Review Breastpump Rumble Tuff



Ekceli lama berkurun dah tak cerita tentang breast pump kan??
So sebenarnya Adik yang baru bersalin raya haji 2012 arituh adalah mintak tolong surveykan pump tuk dia..tp budjet dalam RM500 kebawah jer sebab anak sulung banyak benda nak dibeli..

So nak dijadikan cerita akupun sedang menyusukan sofia sampai sekarang.Dan sekarangnie masih memerah susu badan di opis menggunakan pump aku nie


*madela swing*
harga masa beli rm500++ sebab reject (kat kotak ada kemik sikit so bg murah sikit.beli kat ajasu "www.mybreastpumpshop.com")
harga sekarang RM700++

Nie pump aku dah guna dari start anak sulung lagi..Dalam tahun 2009-2010 sampai merah 1 tahun 7 bulan.pastuh tak pump2 dah sbb dah preggy sofia..

Pastuh aku g serbis semula masa menyusukan anak ke-2 sofia maisarah..sampai sekarang start 2011-2012.Sekarang umur sofia 1 tahun 7 bulan.So masih mengepam di opis..

Sebab tuhlah aku tak bagi pinjam jaja(adik aku num 2) pinjam pump aku..Kasian dia...so dia g beli yang budget RM500 ke bawah.So carik punya carik,masatuh mmg urgent nak pakai sbb diapun dah bersalin baru nak carik..waduh!!so teringat satu kedai yang ada online jugak n beralamat di melaka..so cepat2 g n dapatlah pump ini
''
''
''
"Rumble Tuff Breastpump"

So aku test pakailah...so kat bawahnie aku gtau apa bestnya pump nie..

KELEBIHAN
1. Pertama sekali mampu milik sebab harga tak cekik darah mcm "madela nyer jenama"masa beli ada offer sbb baru cuma 300++ jer..

2. Ianya Double Pump Electric.So senanglah nak pumpkan..Kalau pump kat opis bolehlah cut time bila waktu mengepam2.Jimat masa.

3.Corong pump tuh memang mcm avent ada kusyen.hehe so tak sakit kay masa kita mengepump.

4. Bukan hanya electric boleh pasang kat plug tapi pump RT nie pun boleh guna betri gak.So agak mudah nak pump masa travel.Cuma sediakan Betri.4 biji betri saiz AA.

5.Bukan hanya electric,kalau nak jadikan manual juga bisa dong...hehe kan dah 4 dalam 1..Double,electric,betri and manual.So boleh pilih nak guna cara mana..



nielah manualnyer2..ada dia sediakan 2 buku panduan untuk korang yang nak guna..Senang tgk jer panduan2 cara guna pump nie..

6. Ianya ringan..Boleh masuk handbegjer breastpumpnie..Sama ringan dengan "madela swing".Mudah nak dibawa kemana2 sahaja anda berada..hehe

7.Dari segi bunyi bleh tahan lah taklah bising sangat sama macam bunyi hanphone yang vibrate2 jerk.kalau kat opis masuk dalam lagi n on so takderlah bising mcm nie hah


nie dakulah tengah ,mengepump sambil ber"entry".hehehe..
so boleh tutupkan laci tuh n sambil2 buat kerja bleh pump di tempat anda bertugas..

8.Rentak pengepaman ada 2 suction.Sama mcm madelah lebih kurang.Memula suction dia rentak laju mcm baby isap laju2 pastu bila dah "let down reflex"susu akan banyak...pump nie akan tukar rentaknya jadi slow supaya susu tak tumpah sbb banyak.
Masa korang pump2 kan...nanti boleh set berapa lama korang pump.Nanti tgk pada moto pump nie dia akan tunjuk mcm nie


alamak aku lupa nak snap masa onn pump nie.huhu..so dekat skrin kecik2 lah dia tunjuk n korang siap boleh kunci lagi masa mengepump yang seterusnya..Pump nie akan bunyi tet tet tet mcm jam mengingatkan waktu mengepam yang korang kunci tadi..kira leh jadi jam jugaklah..hahahaha

Level suction pun sampai 7 ker 9 mcm2lah lupa plak.tapi guna level 3 pun dah kuat.Tgk manual book mana nak adjust level suction2 ok..

9.Semua part tak banyak sangat.senang nak basuh n selenggaralah n paling penting tiada kes "masuk susu kat tiub sbb tiub n penghubung corong tak sama dengan laluan susu"..tah korang paham ker dok.kalau tak paham korang tgk..belek2 buku panduan cara guna pump nie ok...



Perbezaan ngan *madela swing* 

1.Of course madela jenama agak mahai.masa aku beli murah sbb reject kat kotak so im very lucky masa tuh.hahaha..Skang tak silap RM700++..Tapi kalau mampu boleh guna sbb mmg hasil terbaiklah..

2.Kelemahan ketara swing mudah masuk susu dalam tiub.Aku banyak kali kena sbb aliran/tekanan susu laju sgt..So kalau pump sambil buat kejo jadi ralit..Tapi takperlah kena more beware jer..

3.Tak boleh buat manual.Hanya guna electric plug n betri ajer..N bukan DOUBLE PUMP..hanya single sahaja so ambil masa sikit nak pump.Tapi daku pump kat meja sambil kerja so takder masalah..

tapi untuk keseluruhan RUMBLE TUFF pump mudah digunakan dan berbaloi juga beli.aku lepasnie kalau madela rosak n takleh baiki/serbis daku guna jer RT nie..tapi madela jenama kukuh..tak mudah2 nak rosak..hahaha..

Dari segi ketahanan RT nie..bape lama leh guna?bolehker guna hardcore?aku tak tahu kay..korang kenalah google2 sendiri.hikhik jgn mara aaa..


Aku review sbb tuk perkongsian ibu2 yang baru nak intai2 Breast pump esp ibu yang bekerjaya..tapi kalau btul2 mampu boleh beli "madela freestyle"lagi besh.Tapi harga RM1500++.So aku timbang tara yang mana pump2 yang aku kenal nak2 pump baru yang jauh lebih murah dan berkualiti jugak..So boleh sama2 sharing..
Ikut jugak serasi korang atau tak.mcm aku dah biasa ngan "madela swing so madela swing sangat selesa walaupun ada banyak juga kekurangan tapi dr segi hasil tuaian susu tiada masalah"alhamdulillah..


selain tuh kenalah rajin mengepump..Breast pump nie menyokong cket2 jer kalau kuat usaha insyaallah jika Allah izinkan susu sentiasa ada.Kalau takder2 kerja Allah kita tinggal usaha yea..




kalau ada pertanyaan2 berkaitan madela swing,avent manual atau rumble tuff nie korang leh email aku dekat

nurulhezrina1983@yahoo.com.my..


aku cuba sedaya upaya bg jawapan kay..tapi aku taklah pandai sangat so boleh gtahu ikut pengalaman daku sendiri..
klah nak stop sini sambung keja sat..



happy breasfeeding n pumping..
smile alwis n tenang sentiasa tip untuk kelancaran kerja seharian kita insyaallah dengan izin Allah..

19 sumpah ako sayang korang:

dhiera berkata...

murah la RT ni. medela sgt mahal, rege dah sampai 1.7k tp org cakap berbaloi, thn lama. RT ni tahan lama macam medela x? well, pemilihan breastpump ni depend pada orang la kan sbb bajet dan preferance lain2.
best ye dpt beli murah. ada jual lg ea yg reject tu?

syawalsimpsons berkata...

review yang sangat baguih..sampai sue pon naik terjebak..macam nak jual S3 tu..mmmm...

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ berkata...

masa awal2 ada pakai yg manual.. tp sakit la kaka.. pastu urut2 sendiri je

Cik Nur berkata...

nur tak tahu sgt pasal pump2 ni..
bila baca entry nurul ni, boleh jadi tahu serba serbi...

dan yg nur baru dapat tahu, mahal juga eh pump ni..

ingatkan biase2 je harga dia..hihih

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

wani klu pregnant skali g mmg plan nk beli breast pump elektronik gak :-)

lelamaisara berkata...

saya dulu pakai yg manual..penatnye la mengepam..huhuuu

Chic Na berkata...

boleh tahan jgk harga dia eh. panduan ni utk masa depan. hihi..

Mrs Velentine berkata...

Mv dulu guna tangan jer..hehehe..xda pun beli pump

jaakechik berkata...

bestnya tgk org yg ada pump letrik ni. plus lagi yg double. pheww.. seriyes rasa jeles. insya ALLAH kalau ada rezeki dapat anak kedua nanti jaa nk guna yg mcm ni jugak laa... senang dan cepatkan proses pam susu.

kayyana berkata...

jaja pakai pam rumble tuff ni ke? taknak jual kt aku..? hahahhaa... aku pun masih pakai s3.. sebab serasi kan.. tp in case la s3 aku ni wat hal cmne nak pump weh..jenuh nak marmet..

jaakechik berkata...

p/s : kak nurul, jaa buat pjj di usm, amik course sains sosial. pjj usm, kelas memang sebulan sekali aje di pusat wilayah (k.kerian) tapi setahun sekali kena stay kampus induk di penang, utk exam selama 3 minggu yg dipanggil kursu intensif. jaa xleh nak buat full time sbb aa terikat ngn keje... hihihi..

9n0L4 berkata...

e'ehhh. patung cimb tu mmg ade je kat meje nurul kan. hee.

mama aryan berkata...

sangat mahalkan..tp kalu berguna tak salah.dan tahan lama pulak tu..

IntaNBerliaN berkata...

wah bestnya... sy seronok dgr ibu2 yg berkerja tp pump susu.. best je rasa... sy xpnh try pump pun.. hihii

nanieybarnieylurviey berkata...

bgus kak nurul wat review mcm ni. mudahl ler nnti sesapa yg cri info pasal produk ni. nk2 career women kan..

izzah azfar berkata...

salam dear,

zah link kan review dari awak untuk tatapan org lain juga ya :)

Kim berkata...

Hi dear, nak tumpang tanya.

1. Kalau nak bandingkan pump rumble tuff dan medela swing, mana lebih efficient untuk buat miss B kita let-down dengan lebih cepat?

2. Dua-dua pump Rumble Tuff and Medela Swing pun ada initial suction mode yang mirip baby mula-mula hisap dengan cepat. Adakah rentak suction mereka sama? Ataupun, medela punya lebih cepat buat kita let-down?

3. Suction pump mana lebih kuat? Dari review atas, macam Rumble tuff punya suction lebih kuat ke? Since you guna level 3 je, walaupun ada level sampain 8-9.


Thank you very much ye :)

sarah meaysnm berkata...

kak, susah tak nak bawak rumble tuff ni ke mana2?

sarah meaysnm berkata...

kak, senang tak nak bawak rumble tuff ni ke mana2?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © Mummy Hezrina | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in