Potty Trainee and Tips2

Salam satu malaysia!
Dah 2 tahun setengah nurul humaira(mek merah)
so mummy nak kongsi2 lah n u all kalau ada tips2 yang mummy tak nyatakan blehlah u all senaraikan..

Mummy start potty trainee merah umur 2 tahun 4 bulan.tuhpun bila mummy sik berbalah ngan mek merah..sbb dia selalujer buang/cabutkan pempers@cd dia sesuka hati walaupun baru pakai..masa tuh umur dia 2tahun.

Memulatuh mummy tak perasan tapi lama kelamaan mummy tak tahan.ari2 sakit pinggang nak kejar dia n pasang semula cd/pampes dia.

Bila dia 2 tahun 4 bulan mummy tergerak tanya cikgu dia kat nursery.rupanya dia masuk dalam salah satu dr cilibusnyer..hehe..so mummy decide mummy nak potty trainee dia.lagipun dia pahan=m dah kata mummy n dia bleh bgtahu ngan jelas dah..
tapi terlepas jugak kekadang2..adalah beberapa kali jugak..so terus g ke tips2nya

1.kena berani2kan tak pakaikan dia pempeslah..kalu bleh buat time tak kerjalah bagi yang bekerja tuh..
n tanya selang 15 minit..kalau nampak dia banyak minum air/susu/makan bleh terus jer bawak dia selepas 15minit..kalau tanya dia,dia kata tak nak..bawak jugak ke toilet n minta dia buang air..Lagi elok kata baik2 ngan dia kalau nak kencing terus g jer toilet jangan tunggu mummy..

kalau merah mmg bawak jer dia akan kencing..sbb dia jenis yang heavy wetter..huhu

2.kalau dia terlepas buang bukan kat toilet jangan marah2 tapi tepuk sikit tapak kaki dia supaya dia tak buang lagi merata..cakap ngan lembut tapi tegas.supaya dia ingat kita cakap n tak suka dia buang merata.Ingatkan banyak banyak kali tanpa jemu.huhu

3.sorokkan pampers dialah kata dah abess.nie amek tips dr mamaafzal..blogger jugak=)tapi mummy tak sorok sbb merah mmg tak suka pakai pempes.dia kata gatai..so agak membantu di situ..n katalah merah dah besar..kakak dah besar.tak leh pakai cd n pempes=)

4.mulakan dengan bismillah n niat nak mengajar..n mulakan ngan perlahan2 n jangan memaksa..kalau 2 minggu berterusan seminggu ajar 3 kali n tinggkatkan ke hari2 yang bekerja plak.lama2 buat secara konsisten.

5.bab bab tidonie mmg payah sikit tak pakai pempes.mummypun ngah mencuba.kalu bleh nak beli potty trainee senang sikit.n kata mama afzal letak kain banyak2 masa dia tido..n insyaallah mummy buat n try weekend nie..n sebelum tido boleh bawak dia ke toilet dulu..


harap ALLAH permudahkan jalan nak ilangkan pempes/cd dalam idup dier=)amin

so tujerlah tips kot.kalu u all ada lagi nak tambah silakan taw!mummy lagi suker!

bleh gak 

55 sumpah ako sayang korang:

ajumohit berkata...

Awal si merah dah pandai ke toilet sendiri ye, aah Nurul klu diorg terlepas jgn dimarah, kang give up susah maknya hihihi

IntaNBerliaN berkata...

oo kalu gitu... tunggu alisha 2 tahun or pandai cakap betoi baru nak ajarlah.. skrg ni duk ckp bhs german lagi..hihii

thanks kongsi tips ni :-)

dhiera berkata...

nice tips... boleh print simpan buat rujukan akan dtg~ ehhee

Pok Amai-Amai berkata...

Awak, bulan 3 nie genap Aydin 2 thn. Sy mmg tgh berkira2 nak potty train die....Hiks! Klu berjaya, jimat duit beli pempes kan?

Hahahah!

LYAfrina berkata...

tips y bagus... asya pon dh x pakai pamper msa umutr nk msuk 2thn 1/2.. mula2 tu mmg tcicir jugakla..ye la..bru belajarkan..lps tu.. lama2 dia dh pndai bgtau sndiri bila nak buang air.. cuma..mlm..still pakai lagi la.. xreti nk kontrol lagi..

aanie berkata...

boleh cuba ni...tp adam x reti ckp lagi....cmne ek?
tp skrg dia suka sgt bukak pampers pastu srh bwk g toilet..bukan nak kencing pun, tp nak srh cuci kencing dia...kencing dlm pampers gak...

Melati Qistyna's Mummy berkata...

Moga sukses ye... :D

wan nurul hezrina berkata...

aju-tapi malam tak pandailagi..msti pakaikan pempes.tak sangguplak nak basuh cadar banyak2..huhu

wan nurul hezrina berkata...

ib-aah kalau dia pandai cakap senang sikitlah nak ajar.dia paham n kita paham

wan nurul hezrina berkata...

dhiera-hikhik silalah print.huhu

wan nurul hezrina berkata...

fara-aah fara awak lehlah start ajar dia.tp mmg kena banyak sabat taw

wan nurul hezrina berkata...

lya-aah sama ngan merahlah mmg payah sungguh nak pakai malam2

wan nurul hezrina berkata...

aanie-kalau nak ajar gak annie bawak jer adam terus selang 20minit gitu..kalau dia jenis heavy wetter(kuat minum air+makan)bawak selang 15 minit..tak kisah bawak jer n tanggalkan suar dia.try jgn pakaikan pempes.setiap 15min bwk terus ke toilet.tgk mcm mana..kalau2,3minggu straight memang lelama dia biasa

wan nurul hezrina berkata...

melati-=)tq mlati

IntaNBerliaN berkata...

a'aa kalau byk tu dah blh cashout.. nurul pergi dkt bahagian earning... n bawah sekali dekat dia tulis RM55 tu.. ada tulis "TEBUS PENDAPATAN SAYA".. eh.... nuff saya, saya setting bahasa org melayu... hahhahhah

TAPI SEBELUM KLIK PERKATAAN TU.. MAKE SURE.. BUTIR PENERIMA TU BETOI... ALAMAT & NAMA!!... klik je link dekat kotak warna hijau bawah perkataan "tebus pendapatan saya" tu utk semak.. :-)

bila detail penerima tu dah confirm.. baru klik "tebus pendapatan saya".. :-)

nurul tgk dulu.. kalau tak paham.. tanya smeula yer.. :-)

pasal GA tu xpa.. no hal la nurul.. saya paham :-)

MaryaYusof berkata...

Salam Wan,

Bagus ko bg tips ni, Iman pun dlm proses lg ni... budak lelaki ni lain pesen sikit... jenis tak kisah pkai cd ke @ pampers @ spenda... Tp die mmg sukalah pkai spenda sb spenda die tu kartun yg die minta, ben10... cuma BO je belum pandai lg...Kencing sume Alhamdullilah dah boleh... anak kite sebaya rupanye :)

Ummu Muhammad berkata...

thanks nurul dhn ilmunye..boleh prattik nanti muhammad 2 tahun.. ;)

wan nurul hezrina berkata...

ib0tq banyak2 ek dear..baru nurul taw..hikhik.nnt nak cash outlah..nnt nak kena pkr alamat mana dulu nak kasik=)

Prettywrite berkata...

lega dah situ k.ina sebab merah tak suka pakai pampers..hehe..

wan nurul hezrina berkata...

kak mar-oo yerker sebaya..blehlah berbesan..hikhik..kak ko bila nak alik cnie??

wan nurul hezrina berkata...

ummu muhammad-ok sharing2 kay=)aah nnt leh praktikkan pd muhammat hebat=)

wan nurul hezrina berkata...

pretty-aah memang aku hanginjer masa dia bukak2 pempestuh..siblah g tanya nursery dia..membazir bila dia kencing cket pastuh nak buang dah pempes.katanya geli n gatal

intan_blur berkata...

slm wan..alaaa x blh bc blog intan lg ker...huhuhu..knp ye..xpelah nnt intan cube tny dorang..
thx wan sbb share info nih..
yg pasal cadar tuh..better pakai mcm kain satin..sbb dia sejuk kan..xbebulu..
pastu kan wan..kat club eczema tuh..dorang ade bj khas yg sekali sarung utk tangan..jenis material satin..so xde la dorang garu2 gune kuku..tp intan xtau info tu lebih lanjut..intan tgk smbil lalu jek

Totie@Tomy berkata...

bagus ar tip ni..bila mia dah besar bole try ni..

wan nurul hezrina berkata...

intan-aahlah intan napetah nurul still takleh baca lak.sabojerlah..guno mozilla pun tak bleh..gaknya aper ek prob blog nurulnie??

wan nurul hezrina berkata...

totie-aah mia besar nnt try2 apply.kalau ada tambahantips leh kasi tau kay=)

eB ezrin berkata...

wah pandai lah merah. eB dh try rituh tapi. hu3. penatnyer. aerish degil.

mamaNoriz berkata...

kat nursery mmg ada silibus cam tu, bagus kan,..

just like me yg pemalas ni, selalu kena tegur dgn teacher ckp yg di taska dia tak pakai pampes lagi tpi kat uamh lak pakai sbb keje kan tak smepat nak pantau...heheh

so far ok, belum 3 tahun mmg hero sya dah stop pampes...kecuali tidoo

Azlan Hasan berkata...

okay mummy..walaupun takde kena mengena dengan saya sekarang tapi saya take note..hehehe

Regards,
-Strider-

wan nurul hezrina berkata...

eb-hehe tulah nurul kata mmg kena banyak2 sabar=)

wan nurul hezrina berkata...

mama noriz-aah kalau antr nursery banyak membantu jugaklah=)kalau pengasunh jadi manja lebih plak=)

wan nurul hezrina berkata...

lan-ok dik..nnt bleh buka nota bila perlu.huhu

Ros berkata...

salam Wan nurul hezrina,

bagus sangat tip nih...boleh la kak Ros kongsi ngan sedara2 Kak Ros nanti...Tq Wan....

Jones berkata...

walaupon xprnah dgr "potty trainee" ni,tp bleh la paham skit2 kot..

potty trainee ni apa sbnrnya akak??hehe

dela berkata...

tq kongsi...

mama rifQy berkata...

wah....mummy!! lama dah tak jenguk sini...datang2 je.....wowwwww....canteknye blog mummy!!!!!

leh guna tips ni utk potty training iqy! iqy dah masuk 2 tahun 1 bulan!!

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Nurul..rindu nk beli pampers..hihi.Klu g soping suka tgk pamper yg pelbagai brand tu :D

wan nurul hezrina berkata...

ros-wsalam kak=)aah nnt blehlah syaring maringkan??hehe

wan nurul hezrina berkata...

jones-potty traineenie bila anak2 dah dalam umur 2 tahun atau lebih kita nak ajkar dia tak pakai pempes lagi.just pakai suar n buang hajat kat toilet=)hikhik

so bila dah pakai pempes kita bleh berjimat=)

wan nurul hezrina berkata...

dela-ok=)kalau awak ada nak tmbah2 silakan kay=)

wan nurul hezrina berkata...

mama iqy-aah blehlah applykan kat iqy dah 2 tahunkan..kalau dia pandai cakap n paham ckp kita dah buleh dah start

wan nurul hezrina berkata...

kak tie-hehe kat pempespun nak rindu..aah naek juling mata nak beli pempes ynag mana=)

Yantie berkata...

bagus..boleh praktikkan untuk anak dara saya tu nanti bila umur dia 2 tahun..;)

wan nurul hezrina berkata...

yatie-aah blehlh trykn..

Jones berkata...

ooo..nk kne belajar jugak ni..thanks akak~

wan nurul hezrina berkata...

jones-amekjelah ilmu wat bekalan esok2.hehehe

CheNamNam@CNN berkata...

owhh bergunanyer tips ko neh..nantilah leh praktikkan kat si Adeq tuh..tunggu budak tuh dua tahun dululah baru praktikkan sebab now kalau berak pon diyer cakap yayak kalau diyer kencing pun cakap yayak..last-last haku yang pening diyer berak ker kencing ker...so tak payahhh susah haku jerk nanti...mhuahuahuaa dasar mama pemalas..:)

Ayen... berkata...

jimatlaa ckit bab pempes kan klu dah x pakai.....hehe

Izan Ishak berkata...

bagusnya merah... mudah2an semuanya berjalan lancar ye nurul... mmg mula2 pening skit kepala nak potty train anak2 ni kan.

wan nurul hezrina berkata...

jones-hehe ok jones.

wan nurul hezrina berkata...

che-oklahtuh.tunggu dia pandai cakap laie sonang..ko malas ek?hehe aku mcm lar rajin sangat=)

wan nurul hezrina berkata...

ayen-aahlah tuh paling penting.kena cut kos

wan nurul hezrina berkata...

izan-aah memula mmglah fening tapi kalau dia pandai dah jd mudah

9n0L4 berkata...

wahhhhh. siap ade tips. hee.

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

bagus nurul share tips free dypers ni kt sini..tp mencabar juga kan ms nak train tu eheee

p/s:qalief ok jer pakai baju melayu merah tu..sampai kepetang dia ok jer hikss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in