskan kulit...

wan nurul hezrina berkata...

liza-tulah liza.mgm krim2 kat farmasipun kebanyakkannya ada steroid..ada sorang doctr kta mana eczema leh pulih kalau tak guna steroid...nak buat lagu mano.kata takde steroid tp ada sebenarnya

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

Alhamdulillah ubat tu rasi dgn sofea kan..murah la nurul 30 tu

aYenZ JamiL (^0^)/ berkata...

salam..nak tanya..ekzema tu kembali semula x? sebab we tried everythg to our bby, one day it is ok..nxt day..merah semula..

aYenZ JamiL (^0^)/ berkata...

salam..

macamana dgn ekzema bby puan?
menyerang kembali x?

sbb effect yg sy dgr..klu ada steroid, the eczema will come back n worse..klu bby puan xkena..alhamdulillah syukur
'
bcoz, ktorg da ikhtiar guna mcm2..klu plu ke Melaka utk ubatkan bby kami..saya sanggup..asalkan dia selesa n bebas ekzema

Lemon honey berkata...

Klinik tu dh pindah .. Tahu x kt mne skrg klinik tu? Hmmm..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in