weeee gembira dah jumpa buah hati

weee seronoknya mcm doodle yang mama arina lukis kat atas nie..banyak lagi taw doodle yang dia hasilkan.cumil2..baik ati plak bagi kiter amik doodle2 tuh..hehe

mummy ekceli baru sampai dr melaka.hehe.mmg penat gak travelnie tapi bila jumpa mek merah si buah ati mummy terus ilang penat=)paginie tinggal lagi kat mamatok..huhu

sian papa penat drive..tq papa sbb layan mummynie..sib papa okjer berulang seminggunie..cuma mummy takut skang penyakit berjangkit cikenpoxnie berjangkit lak kat sofia..

kay nie kisah sofia yang tertangguh.kisah dia masuk ward last week.



hari pertama masuk 22.05.2012.kena addmit ward sbb kat bawahnie


ada biji kat belakang badan since lahir.besarnya duit syiling 50sen dulu.
so doktor nak ceklah sama ada ketulan2 melibat kan tulang belakang atau saraf tujang..

masa 1st ultrasoud doktor nampak ianya ada kaitan dan bersambung dengan tulang belakang..
mummy mmg tak lena tido sejak tu..so proceeds MRI/CT Scan kat hospital serdang on 23.05.2012 tapi stay kat hospital putrajaya.warded kat situ..

masa warded2 ekceli tak sakit apapun just nak puasakan dia start 4.00 pagi sampailah 7 jam sbb dia kena puasatuh takut masa MRI nnt tkut dia tersedak dlm tido.

mmg mencabar masa puasatuh.mummy last bg susu kul 3.45pagi.mmg setiap jam mummy suap susu badan(tak campur lagi fm buat masa ni)last bg 3.45pg.dia tido sampailah 6.45pagi terjaga n nak susu.mummy gaya2 dia ok semula.

pastu kul 8 kami naik ambulan ke serdang utul MRI sbb kat pjaya tak ada plak MRI..so dr situ hati hanya Allah saja yang tahu...

pukul 11 baru buat mri sbb ramai patient.lagipun ada gak sorang budak umur baya merah dlm 3 tahun++ dia nak scan otak.so bila bagi sedatif dia tak mo tido.sofia hanya diberi ubat demam yang mengantok.dia lapar sangat.7 jam puasa.menangis n mengamuk tak tahan lapar.

doktor suap ubat dia makan lajujer sbb lapar.kesian.masa nie menitik air mata mummy=(
lepas 20minit dia tido.so bermula seisi MRI..

mummy nampak dr jauh muka n badan sofia di komputer doktor..berdebar jantung mummy.mummy tak tahu ap2 pun just pandangjer screen dengan penuh sabar..

bila dah selesai doc cakap
"we all ada cakap yang mmg ada connection ngan tulang n saraf tunjang...
tapi bila tgk n do MRI,ternyata salah n tiada connetion langsung.ianya cuma lapisan bawah kulit sahaja..
tapi kita kena tgk pulak apa kandungan biji2.so kena tunggu result tuk final diagnosis.



Bersama beberapa org doktor yang rajin main ngan sofia...cumil gak doktr2nie.hehehe..baik n peramah..semua nurse2 semuanya peramah..


masanie tak tahan tgk dia sakit.kena cucuk sbb diakan puasa,kena masuk air takut kering.

Tempat tidor mummy yang agak selesa..

so petang 23.05.2012 kami tak balik lagi.kena tunggu result..so mummy g bawak sofia jenjalan.tetipa dr surgry datang n kasi report

Final Diagnosis-Subcutaneous Cystic Lesion

so proceed temujanjijerlah.katanga bendalir dalam lapisan kulit..i guess kena buanglah sbb makin membesar..n doc ckp tak perlu bimbang..

As long as tak connect ngan spine it should be ok kowt..alhamdulillah sedikit lega di situ


so nie ngah tunggu papa.papa plak takleh masuk sbb mek merah kena chicken pox.masanie dah 2 minggu merah kena cp.so masanie papa ct seminggu.so minggunie dah minggu kedua dia kena.tak da cuti antar umah mamatok..huhu..


terima kasih pd warga hospital putrajaya n serdang atas layanan sungguh baik mereka...mmg kat ward kanak2 2c semuanya baik2 n lemah lembut belaka=)tq

24 sumpah ako sayang korang:

amiey lee berkata...

insyaAllah minta2 semua nya baik..tabah ye hezrina....

Dieyna berkata...

Kalau ada benda pelik skit kat anak memang kita bimbang n fikir bukan.. Alhamdulillah Sofia tak apa-apa..

Arina Shamsul berkata...

saya turut sedih dear,nak ngalir je ai mata,saya mmg sensitif kalau bab2 camni terutama melibatkan kanak2..mmg cepat tersentuh..

TErbayang camna sofia waktu puasa tu..huhuhu...semoga semuanya dipermudahkan dan dalam keadaan selamt dear..

merah sayang cepat2 sembuh ye ..

kuatkan semangat tabahkan hati ye dear..
kamu pun kena jaga kesihatan tau,kalau kamu lak yang sakit cian merah dan sofia..mereka amat memerlukan perhatian kamu ketika ini .


take care dear :)

Nad @ MamaZakwanNayli berkata...

alhamdulillah...
tak bersambung dgn tulang belakang
harap2nya pasni bleh buang le kot kan?
lamanye merah kene chicken pox
tak mandikan dgn daun bambu ke>?

CheNamNam berkata...

owhh menitik airmaterku bila bacer tang sofia kena puasa 7 jam...lamer tuhhh, alahai kesian sofia kena cucuk lagi..:(

Alhamdulillah haku tumpang gembira dgn perkembangan sofia.mudahan semuanya akan ok dan sofia akan sihat seadanya.

yunk menantu haku tak sembuh lagik yer..alahai tapi CP memang take time nak sembuh pon.orgtua kater maser bijik tuh berair nak sembuh tuh la diyer mudah berjangkit..:(

moga semuanya dipermudakan.n bgtau ur hubby besan pesan suh hati-hati memandu melaka-putrajaya...:)

Yana Libra berkata...

alhamdulillah..nasib baik xde pape kan...moga semuanya ok2 aje ye~ :)

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Allahamdulillah... syukur tak ada yang serius... Apa pun... awak kena la pantau si dia yer...

~Sweet Honesty~ berkata...

alhamdulillah.. syukur semua ok.. kesian ank mummy tu lapar.. nasib dia tak meragam erk..

Sweety doakan moga ank2 mummy cepat sembuh.. ujian utk mummy sekeluarga..moga ada hikmah d sebaliknya..

@ deqla manjew berkata...

kena puasa?? alahai..kesiannye...moga semuanya jd lebih baik ye...mmg comel doc tu..hihi..ni kat sepital putrajaya eh?tak keje la ni ye?

aanie berkata...

lega sofea xde pape yg serius....

tp aanie baca bab sofea kena pose tu pun mcm nak nangis...cmne la budak kecik tu nak tahan lapar...x sanggup nak imagine....

semoga sofea n merah baik2 saje...

ShimaSalleh berkata...

Kesian kan baby kena puasa...
Nape nmpk sofia lagi pjg nih hahaha..

IntaNBerliaN berkata...

alhamdulillah.. lega dgr doc kata xda kaitan dgn tulang belakang,,, n lega gak dgr doc kata xperlu risau...

bc pasal sofea kne puasa tu. .. alahaiiii... sian pulak, yela, mkn ubt pun laju.. mesti sofea ingt mkanan kn... siannya...

nsb baik hubby nurul nk ulang alik kan.. blh tgk merah.. hihii... kalu sy pun xsggup gak nk berpisah ni...

teratak hati berkata...

kesian kecik2 dh kena puasa..lega la tak de ape yg teruk kn..

Juliet_iRa~" berkata...

alhamdulillah xda pape kan kak..:)

lega hati mmg bdk2 ni rs sayu je sbb dia xfhm kan..lagi2 xleh makan, xleh minum..sedih je tgk..

smoga semuanya baik2 sahaja..

psss : br smpt blogging..dah lama cuti..haha

Sally Yatiey berkata...

Nasiblah tak kena apa2 yang lebih serius. Semoga cepat sembuh. :)

Ayuni berkata...

sabar ek sis....

Chic Na berkata...

kesiannya kalau tgk budak2 sakit. kena cucuk2. kita org dewasa pun serik.

semoga baby cepat2 sembuh k. take care. :)

9n0L4 berkata...

siannyeeee. kecik² dah kene pose. tak terbyang cmne die menangis lapar.

Si Matatajam berkata...

Semoga tabah ye dik. M doakan Allah berikan kebahagiaan dunia dan akhirat kpd merah dan sofia pada masa akan dtg. Amin...
P/s: sebak je baca entry ni :-(

izan mama mia berkata...

moga segalanya ok...cian anak mama tuu..........

Izan Ishak berkata...

syukurlah takde apa2 yg serius pada sofia... sedih tgk anak kecik kena cucuk2 camtu...

fieda berkata...

nasib baik takder kaitan dgn saraf tunjang dan tulang blkg ye..alhamdulillah...moga semuanya baik2 saje..

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

alahai sofia pun kena MRI yer...qalief 29 ni kena gak..cmna lah keadaan tu xdpt bayang....tingat qalief masa kt ward hr tu sedih rasa

mama aryan berkata...

alahai..sedihnya tgk kalu anak2 sakit mcm nih,tgk kena cucuk amik darah masa kena kuning pun rasa nak menitik airmata,apatah lg kalu kena mcm ni..sedih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in