Tensionnnnnya!!



Salam rabu korang semua=)
harinoe sajalah nak melepaskan geram n sebal sejak sekian lama dipendam2..
bukan apa setiap kali ku sakit hati setiap kalitulah rasa meluap2 nak cerita kat blog tapi sik jer terlupa..

Dah lama juga tak rasa hangin satu badan macam semalam.semua gara-gara sesuatu yang memang daku sangat SEBAL dengan kerenahnya..tak tahulah mana silapnya aku nie..huhu

Korang terpaksalah dengar bebelan mummy hari rabu yang hening nie..
Bukan bebelan apa cuma sakit hati bangat setiap kali...

"MASAK IKAN KELI GORENG"

MMG DAKU sebal..SEBAB MINYAK PANAS MELETUP LETUP PALING TERUK KENA KAT MUKA LETUPAN MINYAK TUH...

muka daku lagi suci bersihnie terkena percikan panas lalu merah n pedih...pelbagai petua antaranya letak asam gelugur/asam keping dalam minyak sebelum goreng ikan.Tapi tetap merecik gak..

Dah basuh bersih2 pun tetaplah meletup2 jugak dalam kuali.Tak molah sik panggang jer boring..hahaha..Nak kata salah kuali taklah kot sbb guna kuali masak ikan lain ok jer tak meletup pun..
Bila dah meletup-letup mulahlah daku nak terperanjat2 sampai terpelanting senduk kat tangan..sampai teloncat-loncat..

senang2 TAK PAYAH MAKAN KELI GORENG!!
tapi family suka ikan keli nak2 si mek merah..
Akupun suka rasanya sedap nyum nyum
aduhai azabnya menggoreng ikan keli..
hangin satu badan membawa kerosakan semua sistem badan...
mulalah hormon adrenalin dlm badan menguasai..hahaha
merepek sudah

Korang bleh tulung dok??
mcm mana nak goreng ikan keli tanpa letup2 minyak tuh?

kalau tak kerana budak tomei ini takkan ku goreng ikan keli.
nyampah
nie gambar mek merah umur 1 tahun mcm2..

29 sumpah ako sayang korang:

Daddy Ziyyad berkata...

saya kalau tolong wife saya menggoreng, mmg saya akan pakai sarung tangan panas tu, siap dgn penutup kuali jadi shield..hahaha

IntaNBerliaN berkata...

sy pun xtau camne.. sbb xpnh goreng pun... tp umah mak mentua selalu la..

IntaNBerliaN berkata...

sy pun xtau camne.. sbb xpnh goreng pun... tp umah mak mentua selalu la..

Deqla Manjew berkata...

ooo mek merah suka mkn ikan keli yer..haha.. kelakar la nurul ni.. gadoh ngan ikan keli rupanya...ingtkan apa la td..

Ibu Amirul berkata...

kena kelar ikan tu banyak2...
baru lah tak meletop-letop

syawalsimpsons berkata...

entah..sue tak tau..sebab sue tak makan ikan keli..fobia ngan kisahnyer

faraherda.razalan berkata...

Awak, klu tak nak terpercik, lumur dgn tepung beras. Inshaa Allah, kurang perciknya. Sy pun tak suke goreng ikan keli. LEtopss gituhhhh!

Afne berkata...

biasanya afne tutup dgn penutup periuk masa menggoreng.

Mrs Velentine berkata...

org cakap jangan letak cuka @asam...

CeqGu berkata...

Ckgu rajin beli yg siap grg je sbb xlalu nk mkn bila grg sndiri

Tihara berkata...

kalau akak, akak goreng api slow then badan dia kelar banyak2 sebab kulit dia licin tu yang mudah metop..tak taulah kut ada petua lain pula..

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

Salam Kak..
hihih..mmg bebel btl ni..
cma dulu pun selalu jgk kena percikan asmara tatkala goreng ikan ikan keli..
tp sekarang tidak lagi..
caranya??

Golek2an ikan tu dgn tepung..passtu goreng!
insyallah xde/kurang meletup minyak tu..dan yg pasti..lg sedap & empuk isinya.. :)

Karukord jagau berkata...

kalau nk senang kita beli je di kedai makan yg ada jual lauk ikan keli goreng....ngeeee ^_^

Nazayiena Ayiena berkata...

Kak Nurul klu x silap sekali je masak ikan geli goreng,klu nak mkn hubby beli yg dah siap masak.Bukannya apa nak menyiang tu ada sikit beratnya....huhuhu.

Comelnya merah....

Yumida Huda berkata...

xpe kak..kerana kecomelannya..berkorbanlah di depan kuali..hehe

Yumida Huda berkata...

xpe kak..kerana kecomelannya..berkorbanlah di depan kuali..hehe

Cik Nur™ berkata...

err..kenapa ye meletup2...
NUr pun tak pasti, sebab Nur jarang masak keli..
hihih

maaf tak dapat nak tolong./...

Chic Na berkata...

ingatkan tensen ape la tadi. masukkan ikan pastu tutup kuali tu. hehe.. ni bkn tips, memandai aje.

LYAfrina berkata...

huhu..lya xpnh goreng ikan keli.. beli pon xpernah..klo beli pon y siap dimasak dah...

lya bab gireng2 mmg failed.. sbb sjk baik sakit dulu, ntah ngape..lya fobia dgn minyak.. bab2 goreng ukan/ayam mmg lya xleh lgsung..klo masak/tumis mnumis tu ok..

mama lieyna berkata...

Ooo ye ke? Eina ni tak mkn ikan keli so mmg tak pnh goreng, klau en suamibeli pun, buat bakar je.. tktau la pulak petuanya..huu..

Che Rosliza Che Mat berkata...

Kalau Cr tutup pakai tudung periuk...hihihi

Chik Att berkata...

bubuh minyak banyak2.... masuk kkan ikan keli ... tutup hehehheheh

N.Aima K berkata...

tak pandai makan ikan keli..tp nak tau juga tipsnya..tak makan tak semestinya tak boleh masak hi hi hi

Kesuma Angsana berkata...

hehehe sabar jelah.. len kali buh garam sikit dlam minyak tu sebleum goreng yer !

nanieybarnieylurviey berkata...

comeynye...
biasa kalau benda yg meletop2 ni tutup je guna tudung periuk pengukus tu.. :) tp kena pantau la.. :)

Izan Ishak berkata...

cara k.izan pun sama ngan che rose. bila tgh goreng tu tutup ngan tudung periuk. selamat!

Si Matatajam berkata...

M tak pernah grg ikan keli..sb M tak makan..hi hi..tomeynya Merah...

9n0L4 berkata...

hehe. tutup je dgn penutup kuali tu utk keselamatan. :)

N.Aima K berkata...

comelnya topi tu dear :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in