kegunaan stock frozen EBM..


ada terpikir tak?n kalau nengok blog2 mommies yang menyusu penuh mesti kerap update gambar stock susu atau hasil perahan susu mereka?

adakah sb mereka just suka2 nak update?riak?bukan taw..persoalannya kenapalah kita kena buat stok ebmnie banyak?adakah sekadar memenuhkan peti?

k bawahnie penjelasannya...

(1) Emergency / Contigency case
     
mummy sentiasa ada stok buat baby tercinta kalau tetibajer perkara luar dugaan berlaku..mcm tetiba mummy sakit n kena warded(mintak jauh) n tetiba pengasuh/nursery call kata baby tak cukup suu..so mcm mana?


(2) Growth Spurt / Beralih bulan

Untuk pengetahuan semua, bile bayi mengalami growth spurt/beralih bulan, bayi akan minum susu dengan banyaknye…bayi akan jadi lebih fussy and cranky time nyusu…beralih bulan generally means bayi anda nak acquire new skills seperti meniarap, merangkak dan sebagainye…so, u should be happy with this and not to worry anything about it!


(3) Production drop / Low milk supply
Ade kalenye production kite akan merudum disebabkan hal-hal tertentu…memang kalau nak buat perkara baik mcm bf akan ada dugaan.mcm2 stress boleh wujud.dengan keja,studi,anak,suami n banyak lagi..

Selain stress, menstruation/datang bulan pon bleh efek production susu ye..(depend on individual). Ini disebabkan, bile kite menstruating, akan berlaku “hormonal fluctuations/imbalance” di dalam tubuh dan menyebabkan production sedikit terjejas (ketidakseimbangan hormon progestron and estrogen di dalam badan).

 (4) Outstation
kalau keja mummy akaun nie takdelah mcm auditing kena banyak outstationpun..cntoh mommamia blog yang travel ke luar negara atas tuntutan kerja..mmg besh u sis.tabekk spring.mmg even kat manapun dia akan buat stok tok anak2 terchenta.


 (5) Demam / x sihat
nie mmg betul..betul..betul..kalaulah demam atau penat gila2 mmglah ku tak mengepam..so stok yang adalah yang selamatkan situasinie.

(6) Penyakit “M” menyerang…
haaa mmg mummy akui mmg ada gak time2 malasnie..penyakit 'M' mmg takder ubatnya..so tepuk dada tanya selera "kalau takder susu kita anak2 nak minum ape?"

(7) Maintain Milk Supply
apa2 yang kita lakukan mestilah berdisiplin..bila rajin pump,susu akan banyak,n tak perlu risau2 stress2.lagipun perjalanan 2 tahun panjang dik nonn..so bila banyak stok,banyak pump lebih banyak masa dapat bertahan ngan susu ibu!


*so jom kita wat stock banyak2 kay*
info diambil dr blog harlindahalim.com

5 sumpah ako sayang korang:

Ely Hasrul berkata...

dulu time menyimpan stok, bukit antarabangsa runtuh, rumah kitorg xdek letrik, terpaksa panjat bukit nk kuar, bwk dokumen penting (lelagik nk pg singapore time tuh), beg laptopn & EBM beku 30botol! berat ok hahahhaa.tu aje bwk, baju pon xbwk sume beli lain. sami suka tepok2 tgn time panjat bukit.. dia xtau mami dia bengkak bahu carry susu haha

Mama Zharfan berkata...

salam ziarah

kagum tgk mommies yg ada byk stok ni

JOM vote MZ kalau sudi!

eB ezrin berkata...

aerish dolo kalo dh freeze suker jerk... tapi aed nih nk yg fresh jerk... kalo dh freeze x mo... snaggup lagi aed pulun susu lembu.. hu3

myamyza berkata...

jelesnye tengok orang boleh bagi bf anak.. tapi anak saya dah tak nak langsung.. huhuhu
salam kenal dan follow...
http://mummymyza.blogspot.com

Fadzli Amir berkata...

Boleh dipraktikkan tuk anak yg keempat....Gurl...InsyaAllah...tak tau bila...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in