rashes dan ubatnya

jumaat lepas amik sofia kat nursery n pastu masa nak ganti pampes dia mummy terkejut beruk tgk rashes teruk bahagian pempes.nak mrh nursery mummy tak buat sbb mummy bukan jenis melulu marah tanpa pikirkan natijahnya.bukan elokpun marah2 benda dah jadik.

so carik solution.selama nie dia pakai pempes okjerw..tapi mujur dah jumaat.sempatlah ari seterusnya mummy pikir cara nak solve.so terpaksa guna "cloth diapers"sepanjang hari.nak ikutkan mummy campur2 guna ngan pempes.kat nursery mummy bg pempesjer..takutlah org tak sanggup handle.



So mummy terpaksa slow talk ngan cikgu dia minta tlg guna cloth diapersjer wat masa nie biar sampai elok.skangnie dah elok.mummy bg wet paper so cikgu just tanggalkan mcm pempes n masuk dlm wet paper.

wet paper2 serap bau n basahan.so takperlu risau ada bau n kotoran takkan keluar di nursery sbb kat situ semua pempes 2x buang.

alhamdulillah cikgu2 boleh uruskan cd.harap takder aduan susahlah.kesian kat sofia.tergaru2 gatal.sbb sofianie kalau berak mmg bleh nyenyak tido.siapapun takkan perasan.mummy malas nak bising2 sbb bukan jenis mummy bising2.so buatmasa nie soffia fully ber"cloth diapers"

stakat yang ada dalam 22 keping cd.cd semua dr merah punya masa dia pakai cd dulu=)sib lah ok nursery.tapi tulah nurserynie selalujer tukar pengasuh.dapat yang ok tup2 satu ari benti lak.so kena ingatkan plak perkara mcm sapu specific krim kat sofia,pemakanan sofia(setakatnie makanan semua mummy yang sediakan,takut sbb dia allergic.now cd plak kena sediakan.)


tapi mummy minta maaf dulu banyak2 pd pengasuh2 sbb susahkan dowg.tapi kalau pikir2 senangjer urus cd.sama sebijik cam pempes cumanya dia perlu letak cd kotor dalam wet paper beg yang berzip.mmg tak bau punyalah..cd plak mummy dah siap2 pasangkan insert semua.sama mcm pempes jer sebenarnya..balik tengahari menyusu mummy amik yang kotor dalam wet paper beg2 n bila hantar semula sofia baru bg semula wet paper bag yang kosong..so mummylah yang agak susah disini demi anak yang disayangi.


rasanya org2 nursery keje mcm biasajer cuma takkanlah susahkan letak dlm wet paper bag "cd" yang kotor2=)



kalau tak celah celah pehanie lagilah merahh.kesian kalau dengar dia nanges n garu2.



mummy=)sofia ngah main2 ngan cd nie=)bukan cd lagu wokeyy."cloth diapers a.k.a lampin moden"



19 sumpah ako sayang korang:

Azlan Strider berkata...

owh..ade gak ek pampers yang macam nie ek kak..hehehe.. :)

Regards,
-Strider-

Zue AnnaLeeya berkata...

klu nak pakaikan CD nih bila kt umah jelah kan?????
klu bg babysitter, takut tak nak plak nnti... huhuhu..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ berkata...

bb sitter rafiq n aishah mmg taknak guna ni..padahal sy dah cakap tak perlu basuh bagai..nakkk jugak dia basuh..pastu mulela cakap leceh..tah apo2..kita ni nak jimat duit n bontot anak pon terjamin takde rashes kan..

tapi nak buek camno..bak kate suami.."ibu benti keje jela.." grrrrr

~Sweet Honesty~ berkata...

untungnya zaman skrg,byk kemudahan..kalo dulu-dulu,pakai lampin pastu kena cucuk ngan pin.. tpi agak bahayala.. apapun, moga sofia cepat sembuh rashes nya..

Afne berkata...

bestnya klu taska haziq nk guna cd jugak kan

LYAfrina berkata...

BYKNYER KOLEKSI CD DIA...
ITULAH, KADANG2 KALO IKUT KRG PUAS HATI MMG NK J NGADUKAN..TP KAN KALO BISING2, KAN LAIN LAK EFFECT DIA..

TP APA2 PON MUJURLAH PIHAK TASKA OK JER, IKUT CARA NURUL NI SMTARA SOFIA SMBUH..

sue zainun berkata...

ramai sekarang dah pakai CD kan..kalau diikutkan mmg ok dr pampers sebenarnya..cuma yelah kdg2 kalau hantar anak kat taska mcm xsampai hati lak nak bg..

Salina@IbuAqil berkata...

Alololo!!
Comel jer coraknya..
Kalo bebudak pakai lg le comel..

Izan Ishak berkata...

siannya sofia... kalau kena rashes ni mmg kesian kat bby kan...

amiey lee berkata...

kita plak ada 6 keping aja hee pakaikan ikut modd..kat umah mak bg pakai pampers aja..snang mak nak urus..tapi kat umah kita bg pakai cd huhu saja nak bg nmpak comei kat montot tu hahahaha

kayyana berkata...

mak aihhh... peha die kus semangat.. hehehehe....takpela nurul... semoga usaha kite sebagai ibu dipahami oleh pengasuh kt taska.. hehehe..

mamalieyna berkata...

waah dh byk..eina ada sikit je, itu pun jrg3 guna, yelah hari minggu rajin berjalan, bejln pakai Diapers pakai buang je..

alolo montel dier.. ^_^

NOOR FATIN berkata...

benda dah jadi, satgi kalau marah2 nursery pulak, org kata apa. hehe kak ni mmg berhati lembut dan penyabar. alhamdulillah, slg benda bleh selesai, kita selesaikan sendiri dgn cara baik..

banyaknya koleksi cd. hehehe ;D

Nad @ MamaZakwan berkata...

comey la design cd yg black n white tu!!!

gebus gilers peha sofia!putih melepak!

IntaNBerliaN berkata...

sy sk cr nurul ni.. yela, nk buat apa bising2... bnda dh berlaku.. yg pnting kita cr jln pnyelesaian...

lgpun, kita patut jg ati org jugak.. bkn pe, kalu kita mrh2.. takut nanti dorg xnk jg dh ank kita or buat bkn2 kt ank kita.. lg kita susah.. yela, ati manusia ni kdg2 kita xtahu kn...

eB ezrin berkata...

alahai, sofea berpeluh x? pns kot sn?... cian dier...

Marya Yusof berkata...

Dembotnye sofia, lg2 bila pakai CD tu rs nak gigit jerk... Pyh jgk ek mcm ni... Org nursery ni sb jaga anak org tu yg xbrp sgt nak concern cuba anak sendri mcm tu, mesti jaga leklok... Sabarlah wan...

Bui Junaidi berkata...

GEBUNYA PAHA DIA..

BUI TAK PERNAH GUNA CLOTH DIAPER NI..SIB BAIK ANAK2 TAK ALAH DGN PAMPERS..

fieda berkata...

cantik la cd ni...time anak2 kak fieda dulu tak pernah merasa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in