Perancang Keluarga dan kesihatan



Lately asyik diduga dengan kesihatan yang tak berapa baik.
muntah,pening  sebu perut sejak sebulan lepas tak habis2..
Risau jugak sebab sejak bersalin sofia n consume pill perancang noriday, tak mari2 lagi period..Dalam 1 tahun 2 bulan..masa memula consume perancang 11.11.2011(saja amik tarikh senang ingat) mummy period sekali iaitu 18.11.2011.Lepas daripada itu tak datang lagi "cik P"

So pergilah doktor selepas buat UPT yang cap "guardian" n hasilnya +ve..So risau di situ bukan apa kitakan consume pill perancang and risaulah kalau betul2 lekat..So for more details information n confirmation g ke klinik wat scan n upt sekali lagi...

hasilnya memang terkejut beruk...

Aik -ve pulak!!..bis yang 2 line kat UPT guardian tuh kebenda ek?hehe bila scan2 memang takderpun kantung n dok kata lagi dinding rahim pun tebal..selalunya mmg taklah...So blum rezeki lagi.huhu..
Tapi cek2 tongsil dok kata "mak aii puan punyalah besar tongsil"...padanlah aku rasa tak selera nak makan n sik nak muntah jer..pening2???tuh sebab aku tak makan kot...

So continue makan noriday (masa memula  jer consume ada tertinggal,biasalah tak biasa makan ubat hari2.Tapi mmg berbula bulan makan disiplin n kunci jam=)So peliklah jugak kalau preggy..tapi tak mustahil kalau Allah nak bagi..pas 2 hari pergi jumpa doktor 21.12.2012 (pun aku rasa tarikh senang ingat)so otot perut krem sampaikan menanggis tahan sakit...Sakitnya macam nak bersalin..Sengal seluruh badan sakit gila bawah perut...

Rupanya daku "P" hahahaha. cik P datang terjah..lamanyalah hai tak period.Sekali mari gila babas punya sakit..Hanya Allah tahu..krem dalam 1/2 jam duduk membongkok tak leh bangun..So dia (cik P) mari selama 7 hari..2 minggu pastuh jadi lagi pening2 n loya tapi tak kuat n sampai masa ambil 'pek baru pill perancang noriday'..kenapa pill noriday???sebab sofia masih susu badan..hanya pill tuh layak di ambil buat masa nie..Walaupun dos nya rendah tapi takpe..kalau even aku consume pill ni n still melekat..hermm...tuh mmglah rezki yang mmg tak bleh tolak..hahahaha

So lepas 2 minggu period...kan tadi ada kata pening2 lagi...masa ambil pill perancang pek baru2 kan,nurse tuh risau dengar cerita aku start buat UPT 2 line tuh..So dia minta aku cek lagi..Akupun kata barujer 2 minggu lepas cek..Dia takut aku period tuh sbb bleeding atau tempelan berlaku..takut bila cek +ve n dah tentu takkan leh continue pill perancang noriday2...Aduhai malasnya nak buattt UPT lagi..Aku pun rasa mcm bengong2 masa tuh dahlah kepala still pening..mukapun pucat sbb masa ambil tekanan darah rendah lagi mcm selalu..(darah sokmo rendah)

HASILNYA UPT 2nd Time...
''
'''
''
''
''
''
''
kan aku kata -ve..
tapi mek nurse dok cayer..tapi takpe lah apa salahnya cek bukan kene bayarpun..tang mula2 aku wat UPT tuh aku guna test cap "GUARDIAN"hehe RM9.90 jer..bila tgk upt tuh alik dah ada 3 line plak...kalau 3 line kembarkah?hahaha sah2 test2 tak betullah2..sbb tuh dah cek 2 kali lepas tuh hasilnya -ve..So kesimpulannya aku bleh ambil pill tuh semula..n sambung semula..Dan paling penting pasnie kenalah buat check up body lak untuk pastikan nape aku selalu pening..Takutlah ada yang tak beres...beratpun dari 66 kilo turun sedikit 62 kilo hasil tak makan..Tapi tak nampak kurus pung...hehehe

so lepas tuh 3.01.2013 (tahun baru niat baru nak ganti puasa)so buatlah..Hari kamiskan, so puasa..Satu hari rasa sihat walaupun puasa.Bila petang jadi letih n sedikit sebu perut..masuk jer waktu akupun berbuka hubby masak sbb tak larat.penat sangat..Bila nak mandi n solat magrib sekali lagi....Cik "p" mari lagi sekali...huhu sedangkan 2 minggu lepas baru lepas mari...bis tak sah puasa aku..sedih di situ..Tapi kali nie mmg sehari jer cik P singgah..aduhai mmglahkan hormon badan nie  bila dah lebih 1 tahun tak mari peot badan jadi tak sihat..Bila main ngan hormon mcm nie lah jadinya..

Takperlah maybe ada hikmahnya jugak..Skangnie rasa pening + mual dah takdok..Nak berpuasa jer..puasa ganti wokey..kalau tak buat berlambak daku nak ganti..So kesimpulannya saya tak preggy lagi untuk setakat ini..blum ada rezeki..Tapi bukan takmo tau sebab semua dah tau kat putrajayanie nursery semuanya penuh..tanya2 penuh..nak amik maid daku tak berani nnt dibawak lari anak2..lagipun masih mampu nak buat kerja2 umah sendiri walaupun bekerja..Biarlah merah n sofia besar dulu senang cket.Tapikan rezeki Allah mcm aku goyak takdi lah kalau dia nak kasi rezeki aku dengan senang hati terima..Bila dah berusaha tapi lekat juga..itu namanya mmg rezeki Allah nak kasi=)hehe

oklah2 kan panjang suda entri daku..nie catatan untuk aku sendiri jugak..mana tahu aku lupa tarikh peot2 soo aku blehlah rujuk semula nnt=)

*malam tadi sofia plak demam.Tgk2 tekak ada sedikit bengkak n gg nak tumbuh lagi..tadi g klinik amik ubat dia.bleh tahan gak panas 38 darjah calcius..terus doktor kasi ubat kat muntut cumil dia.Kesian dia..Mummy tak leh cuti sayang,kena jugak hantar kat nursery..*


19 sumpah ako sayang korang:

Mrs Velentine berkata...

kalau noriday mmg x dtg bulan...hehehe...MV pernah tak dtg bulan selama 11 bulan..tp masa tue sebab ayu fully BF...oh ya my ayu pun demam..MV cubit2 sini

lelamaisara berkata...

sya tak amik pil perancang tu pon Nurul....rancang secara sihat...hahahhaha
kalau amik pil gitu la cik P nye Nurul..kawan saya pon macm tu..sampai die naik risau....

faraherda.razalan berkata...

Awak kerisauan bile period tak dtg? Sy lak asik kerisauan sbb period dtg tetiap bulan. Tgh menunggu bila perutku mahu berisi. Heeee~

Sidratul Muntaha berkata...

klu amik perancang dinding rahim mmg tebal..
period pun dtg lambat2
kdg sikit2 pun ade
dalam kes aku ni
aku mkn yasmin
penh mkn novynette tpi kena massive headache
masih susukan budka kecik yg umur nak masuk 3 thun dah
ahahahaha
period pun dtg kejap2 or sikti2
n lmbt la..
so..petua dia
lagi stress lagi la dia tak mo dtg

isabelle frankly berkata...

negative pun, negative la, labuu.
xpe, tunggu bln depan pulak

Cik Nur berkata...

Ingatkan sofea nak dapat adek dah.. :)

insyaALLAH..de rezeki tak kemana.. :)

sian sofea, demam tumbuh gigi la tu..

Si Matatajam berkata...

Ala sian sofea...hope cepat sembuh.. Akak baru2 ni pun camtu gak Nurul..Cik P.lambat singgah..dah mula fikir macam2 hi hi..AKhirnya P terjah jugak..hu hu..

amirini berkata...

Assalamulaikum...

Breastfeed the best... Harraz minum up to 1.5yrs (fully).. lepas tu baru mix... tp sampai sekarang kasi lagi (on demand la -selalunya malam)..

Chic Na berkata...

kesiannya byk kali cik P tu dtg ye. rindu nurul la tu. hihi..

p/s: cikna dah poslaju coklat td. esok sampai bgtau eh. hrp2 ok la. ;)

Yana Libra berkata...

pernah dgr gak pasal pil2 ni..ramai yg ckp kesan negatif lagi banyaklah kak..akak oun asyik sakit2 je..risau la pulak bc..mgkn lagi baik buat macam kak lela komen tu kot? ~ :)

kinara kinatara berkata...

ish macam macam cik p nie kan...kina rasa akak pening 2 sebab darah akak kurang kod...kina selalu pening sebab darah tinggi..:)


geet well soon akak dan merah..:)

jaakechik berkata...

jaa x penah amik pil perancang,. jaa rancang guna kaedah kira hari..hihi.... btw, semoga cepat sihat yer,,,

fieda berkata...

kita rancang sdiri2 jerk...hihi

Deqla manjew berkata...

ish lama jugak yer x mai cip P.. sama kes mcm deqla ni..cik P kdg2 lmbt mari.. tp mls nk check sbb dah tau resultnya.. huhu

mama aryan berkata...

akak rancang nak ada anak sorang lg tahun..hehe
pasal pil perancang tu,akak tak penah makan lg,lepas ni mungkin kena makan jugak la

Mimie berkata...

kalo mr P lama tak dtg memg rase skit sgt2....dah pernah kena so dpt bygkan kesakitan akak tuh

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

wani rancang sendiri jer k.nurul hehe

nanieybarnieylurviey berkata...

bile baca entry ni pening lak. sbb nani xthu.. kena amik thu nih... before ni thu sikit2 je..

bak kata nur if ada rezeki tu ada la.. :) sama2 kite doakan.. :) mane thu tahun ni kan kan kan?? :)

IntaNBerliaN berkata...

seprais je bc entry ni.. ingat prgnant.. hihii

nurul jg diri tau.. sian nurul pening2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in