Sayangku Sofia

Pagi semua=)
Harinie mummy dah start kerja.alhamdulillah allah perkenankan doa seorang ibu..

Masa g amek sofia kat nursery mmg dia agak "tak larat"
tak mahu makan menyusu..
bawak g emergency..
tapi hanya ubat demam diberikan melalui punggung
ekceli sebelumtuh dia dah demam 2 ari.ari ke 3 sembuh dah.pastuh ari ke 4 amek vaksin 6 bulan.
esoknya demam pulak.bg ubat demampuntak kebah2.

Mummy dah 3 kali rujuk kelinik.tapi hanya ke klinik "kerajaan".dah ubat hanya ubat demam n lendir..tapi lendir dah semakin banyak sampaikan nafas berbunyi2.
memang hati mummy tak sedap.
dahlah 2 minggu batuk berkahak..

Lastly mummy decide g pakar kanak2 di melaka.kampunglah.n mummypun kenal baik doktor bayi tuh..
dia cek n kata kahak dah penuh di kedua paru2 n kena segera bagi nebulizer n sedut.

Selepas itu doc bagi ubat lendir yang tak sama ngan hsptl n antibiotik sbb dia dah demam.
lepasjer sedut n makan ubat semua dia agak selaesa..seminggu dia tak mau menyusu,makan tapi mummy bagi air masak jer.mujur nak..
kalau tak tido malampun tak boleh.dada bernafas lajujer..

Masa dalam haripun hal mcmnie dah belaku sekali..n ianya dipanggil penumonia.atau radang paru2.mujur mummy tak terlampat sebelum kuman2 menyerang peparu dengan lebih serius lagi.memang dah adapun kuman2 sbb tu dia demam.

Mummy tertanya2 kenapa masa g klinik kesihatan n masa emergency di hsptl kerajaan tidak diambil tindakan sebegitu???
sedikit kecewa tapi takper mummy bawak jer ke tempat yang terbaik untuk dia.
memang mummy tahu kanak2 di bawah 2tahun bahaya amik antibiotik tapi jika mcmnie keadaannya lebih baik perlukan pertolongan ubat sbb badan baby bukannya boleh bertahan.sebelum terlambat..

Memang sofia menyusu susu ibu sepenuhnya..tapi dia agak lemah dr kakaknya merah.antibodi tak kuat walaupun nyusu penuh.kalau dia tak menyusu memanglah lagi teruk keadaan dia.
so dalam hal2 genting mmg ubat yang baik diperlukan.alhamdulillah ubat2 banyak membantu

Bila sofia makan ubat terus 2 jam lepas tuh muntah.lendir jgn cakaplah betapa banyaknya.
antibiotik kena abeskan semuanya n still makan sekarang sbb hanya makan cket setiapkali makan.

Lepas seminggu g balik doktor tuh n dia cek kalau2 kena amek nebulizer lagi n alhamdulillah dah takder lendir di peparu.mummy mmg cuti agak lamalah n bawak dia ke 2 pakar.satu kanak2 n satu pakar kulit.(nanti citer yag kulit plak)

Sekarang mummy tgk sofia makin aktif n nak main palingpenting nak senyum n gelak=)senang hati n senyum sampai ke telinga

Alhamdullillah..memang siapanpun ibu takkan kuat nak terima kalau ada perkara buruk menimpa anak2..syukur sangat





56 sumpah ako sayang korang:

izan mama mia berkata...

ala cayang...moga si comel sofia kembali senyum n sihat..moga ibunya juga lebih senang hati...selepas ini :)

IntaNBerliaN berkata...

Alhamdulillah sofia dah makin ok.. mmg risau dgr nurul gtau gitu kat entry eblm ni.. lps tu nurul pulak lama x update pasal sofia kat blog.. syukur sgt2 sofia dah ok..

mmg betoi... kalu sy pun xmampu nk tanggung kalu ank sakit.. sedih kan..

fieda berkata...

alhamdulillah semuanya dah sihat..

amiey lee berkata...

risau plak baca... harap atabah ye..semoga anak cepat sihat...

ShimaSalleh berkata...

Alhamdulillah sofia baik jgk.
Anyway kes 2org bayi yg meninggal serentak kat sebuah taska tmn permata hr tu pon disebabkn pneumonia bukan tersedak susu.. Bleh baca kat blog kak engku bidan bersalin..

Ko amik suntikan pneumococol tak (xtau eja).. Aku xamik.

kayyana berkata...

siannye sofia.. dahlah die tu comel.. si qilah pun pegi pakar kulit tempat sofia g tu kan.. ok dah ke die?

eB ezrin berkata...

alhamdulillah, kiter nih walopn kat opis, hati musti kat rumah kan? risau sgt2 . hu3

wan nurul hezrina berkata...

izan-tulah..penyakit dinie kena alertjerlah..sib lah cepat..skang batuk2 adalagilah cuma nafas dah ok cket

wan nurul hezrina berkata...

ib-tulah.nurul cuti kat kampung n jaga sofia betul2.jgn bagi batuk n lendir jahat masuk dalam peparu dia.tq ina

wan nurul hezrina berkata...

fieda-harap sofia sentiasa sihatkan...tapi batuk2 still tak ilang lagi

wan nurul hezrina berkata...

amy-tulah amy mmy mcm2lah sofianie..nie kali ke 2 dia kena penomonia awal..

wan nurul hezrina berkata...

amy-tulah amy mmy mcm2lah sofianie..nie kali ke 2 dia kena penomonia awal..

wan nurul hezrina berkata...

shima-nak amek kat mana?swasta?aku tak plak amek tapi sofia sik kena jer.dah 2 kali.ada gak aku baca kat blog lal engku2

wan nurul hezrina berkata...

kayyana-mmg oklah pakar kulit2.2 kali pakai im=lang semua merah.licin halusjer kulit dia.aku nak tanya kila nnt

wan nurul hezrina berkata...

eb-aah betul tuh..semoga Allah terus lindungi anak2 kita

luahfikiran ... mari kita berkata...

Salam,
Comel cucu2 atuk ni .. Alhamdulillah keadaan kesihatan mereka semakin baik. LF dan isteri mendoakan anak2 ini kembali sembuh

Ayen... berkata...

alhamdulillah...tumpang lega.

Cute Mum berkata...

kadang2 kat kerajaan diorang nak pantau dulu kan.. kalo lambat nanti bahayakan kesihatan anak..
dania dulu batuk berkahak, kat klinik kata biasa jer..
last2 kami g klinik pakai gas tue.. selang berapa hari dah kurang bunyi kahak tue..
kadang2 kena cari alternatif lain kan..

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Alhamdulilla..sofia semakin sihat..
memang risau bila anak2 jatuh sakit..klu boleh biarlah kita yg amik sakit diorg tu...tak sanggup tgk diorg sakit....moga sofia terus sihat & ceria ye...

isabelle berkata...

tiap kali anak2 sakit, tiap kali tu la kita semak perut...serba tak kena.

wan nurul hezrina berkata...

lf-tq dato sudi mendoakan.alhamdulillah allah masih bagi peluang tuk mendapat kesihatan semula n semoga kesihatan ini berkekalan

aanie berkata...

huhu....
alhamdulillah..sofea dah ok...risaunya kan...
spital kerajaan mmg xbg antibiotik kan? ubat batuk pun x leh....
tp kalo swasta, boleh je...pelik lak...

wan nurul hezrina berkata...

ayen-tq..kalau mummy lagilah lega.dah berminggu2 dok perhatikan dia semakin worse.semakin risau..

wan nurul hezrina berkata...

cute mum-nak pantau nie yang leceh.bukan ape budak2 kalau become worse mmg takutlah sbb imun dorg rendah.bila2pun takut jadi hal yang tak diingini..

btul uyun..mmg kena carik alternative lain

wan nurul hezrina berkata...

lily-qis mcm mana?warded kan kemarin??harap qis n sofia lekas2 sembuh n ceria

wan nurul hezrina berkata...

isabelle-btultuh..merekakan darah daging kita..

wan nurul hezrina berkata...

aanie-aah mmg tak kasi.tanya dah kat swasta sbb dia kata kerajaan tak amek antibiotiok sbb mahal..sofia nyerpun rm55 satu ubat.

kalau tak bg antibiotik bahaya plak dia.penyakit tak surut.kalau kerajaan dah btul2 parah baru nak bagi antibiotik dalam icu..takkan nak tunggu melarat btl tak annie??

::NureeN:: berkata...

alhamdulillah sifia dh makin baik.. ellesya dlu pon warded seminggu pasal kahak kat paru2 @ radang paru2 tp masa tue baru cikit tp nureen cepat terus doc tahan.. dan sekarang nureen amalkan bg 1 sudu kecil madu kat ellesya.. mmg baik utk anak.. amalkan la yerr

ajumohit berkata...

Alahai risaunya Aju dgr Nurul, Adam pun kene neb malam tadi, moga Sofia segera sihat ye sayang

Totie@Tomy berkata...

sebut pasal sofia tak sihat..sekarang damia pula kurang sihat kena selsema dengan batuk..

Arina Shamsul berkata...

alhamdulillah..senyuman dah kembali menyinar..ibu mana yang senang duduk kalau anaknya demam.huhu.sy doakan sofea cepat2 sihat cam selalu.amin~

anak2 mummmy comel sgt..geram!
ihik..

wan nurul hezrina berkata...

nureen-aah abesjer antibiotiknie akan amalkan madu..biar dia sihat..risaukan kahak jahat ada dalam badan

wan nurul hezrina berkata...

aju-kalau amek neb tuh tahanlah sikitkan aju?harap anak2 kita sentiasalah sihat supaya tumbesaran tak terganggu

wan nurul hezrina berkata...

tottie-nanti kalau dah lebih 3 ari tak baik bawak cepat2 g doktor yang sesuai.takut melarat..budak bawah 5 tahun senang kena penumonia atau radang peparu

wan nurul hezrina berkata...

arina-tulah rin,mmg mcmnielah ibu.kalau anak demam tak tidopun sanggup!

Azlan Hasan berkata...

alhamdulillah anak mummy dah sehat..hehehe..tiada doa yang baik daripada doa seorang ibu..hehehe

Regards,
-Strider-

Ros berkata...

Salam Wan nurul hezrina,

Syukur Alhamdulillah la Sofia dah beransur sembuh...

Ibu mana yang boleh tenang kalau anaknya sakit kan nurul......

Semoga Sofia cepat sembuh seperti sedia kala...

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

hmm waktu masih kecil antibodi msih lemah, bg banyk makan sayur lepas ni :D

Izan Ishak berkata...

syukurlah cepat2 bawa sofia pegi pakar. boleh tau apa masalah dia sbnrnya kan. izan yg baca entry nurul ni pun rasa sedih sgt... yelah sofea masih kecik kan...

harap2 lepas ni sofia makin ceria n aktif semula ye...

Cho Zila berkata...

Alhamdulillah dah sihat yerk... akak pun gitu kalau demamjer anak memang gelabah semacam.. tak tenteram rasanya.. fikir bukan2...
comeljer dua beradik tu berposing dah beso sikit adiknyer nanti lagi best posingkan....
cantikler blogni makin sweet...

wan nurul hezrina berkata...

azlan-wahh gambar dah lain=)dgn anak ker?yer doa seorang ibu amat2 mujarab

wan nurul hezrina berkata...

ros-dia masih makan ubat sbb antibiotik mmg kena abiskan.dalam 3week kot baru nak abiskan ubat2tuh

wan nurul hezrina berkata...

saizuan-mcm merah kuat mkn sayur.dmm pun mudah kebah n mmg payah nak dmm.sofia insyaallah akan makan juga sayur

wan nurul hezrina berkata...

izan ishak-tulah izan.tq sangat datang komen kan..hargai sangat mbr2 yang rajin baca n phm keadaan nurul=)

insyaallah sofia semakin sembuh

wan nurul hezrina berkata...

cho zila-tulah kak,memang nuulpun ada pikir bukan2.mcm2 bayangkan..isyk memang takmo pkr negative tapi tulah sik terpikir n banyak "kalaulah"huhu

semoga Allah sentiasa menlindungi sofia n merah n bg peluang pd nurul jaga anak2 sampai nurul ke liang lahad

MaryaYusof berkata...

Salam Wan,

Alhamdullillah, doa seorg ibu selalu dimakbulkan Allah... Semoga Sofia lekas sihat & ceria semula... Sembuhkan dia Ya Allah... Amin~

CheNamNam@CNN berkata...

ishh kau neh seriyau hakak bacer konyer entry nehh...Alhamdulillah..terus sihat sofia..!!

LYAfrina berkata...

pneumonia tu mmg bahaya.. n mti buat tndakan segera kan...

mga sofea cpt2 sembuh yer

lydzar berkata...

kesiannya dia.. get well soon tau.

comel sgt gambar dua beradik ni..kakak tgh buli adik ke

wan nurul hezrina berkata...

kak mar-tulah kak semoga Allah entiasa ada dekat dia n lindungi dia dr sebarang penyakit=)tq kak mar=)

skang still amek ubat antibiotik2.

wan nurul hezrina berkata...

cnn-tulah kak.,asa nursery telepon aku mcm sesak nafas.sebelum tuh dah tak sedap atidah..takut makkk!

harap2 jauhkanlah dr penyakitnie..

wan nurul hezrina berkata...

lya-tulah nurul skang ngah belajar buat bantuan pernafasan CPR..supaya ape2 yang emergency besok dapat nurul atasi..taklah kelam kabut..ngah belajar2.

wan nurul hezrina berkata...

lydzar-aah kakak suka sangt buli adik=)hehe

NzA berkata...

moga cpt sembuh ye sofia..ada anak2 kecil mcm tulah nurul...hati risau sgt2 bila anak2 demam....

Juliet_iRa~" berkata...

alhamdulillah..

ibu mn y tak sayangkan anaknya kan..berkorban untuk anak xpe..hee..:)

Myra Jay berkata...

Yela, siapa yg sanggup kan..
Kalau boleh nak anak2 sentiasa sihat selalu kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in